GuidePedia

0

   Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Λιβύης

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης της Λιβυκής Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Salah Eddine al Namrush, που θεωρείται ίσως ο πιο φιλότουρκος εκπρόσωπος της Λιβύης, υπέγραψε μια κοινή συμφωνία τεχνικής-στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το «Agenzia Nova» που επικαλείται πηγές της Λιβύης, το προγραμματικό κείμενο ήταν σε προετοιμασία εδώ και μήνες. Σκοπός είναι να εγγυηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η νέα διμερής συνεργασία και γενικά να καθοριστεί ο ρόλος και οι στόχοι της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης στον αμυντικό τομέα.

Η άφιξη του υπουργού Άμυνας της Λιβύης και η σύγκληση της μικτής επιτροπής, αναφέρουν οι πηγές ήταν κάτι που επιθυμούσε έντονα ο πρωθυπουργός της GNA, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ώστε να μην συνδέσει την κυβέρνησή του αποκλειστικά με την Τουρκία για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης την υπογραφή κοινής συμφωνίας στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, της τεχνικής πληροφόρησης, της υποστήριξης, της ανάπτυξης, της συντήρησης, των διαβουλεύσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών στους τομείς της παράνομης μετανάστευσης, της ασφάλειας των συνόρων χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες, επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, διάθεση πυρομαχικών και ναρκών, επιχειρήσεις διάσωσης σε φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης "συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις, την εκτέλεση βραχυπρόθεσμων ασκήσεων, τη διενέργεια επισκέψεων σε αεροδρόμια και λιμάνια για την υποστήριξη και συνεργασία στη δομή και οργάνωση στρατιωτικών και πολιτικών οργάνων, και τα νομικά του συστήματα, την κατασκευή και προετοιμασία στρατιωτικών και πολιτικών μονάδων, τη διαχείριση των εργαζομένων και την εκπαίδευσή τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής μέσω της αποκατάστασης ιατρικού προσωπικού και της προμήθειας συσκευών και υλικών.

Τα θεμέλια αυτής της επίσκεψης τέθηκαν από την αποστολή που διενήργησε ο υπουργός Guerini τον περασμένο Αύγουστο στην Τρίπολη, μια επίσκεψη που θεωρείται πραγματικά όχι εύκολη. Στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή ήταν απαραίτητο να ξανασυνδεθούν τα νήματα και να ξεπεραστεί η απογοήτευση της Λιβύης λόγω της έλλειψης παρέμβασης που ζήτησε η Ιταλία, η οποία ανάγκασε την Τρίπολη να ζητήσει βοήθεια από την Άγκυρα με υψηλό αντίτιμο.

Η Άγκυρα επωφελήθηκε από το γεγονός και κατάφερε να διεισδύσει σε βάθος στο πολιτικό σκηνικό της Λιβύης, ενώ έστειλε και χιλιάδες τζιχαντιστές μισθοφόρους οι οποίοι ενώ φαινομενικά θα βοηθούσαν τη GNA απέναντι στον στρατάρχη Χαφτάρ, στη συνέχεια, αποτέλεσαν μοχλό πίεσης κατά της ίδιας της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο Σάρατζ, φαίνεται ότι πλέον, δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση της Άγκυρας στη Λιβύη, η οποία συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στη χώρα, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τη στήριξη άλλων κρατών στην προσπάθειά του να σταματήσει να είναι “μαριονέτα” του Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top