GuidePedia

0

H ανάληψη της ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βιέννη από το Ισλαμικό Κράτος αλλάζει τα δεδομένα στην αμήχανη σχέση Ευρώπης-Τουρκίας. Η εμπρηστική, πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρώπης στο όνομα του Ισλαμ, ακολουθείται πλέον από τις σκιές της τζιχάντ. Και το αποτύπωμα της κρίσης έχει σφραγιστεί από την αιματηρή βία του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Είτε ο Ερντογάν έχει άμεσους δεσμούς, είτε όχι, με τους τζιχαντιστές το αποτύπωμα αυτό δεν αλλάζει. Και φέρει πολιτικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που αναγκάζουν, εκ των πραγμάτων, την Ευρώπη και κυρίως την αμήχανη Γερμανία να ξαναδεί την προσέγγισή της – και την ανοχή της – προς την Αγκυρα.

Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ότι οι δύο χώρες που πλήρωσαν τον βαρύ φόρο αίματος στην τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών είναι η Γαλλία και η Αυστρία – οι ίδιες δύο χώρες που είχαν υιοθετήσει και την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Το δεύτερο είναι ότι είτε ως ευθεία υποκίνηση, είτε όχι, η πολεμική ρητορική Ερντογάν συνδέεται ευθέως πλέον με τους πιο σκληρούς πυρήνες της τζιχάντ και της ριζοσπαστικής μουσουλμανικής αδελφότητας στην βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Το μήνυμα Αλ Σίσι στον Μητσοτάκη

Ένα τρίτο στοιχείο είναι η προειδοποίηση που, κατά τις πληροφορίες, απηύθυνε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την σχέση της ισλαμικής τρομοκρατίας με το καθεστώς Ερντογάν.

Λίγο μετά από εκείνη την προειδοποίηση, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει, ενώπιον του ρώσου ομολογου του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε “γραφείο ταξιδίων των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη». Ηταν μια δήλωση με πολύ συγκεκριμένο μήνυμα, κι ακόμη πιο συγκεκριμένους αποδέκτες στον ευρωπαϊκό βορρά.

Χθες, σε μια έτερη κίνηση με ειδική διπλωματική σημασία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται περίπου 2.000 μισθοφόροι από την Μέση Ανατολή. Και παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να γνωστοποιήσει πως το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Συναγερμός και από την Mossad

Χθες επίσης η Jerusalem Post έγραψε πως το Τελ Αβίβ θεωρεί πως η Τουρκία ,μετά από τις αμερικανικές εκλογές , θα γίνει πιο επιθετική και θα ενθαρρύνει τη «ριζοσπαστικοποίηση» ακόμη και εναντίον του Ισραήλ.

Εγραψε επίσης ότι ο επικεφαλής της Mossad πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή ενδεχομένως μεγαλύτερη και από εκείνη του Ιράν. Και επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για την «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», έδειξε ως πιθανό σενάριο που απασχολεί τους ισραηλινούς επιτελείς την πριμοδότηση και υποκίνηση βίας από την Τουρκία στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Όλα αυτά είναι τα κομμάτια ενός δυνάμει εκρηκτικού μίγματος στο τόξο της ανατολικής Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Με σταθερό πυροκροτητή την Τουρκία του Ερντογάν.
Η Μέρκελ και το εμπάργκο όπλων

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που, όπως επισημαίνουν διπλωματικές αναλυτές, είναι αδύνατον πλέον να αγνοήσει η Γερμανία και η Μέρκελ. Κυρίως δε, σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας – μια πρόταση που κατέθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός και απορρίφθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής, αλλά πλέον αποκτά άλλη δυναμική.

Διότι, η Μέρκελ μπορεί να επιδεικνύει αλληλεγγύη με… εκπτώσεις προς την Αθήνα και την Λευκωσία, πολύ δύσκολα όμως μπορεί να κάνει το ίδιο με τον Μακρόν όταν το φανατικό Ισλάμ χτυπά στο έδαφος της Γαλλίας. Πόσο μάλλον όταν τα όπλα αυτών των χτυπημάτων μπορεί να προέρχονται από ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top