Μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στη συμμαχία, αγοράζοντας απαγορευμένα όπλα από τον αιώνιο αντίπαλο τη Ρωσία.
Του: Κρικόρ ΤσακιτζιάνΗ Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας, γιατί είναι ένας καλός πελάτης. Αγόρασε την πρώτη παρτίδα των S- 400, τους ενεργοποίησε χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις.
Έκανε δοκιμές, έστω και αποτυχημένες, χωρίς να ανοίξει μύτη και τώρα παρήγγειλε και δεύτερη παρτίδα από τους Ρώσους, οι οποίοι κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι κι αν κάνει, γιατί εξυπηρετεί στρατηγικά τους συμφέροντα.
Μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στη συμμαχία, αγοράζοντας απαγορευμένα όπλα από τον αιώνιο αντίπαλο τη Ρωσία.
Η Αμερική έχει πουλήσει πάνω από 250 αεροπλάνα F-16, τουλάχιστον 4 από αυτά επιχειρούν κατά των Αρμενίων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και παρά τις κόνξες που κάνουν οι θυμωμένες ΗΠΑ στην Τουρκία, για τις αγορές πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να φύγει εντελώς από τη σφαίρα επιρροής τους.
Μπορεί να ετοιμάζονται να αποσύρουν τους Αμερικανικούς πυρηνικούς πυραύλους από τη βάση του Ιντσιρλίκ και να τους μεταφέρουν στη Σούδα και στη Βουλγαρία, αλλά αυτό το κάνουν, φοβούμενοι μήπως και αποφασίσει ο Ερντογάν να τους κατασχέσει και έτσι περάσουν στα χέρια του, πράγμα που θεωρούν άκρως επικίνδυνο.
Εν των μεταξύ, συζητούν μαζί του οι ΗΠΑ, για την πώληση πυραύλων Patriot, παρά το γεγονός ότι έχει τους Ρωσικούς S-400.
Η Γερμανία πιέζεται να εφαρμόσει όλη η Ευρώπη εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, αλλά ζητάει επιτακτικά να εξαιρεθούν τα δικά της 6 αόρατα υποβρύχια που κατασκευάζει για λογαριασμό της Τουρκίας, με την αιτιολογία, ότι αυτά είχαν παραγγελθεί πριν γίνει κακό παιδί η Τουρκία κι αρχίσει τις απειλές προς την Ελλάδα και πριν παράσχει τη στρατιωτική στήριξη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έτσι οι αποφάσεις για εμπάργκο δεν θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ.
Η Ισπανία, κατασκευάζει το Τουρκικό αεροπλανοφόρο.
Η Τσεχία πουλάει στην Τουρκία το οπλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο DANA 125 mm, το οποίο χρησιμοποιεί η Τουρκία και στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίων.
Το Ισραήλ πουλάει υπερσύγχρονα όπλα και Drones στην Τουρκία κι εκείνη τα προωθεί στο Αζερμπαϊτζάν για τον πόλεμο στον Καύκασο. Με αυτά οι Αζέροι βομβαρδίζουν κυρίως κατοικημένες περιοχές με αμάχους.
Επίσης το Ισραήλ έχει πουλήσει τόσο απ’ ευθείας στο Αζερμπαίτζάν, όσο και μέσω Τουρκίας τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς.
Ο Καναδάς μέχρι πριν από λίγες μέρες πουλούσε στην Τουρκία μη επανδρωμένα drones, κατασκοπευτικά και επιθετικά. Λίγο αργά, αλλά ξύπνησε ο Καναδός πρωθυπουργός και απαγόρευσε τη πώληση άλλων όπλων στην Τουρκία.
Προχθές η Τουρκική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Bayar Makina, υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία κατ’ αρχήν για να αγόρασε 48 UAV Bayraktar TB2, με τα οποία η Ουκρανία θα απειλεί τη Ρωσία στα σύνορα με την Κριμαία και δεύτερο θα ξεκινήσουν από κοινού τη συμπαραγωγή ενός νέου Drone ανώτερου από το Bayraktar TB2, το οποίο θα φέρει ουκρανικό κινητήρα, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια αυτονομίας στον αέρα και θα μπορεί να μεταφέρει διπλάσιο φορτίο βομβών.
Το Πακιστάν έχει στείλει εδώ και καιρό τους πιλότους του που χειρίζονται τα Τουρκικά F16. Πακιστανοί είναι και οι πιλότοι που επιχειρούν με τα τέσσερα F- 16 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πλήττουν τις θέσεις των Αρμενίων, αλλά και κατοικημένες περιοχές.
Άλλα τέσσερα Τουρκικά F-16, πάλι με Πακιστανούς πιλότους, βρίσκονται στο Ναχιτσεβάν, Βορειοδυτικά του Ναγκόρνο Καρμπάχ, έτοιμα να μπουν στον πόλεμο κατά της Αρμενίας.
Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, δήλωσε προ ημερών μέσω του Twitter, ότι είναι έτοιμος να δώσει στην Τουρκία, όποτε εκείνη χρειαστεί πυρηνικούς πυραύλους, με τους οποίους, όπως ανέφερε, θα μπορούσε η Τουρκία να εξαφανίσει από το χάρτη το Ναγκόρνο Καραμπάχ μια για πάντα.
Το Κατάρ, εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις που έχει παραχωρήσει στην Tουρκία, τη χρηματοδοτεί σε όλο αυτό το θρησκευτικό πόλεμο που έχει κηρύξει και την κρατά ζωντανή παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα.
Η Σομαλία, έχει δώσει γη και ύδωρ στην Τουρκία, επιτρέποντάς της να έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στον κόσμο.
Η Αλβανία, έχει παραχωρήσει ναύσταθμο στην Αδριατική για τα Τουρκικά υποβρύχια και πολεμικά πλοία, όπου καθίστανται η απειλή της χώρας μας, από τα βορειοδυτικά σύνορά μας.
Αυτή είναι η κατάσταση με την Tουρκία. Όποιος νομίζει ότι αυτή η κατάσταση σημαίνει απομόνωση, το λιγότερο που μπορεί να θεωρηθεί είναι ανόητος.
Δημοσίευση σχολίου