Το Επιτελείο κλειδώνει την υπεροχή: με Meteor στον αέρα και με Scalp στο έδαφος
100 χλμ Εμβέλεια- 4 max ταχύτητα
Με στόχο να κόψει τα φτερά οποιουδήποτε αντιπάλου, από μεγάλη απόσταση και με συντριπτικό χτύπημα, η Πολεμική Αεροπορίατην ώρα που συζητά με την Γαλλική επιτροπή για τα Rafale, τοποθετεί στο τραπέζι και την προμήθεια σημαντικού αριθμού των πυραύλων αέρος- αέρος Meteor.Το αεροπορικό Επιτελείο με αυτή την εισήγηση κατά τις συζητήσεις με την 15μελή επιτροπή της Γαλλίας, η οποία θα παραμείνει στο ΓΕΑ τουλάχιστον μια εβδομάδα, επιχειρεί να κλειδώσει το βασικό όπλο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου και θα καθηλώσει ουσιαστικά την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Η ύπαρξη του πυραύλου αέρος- αέρος Meteor, εξηγούν Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, εξασφαλίζει ουσιαστικά ότι το Rafale είναι ένα «απλησίαστο» μαχητικό.
Η επιλογή του αντίπαλου αεροπόρου είναι μια: Να μην εμφανιστεί
Παράλληλα δημιουργείται με αυτή την οπλική φαρέτρα μια επιπλέον ομπρέλα προστασίας, όχι μόνο προς τους αεροπορικούς σχηματισμούς (Comao), αλλά ακόμα και των πλοίων του πολεμικού στόλου, απαγορεύοντας οποιαδήποτε αντίπαλη κίνηση σε ιδιαίτερα μεγάλη ακτίνα.
Οι ίδιοι οι Έλληνες αεροπόροι λένε με νόημα πως ο πύραυλος Meteor είναι το στρατηγικό όπλο στον αέρα και κάνουν μια παράλληλη αντιστοιχία με τον Scalp, δηλαδή ότι είναι ο δεύτερος για στόχους εδάφους, έτσι και ο πρώτος είναι στον εναέριο πόλεμο.
Ο Meteor είναι στην ουσία ίσως ο πιο βασικός λόγος για την προμήθεια του αεροσκάφους Rafale.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι ο φόβος και τρόμος όχι μόνο για τα αντίπαλα μαχητικά αλλά και για στόχους υψηλής αξίας, όπως είναι τα ιπτάμενα τάνκερ και τα αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποίησης, τα ιπτάμενα ραντάρ.
Ο αριθμός των Meteor που έχει θέσει στην συζήτηση η Πολεμική Αεροπορία (σ.σ. δεν είναι απαραίτητο η γνωστοποίηση αριθμών σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης) αλλάζει τον εναέριο αγώνα άρδην, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα χρήσης αντίμετρου από τον αντίπαλο, παρά μόνο η απόφαση να μην εμφανιστεί καν στο αεροπορικό πεδίο της μάχης.
Τον Meteor τον έχουν χαρακτηρίσει ακόμη και ως το «υπερόπλο» το οποίο αναλόγως από το ύψος εκτόξευσής του και με ταχύτητα που ξεπερνά ακόμη και τρεις φορές όλους τους άλλους πυραύλους, δύναται να ξεπεράσει και τα 100 χιλιόμετρα πλήττοντας τον στόχο του.
Και μπορεί οι Γάλλοι να δίνουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση στην Ελλάδα του Meteor, αλλά επειδή πρόκειται για όπλο συμπαραγωγής μεταξύ έξι χωρών, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτού του αιτήματος.
Μακρόν: Δώστε στους Έλληνες ό,τι καλύτερα
Η προμήθεια αυτή εξηγούν ιπτάμενοι ότι φέρνει και νέα δεδομένα στην αεροπορική εκπαίδευση αλλά και την σχεδίαση των αεροπορικών αποστολών, διότι πλέον ομιλούμε για το μαχητικό που φέρνει ταυτόχρονη αεροπορική υπεροχή στον αέρα και σε αποστολές βομβαρδισμού.
Η διαδικασία ανάμεσα στο αεροπορικό Επιτελείο και την Γαλλική αποστολή στην Αθήνα τρέχει με πολλές και ταυτόχρονες διαδικασίες που στόχο έχουν να ολοκληρωθούν όλες μέχρι το τέλος του έτους. Αν μάλιστα αυτό καταστεί εφικτό, στην αυγή του νέου έτους δεν αποκλείεται στον διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας να τροχοδρομούν τα πρώτα μεταχειρισμένα Rafale.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι τόνισαν προς τους Αξιωματικούς με τους οποίους συνομιλούν ότι η εντολή που έχουν από την πολιτική ηγεσία και τον πρόεδρο Μακρόν, είναι το κάθε αεροσκάφος που θα παραδοθεί στους Έλληνες να είναι ότι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
Η Γαλλική επιτροπή έχει φτάσει στο αεροπορικό Επιτελείο από τη Δευτέρα και θα παραμείνει και την άλλη εβδομάδα. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική και τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη που έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αεροπορικό στόλο με τα αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale.
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας αν θα ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο απειλής της κι αν θα μπει σε συζητήσεις που αφορούν και τα βλήματα Hammer.
Πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα αέρος- εδάφους τα οποία έχουν καθοδήγηση IR ή RF, ένας Γαλλικός δηλαδή JDAM. Αυτό σημαίνει πως αν η αποστολή είναι κατά ενός αεροδρομίου ή κατά ενός άλλου στόχου, με έξι συνολικά τέτοιες βόμβες (τρεις ανά κάθε φτερό) 500 ή 1000 λιβρών, με ένα «πέρασμα» πραγματοποιείται μια άφεση τα οποία πλήττουν με θανάσιμη ακρίβεια τον στόχο κάνοντας μια επίθεση κορεσμού με αεροσκάφος.
Πληροφορίες που μεταφέρουν ιπτάμενοι λένε ότι μπορεί μια τέτοια επίθεση να γίνει και με απόκλιση αρκετών μοιρών, άρα από απόσταση, από μεγάλο ύψος και οι βόμβες να φτάνουν στον στόχο.
Δημοσίευση σχολίου