GuidePedia

0

Λυγερός Σταύρος
Μεγάλη αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιήσουν Ελλάδα και Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αυτό αποφασίσθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ. Είναι ασαφές προς το παρόν εάν στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κοινή αυτή άσκηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ουσιαστικά αποφασίσθηκε ως μήνυμα-προειδοποίηση προς την Τουρκία. Η ανταπόκριση του Παρισιού ήλθε σε συνέχεια της υποστηρικτικής προς την Ελλάδα δήλωση του ίδιου του προέδρου Μακρόν, την οποία, μάλιστα έκανε στα ελληνικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρίσι ήταν ενοχλημένο από τη στάση της Αθήνας το τελευταίο διάστημα. Θεωρούσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέκοψε ή πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των τελευταίας τεχνολογίας φρεγατών Belharra, η οποία θα συνοδευόταν και από μία αμυντική συμφωνία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής, στην περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν, σε συνδυασμό με την τηλεφωνική επικοινωνία του δραστήριου υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του, έχουν στόχο να κλείσουν το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Κι από ό,τι φαίνεται αυτό συνέβη.

Αποτέλεσμα της επικοινωνίας ήταν η ευθεία προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου προς την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ανακοίνωση ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή μας. Ας σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μακρόν.

Κλείνει το ρήγμα με τη Γαλλία

Το γεγονός αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τη δυνατότητα διαμόρφωσης μίας μεσογειακής συμμαχίας με ηγετικό ρόλο της Γαλλίας και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά και με την έμμεση πλην σαφή συνδρομή του Ισραήλ. Στη συμμαχία αυτή θεωρείται δεδομένο πως θα σπεύσουν να συμμετάσχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, λόγω αντιτουρκικής στάσης και Λιβύης.

Είναι προφανές πως μία τέτοια μεσογειακή συμμαχία θα έχει ατύπως πλην σαφώς αντιτουρκικό πρόσημο και σκοπό να ακυρώσει την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει την καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου σε "τουρκική λίμνη". Βλέποντας την μερική απόσυρση των Αμερικανών από την περιοχή, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να καλύψει αυτή το κενό, κόβοντας τον δρόμο της Τουρκίας, η οποία θα ήθελε αυτόν τον ρόλο για τον εαυτό της.

Είναι σαφές πως η Συμφωνία του Καΐρου και κυρίως η κλιμάκωση που επιχείρησε ο Ερντογάν ως απάντηση έθεσαν σε κίνηση διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες φαίνεται πως έχουν τις προϋποθέσεις να καταλήξουν σε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την κατάληξη, αλλά οι συνθήκες, για την ακρίβεια η σύγκλιση συμφερόντων Ελλάδας, Γαλλίας και Αιγύπτου, ωθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top