Οι Ισραηλινοί περνάνε στην αντεπίθεση και θέλουν να στείλουν στο περιθώριο τους Τούρκους. Ήδη μετά τον νέο σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου, μετά από μία αδράνεια αρκετών μηνών λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ταραξία του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, τον Ερντογάν.
Ισραηλινά think tank και ειδικοί που κατέχουν υψηλές θέσεις, κάνουν λόγο για μία νέα αποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Ένας από αυτούς είναι και ο Micah Halpern, γνωστός δημοσιογράφος, ο οποίος επηρεάζει την ισραηλινή κοινή γνώμη.
Με ένα εξαιρετικό άρθρο του, αναφέρει πως Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν δημιουργήσει μία νέα ισχυρή συμμαχία, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και πως η Τουρκία θα περάσει στο περιθώριο με συντονισμένες κινήσεις.
Την ίδια στιγμή, άρθρο Ισραηλινού ΜΜΕ, κάνει λόγω για σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου. Προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν πληροφορίες και όσα γράφονται είναι αποκαλυπτικά!
''Πόσο σοβαρή είνα η πιθανότητα στρατιωτικής αναταραχής μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου''. Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ισραηλινή ιστοσελίδα maariv.
Όπως σημειώνεται στον τίτλο του κειμένου:
''Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται αισθητή, και η προσωπική δυσαρέσκεια μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και του Ερντογάν θα μπορούσε να την επιταχύνει''.
''Η προσωπική δυσαρέσκεια μεταξύ του Σίσι και του Ερντογάν θα μπορούσε να επιταχύνει την αντιπαράθεση. Ο Αλ Σίσι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η εγγύτητα του Ερντογάν με τη Χαμάς, η υποστήριξή του για την ανατροπή του συριακού προέδρου και η στρατιωτική συμμετοχή στη Λιβύη, έχουν δείξει αμέτρητα πόσο κοντά είναι ο Ερντογάν στην υπεροχή στην περιοχή.
Η Λιβύη υπήρξε ανέκαθεν στο πεδίο των αιγυπτιακών συμφερόντων. Τον περασμένο Νοέμβριο, η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη επεκτείνει την ΑΟΖ σε βάρος της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τον Αλ Σίσι αυτό σημαίνει ότι περνάει τις «κόκκινες» γραμμές και προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, βοηθά τον Χάφταρ να απελευθερώσει την Τρίπολη και να ενώσει τη Λιβύη. Μπροστά του βρίσκεται η Τουρκία που υποστηρίζει τον Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης.
Βρισκόμαστε στην πόρτα μιας μεγάλης έντασης με πιθανότητες επιδείνωσης.
Δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση και να δημιουργήσουν στον Σίσι ένα δύσκολο δίλημμα. Πρώτον, εάν η Τουρκία προελάσει στη Τζούφρα.
Το δεύτερο, είναι μια πραγματική ενίσχυση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στα ανατολικά της Λιβύης, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.''
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου