GuidePedia

0

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα επιβεβαίωσε: Η Τουρκία παγιδευμένη στην έλλειψη συναλλάγματος διεξάγει συνομιλίες με την FED

Οικονομία της Τουρκίας που τα τελευταία χρόνια είναι στην κόψη του ξυραφιού, μπήκε σε βαθιά κρίση με το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Ενώ η αναταραχή στο νόμισμα συνεχίζεται, η ισοτιμία δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το 1:7 ενώ η ισοτιμία του ευρώ κατευθύνεται επίσης προς το 1:8.

Αυτό το διάστημα που η Τουρκία δοκιμάζεται από τη συναλλαγματική κρίση, υπήρξαν δημοσιεύματα που έφεραν την τουρκική κυβέρνηση να ζητά οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Το τελευταίο νέο είναι ότι γίνονται ενέργειες για να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στη γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων SWAP, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED).

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, David Satterfield, δήλωσε ότι για να ενταχθεί η Τουρκία στη γραμμή ανταλλαγής (swap line) της Κεντρική Τράπεζα (FED) των ΗΠΑ , θα πρέπει να ικανοποιούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και όροι που σχετίζονται με νομισματικά θέματα και ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Voice of America, ο Πρέσβης Satterfield, που συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το think tank “Atlantic Council”, είπε ότι “και η Τουρκία, όπως πολλές χώρες, είναι σε απευθείας επικοινωνία με την FED”.

Η Satterfield είπε επίσης ότι “υπάρχουν όροι που καθορίζονται από επιτροπές της ελεύθερης αγοράς. Αυτές δεν έχουν σχέση με την πολιτική, οι όροι και προϋποθέσεις είναι καθαρά νομισματικής και χρηματοπιστωτικής φύσεως”.

Το πρακτορείο Bloomberg, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έγραψε ότι η FED καθιέρωσε μια γραμμή ανταλλαγής με 14 χώρες για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση δολαρίων ενόψει της επιδημίας του κορωνοϊού, και ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 31 Μαρτίου, ζήτησε να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στις γραμμές ανταλλαγής της FED.

Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου, έγραψε ​​ότι με βάση Τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία τερμάτισε τις συνομιλίες με την FED και ότι βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων πηγών.

Μιλώντας στο Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα, ενώ αναζητούν συμφωνία με την FED, απέφυγε να υποβάλει αίτηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να αποτρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που θα προκαλούσε η κίνηση αυτή στο εσωτερικό της χώρας και στην εγχώρια πολιτική.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Τουρκία οδηγείται σε οικονομική ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία, η FED αύξησε τον αριθμό των συναλλαγματικών γραμμών με τις κεντρικές τράπεζες, στις οποίες δέχτηκε άλλα νομίσματα σε αντάλλαγμα για το δολάριο.

Τέλος, υπενθυμίζεται η σκληρή γραμμή που τήρησε ο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, μια γραμμή που πολλές φορές ξεπέρασε τα πολιτικά και διπλωματικά ειωθότα, με αφορμή το πραξικόπημα του 2016, για το οποίο θεώρησε υπεύθυνες τις ΗΠΑ. Τώρα, η στροφή του Ερντογάν, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει μια σκληρή στάση της Ουάσιγκτον, που θα τον υποχρεώσει να “παραδοθεί”, για να αποφύγει μια οικονομική καταστροφή.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top