Γράφει ο Νίκος Μανωλάκος*
Η διάσκεψη του Βερολίνου της 19 Ιανουαρίου για τη Λιβύη αποφάσισε κατάπαυση του πυρός.
Επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και την στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και
Περαιτέρω πολιτική διαδικασία .
Εκατό ημέρες μετά, οι αποφάσεις της Διάσκεψης υπό την αιγίδα της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων και αν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ Αλ Σάρατζ και του Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ, δεν μπορεί να ελεγχθούν, είναι απορίας άξιον γιατί αφήνουν τον Ερντογάν, να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα συμφωνηθέντα στο Βερολίνο, στα οποία είχε συναινέσει και ο ίδιος.
Ο Ερντογάν στο διάστημα μετά την διάσκεψη και μέχρι σήμερα:
Έχει ενισχύσει τον Σάρατζ με στρατιωτικούς συμβούλους, τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού, πρόσθετο σύγχρονο εξοπλισμό, πυρομαχικά, drones, ραντάρ, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και ακόμα περί τις δύο χιλιάδες Σύριους αντάρτες.
Έχει αποστείλει και ήδη ναυλοχούν ανοιχτά της Τρίπολης τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα δεξαμενόπλοιο, τα οποία μετέχουν ενεργά στις μάχες είτε δια πυρών υποστηρίξεως είτε δια ηλεκτρονικού πολέμου.
Την 1η Απριλίου, έδωσε εντολή σε τουρκική φρεγάτα που έπλεε ανοικτά των ακτών 34 μίλια δυτικά της Τρίπολης να εκτοξεύσει πύραυλο SM-1 εξουδετερώνοντας Drone του Χάφταρ.
Την 17η Απριλίου, πραγματοποίησε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, εγγύς της Λιβύης, με τη συμμετοχή τουρκικών μαχητικών, που περιλάμβαναν τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού.
Όλες αυτές οι δυνάμεις αλλά και οι ενέργειες των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων που προηγήθηκαν, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανάληψη επιθετικών ενεργειών από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Έτσι, στις 18 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη μέρα των τουρκικών ασκήσεων, οι δυνάμεις του Σάρατζ εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ταρχούνα 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, που αποτελεί την βάση του επιτελείου του Χάφταρ. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων ήταν, η αποκοπή των δυνάμεων του Χάφταρ στα νότια προάστια της Τρίπολης και η λύση της πολιορκίας της. Οι δυνάμεις του Σάρατζ προήλασαν μέχρι τα βόρεια προάστια της Ταρχούνα, αλλά υποχρεώθηκαν σε συντεταγμένη υποχώρηση το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά από αντεπίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.
Τα κέρδη επί του εδάφους ήταν αμελητέα, το μήνυμα όμως ξεκάθαρο: η πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της μάχης ανήκει πλέον στον Σάρατζ και όχι τον Χάφταρ. Η συνέχεια δεν δύναται να προβλεφθεί, αν όμως κάποιος ή κάποιοι δεν σταματήσουν τον Ερντογάν, η πλάστιγγα, μετά βεβαιότητος, θα γείρει υπέρ του Σάρατζ, με δυσμενή εξέλιξη για την χώρα μας στο θέμα των θαλασσίων ορίων.
Ποιος ή ποιοί θα μπορούσαν να σταματήσουν την Τουρκία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, τις διαφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία, αλλά και την εμφανή δυσχέρεια ανεύρεσης των απαραίτητων αεροναυτικών δυνάμεων, φαίνεται ότι αδυνατεί.
ΗΠΑ-Ρωσία: Οι Αμερικάνοι απουσιάζουν λόγω έλλειψης συμφερόντων και οι Ρώσοι είναι χαμένοι στη μετάφραση των συμφερόντων τους μεταξύ Τουρκίας και Χάφταρ.
Η πενταμερής των κρατών, Γαλλίας Ελλάδος, Κύπρου, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου: Υπό την προϋπόθεση του στενότερου συντονισμού και των πλέον αποφασιστικών κινήσεων, μπορεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:
- Να καταγγείλουμε άμεσα και επισήμως, σε συντονισμό με τα άλλα κράτη της πενταμερούς και σε αδυναμία, μόνοι μας, τις ενέργειες του Ερντογάν στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, οι οποίες παραβιάζουν τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να ζητηθεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, το οποίο, εφόσον συμβεί, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη απ τη Τουρκία, λόγω των προβλημάτων της οικονομίας της.
- Να παρακολουθούμε την διαμορφούμενη κατάσταση ακόμα πιο κοντά και να χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία μέσω της ΕΕ για να ασκείται πίεση στην Κυβέρνηση της Τριπόλεως και να μην συναινέσουμε ξανά σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση της, απλά και μόνο επειδή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
- Να λάβουμε πρωτοβουλίες στα πλαίσια της πενταμερούς των κρατών, για οργάνωση απαντητικών ενεργειών στα σχέδια της Άγκυρας και για ταχύτερες αποφάσεις.
- Να επαναλειτουργήσουμε το Προξενείο, που είχαμε στην Βεγγάζη, ερχόμενοι σε επαφή, με όποιους θεσμικούς παράγοντες υπάρχουν στην περιοχή.
- Να δηλώσουμε την πρόθεση συμμετοχής ναυτικών μας δυνάμεων, στη περίπτωση που τελικώς θα οργανωθεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή.
- Να προχωρήσουμε σε κατάθεση συντεταγμένων των θαλασσίων ζωνών μας, στον ΟΗΕ, όπως άλλωστε έκαναν και οι Τούρκοι, και να μην περιμένουμε να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες, διότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει και στο μεταξύ οι Τούρκοι να παγιώσουν τη κατάσταση. Ο ιδιαίτερα δραστήριος υπουργός των Εξωτερικών κ. Δένδιας έκανε γνωστό ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αλλά πρέπει να πιέσουμε τις εξελίξεις.
Η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δοκιμαστεί πρόσφατα σε εθνικές κρίσεις και απέδειξαν ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε αντιδράσεις.
*Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής A΄ Πειραιά και Νήσων Ν.Δ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου