Νίκος Μελέτης
Στην κατεύθυνση ενεργοποίησης των επαφών και του συντονισμού με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ στις οποίες στηρίζεται το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών κινείται και πάλι η Αθήνα, ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος στην Λιβύη για την εξέταση του αιτήματος της τουρκικής κρατικής εταιρίας ΤΡΑΟ για άδεια ερευνών σε «Λιβυκές θαλάσσιες ζώνες», μια απόφαση που προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της Λιβύης και όταν οριστικοποιηθεί θα αποτελέσει την θρυαλλίδα σοβαρότατων εξελίξεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι όπου σύμφωνα και με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της αιγυπτιακής Προεδρίας συζητηθήκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις και τονίσθηκαν τα κοινά συμφέροντα και οι κοινές προσεγγίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο , εκφράστηκε στήριξη στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και σε ό,τι αφορά στην Λιβύη συμφωνήθηκε ότι οι ξένες παρεμβάσεις εντείνουν την κρίση προς όφελος των ξένων δυνάμεων που παρεμβαίνουν και εις βάρος των συμφερόντων του λιβυκού λαού. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει και η Ε.Ε. να συμβάλει στην διαδικασία ειρήνευσης καθώς επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι συζήτησαν και τα διμερή θέματα, την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δυο χωρών ,ενώ συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ανταλλαγές επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών Δένδια και Σούκρυ με αντικείμενο την συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.
Χθες όμως υπήρξε η πρώτη τηλεφωνική επαφή του Ν.Δένδια με τον νέο ισραηλινό ΥΠΕΞ Γκ. Ασκεναζι στην οποία έγινε ανασκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και εκφράσθηκε και η στήριξη στις Τριμερείς συνεργασίες. Ο κ.Ασκενάζι ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Κύπριο ομόλογο του Ν.Χριστοδουλίδη, είναι πρώην ΑΓΕΕΘΑ του Ισραήλ και εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία λόγω της εμπλοκής του ως ανώτατου αξιωματικού στην επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβη Μαρμαρά, το 2010 που έχει προκαλέσει και το ρήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών. Μετά από μια μακρά πολιτική κρίση το Ισραήλ ξαναβρίσκει τον βηματισμό του, δίνοντας έτσι τις δυνατότητες περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων αλλά και της συνεργασίας σε περιφερειακό πλαίσιο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας γίνεται πλέον απειλητική όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και για άλλους περιφερειακούς παίκτες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ξεκινά η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Λιβύης, με το μέλος της Βουλής και στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα της χώρας αλλά και στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου NOC, να προειδοποιούν την κυβέρνηση Σαρατζ να μην εγκρίνει την αίτηση που έχει υποβάλει η τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ για άδεια ερευνών στην Λιβυκή ΑΟΖ.
Το μέλος της Βουλής και πρώην διευθυντής των πετρελαιοπηγών Al Mabrouk και Al Jarf Μιλουντ Αλ Ασουαντ προειδοποίησε την κυβέρνηση Σάρατζ ότι θα φέρει πλήρως την ευθύνη επιτρέποντας στην Τουρκία να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα της στην Λιβύη προσθέτοντας ότι μια τέτοια αδειοδότηση είναι αντίθετη τόσο με τους κανόνες λειτουργίας της NOC όσο και με τους νόμους της Λιβύης, ενώ θα οδηγήσει σε εξωτερικές αντιπαραθέσεις αλλά και στην εμπλοκή ξένων δυνάμεων στην Λιβύη.
Σύμφωνα με πηγή της NOC την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα ‘Al-Sharq Al-Wasat’, το αίτημα της Τουρκίας δεν έχει ακόμη κριθεί από το Προεδρικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ,αλλά η NOC έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες επιχειρήσεις για πετρελαϊκές έρευνες στα περιφερειακά ύδατα , προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ,αλλά εκμεταλλεύεται την ανάγκη της κυβέρνησης Σαρατζ για στρατιωτική στήριξη . Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα πυροδοτήσουν ένταση ειδικά στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής σχετικά με την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανησυχία για τις τουρκικές παρεμβάσεις στην Λιβύη υπάρχει και σε γειτονικές χώρες. Η μαροκινή εφημερίδα "Hespress" αναφέρεται στην αίτηση για άδεια ερευνών που έχει υποβάλει η ΤΡΑΟ στην κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία όπως αναφέρει είναι το «αντίτιμο» στην στρατιωτική υποστήριξη που προσέφερε η Τουρκία στις κυβερνητικές δυνάμεις . Όμως στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας με στόχο την εγκατάσταση ενός ορμητηρίου στην ακτή της Λιβύης ώστε να εμπορεύεται και να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Μεσόγειο στην Ευρώπη και στην τοπική αγορά θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση της έντασης και στο εσωτερικό της Λιβύης δυσκολεύοντας την πολιτική διευθέτηση της κρίσης ,ενώ θα πυροδοτήσουν τις εντάσεις και στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου