GuidePedia

0

Στη στρατηγική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιβύη αναφέρεται ιταλικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον του να αποκτήσει ναυτική βάση, πιθανόν στη μεσογειακή πόλη-«κλειδί» Μισράτα, απ’ όπου θα μπορεί να ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, περικυκλώνοντας την Ελλάδα και εδραιώνοντας την παρουσία του και στην κεντρική Μεσόγειο.

Ήδη το αεροδρόμιο της πόλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του πρωθυπουργού και συμμάχου του Ερντογάν, Φαγέζ αλ-Σαράτζ, αποτελεί, σύμφωνα με τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του αντιπάλου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τουρκικό ορμητήριο για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στις ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η Μισράτα έχει γίνει στόχος του Χαφτάρ από τον περασμένο Ιούνιο οπότε η Τουρκία κηρύχθηκε από αυτόν εχθρική χώρα. Ο στρατός του μάλιστα είχε καταστρέψει τον Αύγουστο αεροσκάφος ουκρανικής εταιρείας τύπου Il-76TD, μόλις προσγειώθηκε, το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά από την Τουρκία.

Στα τέλη Ιουλίου, επίσης, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είχε βομβαρδίσει τις αίθουσες επιχειρήσεων του αεροδρομίου, τις αποθήκες πυρομαχικών, την αεροπορική βάση και τη Στρατιωτική Ακαδημία.


Το αεροδρόμιο της Μισράτα

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του Τούρκου προέδρου, η ιταλική ιστοσελίδα agi.it (μετάφραση echedoros-a.gr), αναφέρει πως ο ίδιος έκανε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί καμία κίνηση που αποσκοπεί στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας

Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση, σημειώνει η ιταλική ιστοσελίδα, προς την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, η οποία προσθέτει ένα νέο στοιχείο στη συνεργασία που έχει ήδη συνάψει η Άγκυρα με το Κατάρ, τη Σομαλία, το Σουδάν και το Τζιμπουτί.
Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, όπως ζητήθηκε ευθέως από την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ευνοεί τα μέγιστα τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να επιτύχει τους στόχους της στην περιοχή.
Ο Ερντογάν αντλεί τη «νομιμότητά του» από το γεγονός ότι πολλές παραστρατιωτικές ομάδες, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές, μάχονται στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ. Είναι ένας προσφιλής χαρακτηρισμός που τον χρησιμοποίησε στη Συρία και το Ιράκ.

Εκτός από την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να δημιουργήσει ναυτική βάση στη Λιβύη, (ενδεχομένως στη Μισράτα),αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, η οποία θα του επέτρεπε να αυξήσει το βάρος του στην περιοχή, ακριβώς όπως συνέβη με τη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, που προσφέρει ρόλο στην Τουρκία και δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις του Κόλπου.

Υποστήριξη και εκπαίδευση

Μια ναυτική βάση θα επέτρεπε, επίσης, στην Άγκυρα να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για την εκπαίδευση των ανδρών του Σάρατζ.
Επιλογή που ξεπερνά την απλή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της και τα επιχειρήματα για πρόληψη της τρομοκρατίας ή αποτροπής μιας ανθρωπιστικής κρίσης, και επιβάλει τη σταθερή παρουσία της στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, δίνοντάς της τη δυνατότητα να εξαπολύσει και στρατιωτική επίθεση για να υπερασπισθεί τα «συμφέροντά της», αποτρέποντας τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή.


Άποψη του λιμανιού της Μισράτα

Στο ίδιο θέμα είχε πριν λίγους μήνες αναφερθεί και ο Burak Tuygan, με άρθρο του στην ιστοσελίδα ahvalnews (μετάφραση Σάββα Καλεντερίδη στο infognomonpolitics.gr), επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει πάντα η Μισράτα στην ιστορία της Λιβύης, αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται η πόλη στην οποία ζουν και οι περισσότεροι τουρκικής καταγωγής πολίτες της χώρας αυτής.
Μετά την κατάληψη της Περιφέρειας Τρίπολης, το 1551, οι Οθωμανοί εγκατέστησαν Τούρκους της Ανατολίας κυρίως στα παράλια της Λιβύης. Εκτός αυτού, οι Οθωμανοί αξιωματικοί που παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες, δημιούργησαν μεγάλη τουρκική αποικία. Μάλιστα, μετά την απώλεια της Κρήτης και των νησιών, ορισμένες οικογένειες Τούρκων κατέφυγαν στη Λιβύη.

Η σύνθεση του πληθυσμού

Στην απογραφή του 1936 οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της Λιβύης αποτελούσαν το 5% του πληθυσμού. Και τα δύο τρίτα αυτών κατοικούσαν στη Μισράτα. Ήταν περίπου 35 χιλιάδες.
Σήμερα, ορισμένοι λένε ότι η Μισράτα, που είναι η τρίτη πόλη μετά την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη Βεγγάζη, κατοικείται κατά τα δύο τρίτα από τουρκικής καταγωγής πολίτες. Μετά τη Μισράτα ακολουθεί η Τρίπολη σε τουρκικής καταγωγής πληθυσμό.
Το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο στόχαστρο του Χαφτάρ, κατασκευάστηκε το 1939 από τους Ιταλούς και οι Τουρκικές Αερογραμμές ήταν η πρώτη διεθνής εταιρεία που άρχισε πτήσεις, στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

Ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στη Μισράτα είναι γιατί η πόλη κατοικείται κυρίως από Τούρκους, αλλά και γιατί οι κάτοικοι της περιοχής, σε μια Λιβύη που θα διαλυθεί, θεωρούν την Τουρκία ως πρώτη χώρα επιλογής.
Οι δυνάμεις ενόπλων της Μισράτα, που αποτελούν την πιο μεγάλη δύναμη η οποία στηρίζει και κρατάει όρθια την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του Χαφτάρ σε όλα τα μέτωπα της περιοχής που ελέγχει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τουρκικά ονόματα

Εκτός αυτού, το γεγονός ότι ο Fethi Başağa, υπουργός Εσωτερικών και από τα ισχυρά ονόματα της κυβέρνησης της Τρίπολης, και ο Abdul Rauf Kara, διοικητής της Ταξιαρχίας Navasi που ελέγχει το αεροδρόμιο της Τρίπολης και αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν τουρκικά ονόματα, είναι ενδεικτικό της επιρροής που ασκεί η Τουρκία στην περιοχή.
Η Τουρκία που έχει εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης από το 2011 και άρχισε να στέλνει όπλα σε ορισμένες ομάδες από το 2013, άρχισε να παίζει και ανοιχτά πλέον στο στρατιωτικό πεδίο από τότε που έστειλε τεθωρακισμένα τύπου Kirpi στη Λιβύη.


Τα τουρκικά τεθωρακισμένα τύπου Kirpi στη Λιβύη

Όμως, όταν ο Χαφτάρ έχασε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Giryan, λόγω της συμμετοχής στις μάχες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ξεκίνησε ακήρυκτος πόλεμος μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Στην καταστροφή του μεταγωγικού που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά από την Τουρκία, ένα λεπτό μετά την προσγείωσή του στη Μισράτα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ΗΑΕ.
Η αεροπορική βάση El Cuffa, που βρίσκεται στα νότια της Λιβύης και χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ ως βάση ανεφοδιασμού, έγινε στόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) της Τουρκίας. Μάλιστα στις 25 Ιουλίου τουρκικά ΜΕΑ κατέστρεψαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη του Χαφτάρ.

Οι τουρκικές βάσεις

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται συχνά φωτογραφίες που δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Μισράτα έχει μετατραπεί σε τουρκική αεροπορική βάση, με νέα καταφύγια για αεροσκάφη και για ΜΕΑ.
Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει δυνατότητες να ασκεί επιρροή στη Μέση Ανατολή, έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και είχε συμφωνήσει για βάση με τον Μπεσίρ στο Σουδάν, πριν ανατραπεί.


Η κατάσταση στο πεδίο 

Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει μετατρέψει ντε φάκτο το αεροδρόμιο της Μισράτα σε βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και όσο συμβαίνει αυτό, δεν μπορούν η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Για την Άγκυρα λοιπόν και τους σχεδιασμούς της, η συγκεκριμένη λιβυκή πόλη αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, η οποία αναδεικνύεται από τη θέση της και την ιστορία της. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν «καίγεται» και σπεύδει να στηρίξει τον σύμμαχό του αλ-Σαράτζ διότι η πτώση του θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή των σχεδίων του για επέκταση και κυριαρχία στην περιοχή.
Αντιθέτως, η επικράτηση Σαράτζ θα δώσει πνοή στο στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν, ο οποίος μέσω της αμυντικής συμφωνίας με την Τρίπολη θα εγκαταστήσει στη Μισράτα, που έχει και τουρκόφωνο πληθυσμό, ναυτική βάση από την οποία θα μπορεί και με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του να επιτηρεί τη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top