Του Κώστα Κομποθέκρα
Το Ισραήλ φέρεται να έχει κλείσει την πρεσβεία και το προξενείο του στην Τουρκία μετά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στα Ιεροσόλυμα. Η Μέση Ανατολή «βράζει», η Τουρκία επιτίθεται στο Ισραήλ, αναπτύχθηκε στρατός στα Ιεροσόλυμα ενώ οι Παλαιστίνιοι καλούν στα όπλα.
Σε μια ένοπλη επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμμάν, ένας Ιορδανός σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε.
«Ενας Ιορδανός σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την διάρκεια συμβάντος στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισραήλ», που βρίσκεται στην περιοχή Ράμπεχ, στο δυτικό Αμμάν.
Το Ισραήλ και η Ιορδανία συνδέονται με συνθήκη ειρήνης η οποία υπεγράφη το 1994.
Η αιτία των συγκρούσεων
Η εγκατάσταση από τις ισραηλινές αρχές συσκευών ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών , του τρίτου ιερού τόπου του ισλάμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκάλεσε φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τοποτηρητής της Πλατείας των Τζαμιών είναι η Ιορδανία.
Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμμάν και σε άλλες πόλεις της Ιορδανίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισλαμικού κινήματος και κομμάτων της αριστεράς, για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα ασφαλείας.
«Θα πάμε στο αλ-Ακσα κατά εκατομμύρια ως μάρτυρες», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.
Τα νέα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών αποφασίσθηκαν μετά την επίθεση κατά ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν να τον φόνο των δύο αστυνομικών ήταν κρυμμένα στην Πλατεία.
Μετά την εγκατάσταση των ανιχνευτών μετάλλου, οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την Πλατεία των Τζαμιών και προσεύχονται εκτός αυτής στους δρόμους της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας στην Άγκυρα και του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ως «προληπτικό» μέτρο.
Σημειώνουμε ότι μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ επιτέθηκε εναντίον του Ισραήλ.
Δήλωσε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες του στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση ως απάντηση.
Έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, ο Μποζντάγ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ισραηλινές ενέργειες με την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών.
“Η στάση του Ισραήλ αναφορικά με το Τέμενος αλ Άκσα είναι λανθασμένη, παράνομη και απαράδεκτη”, τόνισε ο Μποζντάγ.
“Οι ισραηλινές ενέργειες εκεί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία”, πρόσθεσε.
Επιστρέφει στο Ισραήλ το προσωπικό της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμάν μετά από το επεισόδιο πυροβολισμού.
Το προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιορδανία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας φρουρός ασφαλείας που συμμετείχε σε επεισόδιο πυροβολισμού όπου σκοτώθηκαν δύο Ιορδανοί την Κυριακή, επέστρεψε στο Ισραήλ από το Αμάν χθες.
Το επεισόδιο επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις των χωρών. Η Ιορδανία ήθελε να ανακρίνει τον φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά το Ισραήλ είπε ότι είχε διπλωματική ασυλία και πρέπει να επαναπατρισθεί.
Ο φρουρός σκότωσε με πυροβολισμό έναν Ιορδανό, που είχε έρθει στον χώρο για επισκευές επίπλων, και ο οποίος του επιτέθηκε με κατσαβίδι στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν το βράδυ της Κυριακής.
Ένας ιορδανός πολίτης-γιατρός- που ήταν παρών στο επεισόδιο επίσης σκοτώθηκε από τα πυρά, δήλωσε το Ισραήλ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι ο φρουρός έδρασε αμυντικά όταν πυροβόλησε τον Ιορδανό, ο οποίος εργαζόταν στο συγκρότημα της πρεσβείας.
Ο πατέρας του νεαρού είπε ότι ο γιός του ήταν 16 ετών και δεν είχε διασυνδέσεις με μαχητές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο παρευρισκόμενος δεύτερος Ιορδανός φαίνεται να σκοτώθηκε κατά λάθος.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μμε, ο φρουρός παρέμεινε οχυρωμένος στην πρεσβεία μαζί με τον πρέσβη και το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε εκπρόσωπό του στη χώρα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ιορδανία.
Αργότερα, ο ισραηλινός ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ για την βοήθειά τους στην μεταβίβαση του προσωπικού, καθώς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα “για τη στενή συνεργασία μας”.
Το Ισραήλ απαγόρευσε τις μεταμεσονύκτιες αναφορές για το επεισόδιο στα ΜΜΕ για να προστατεύσει, όπως είπε, τους διπλωμάτες από αντεκδίκηση.
Η στιγμή της δολοφονίας
Παράλληλα επισήμανε ότι επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρέουβεν Ρίβλιν και του δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι που επισκέπτονται το τέμενος αλ Άκσα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες.
Το συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης των ανιχνευτών τα ξημερώματα της Τρίτης.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 400.
Μια ρουκέτα που εβλήθη από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο Ισραήλ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, προκαλώντας σε απάντηση τη ρίψη πυρών από ισραηλινά άρματα μάχης εναντίον θέσεων της Χαμάς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Όπως επεσήμαναν οι Παλαιστίνιοι, το ισραηλινό άρμα μάχης έβαλε επανειλημμένα εναντίον θέσεων της Ταξιαρχίας αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, στην περιοχή Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε διάστημα 24 ωρών που εκτοξεύεται ρουκέτα από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή μια άλλη ρουκέτα εβλήθη από τον παλαιστινιακό θύλακα χωρίς να προκληθούν θύματα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου