GuidePedia

0

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το μεσημέρι το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ήτο επικείμενη σημαντική στροφή στην πολιτική της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, με τον ηγέτη της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, να ανακοινώνει ότι πλέον τάσσονται υπέρ της σύστασης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Διευκρινίζοντας ότι η αναφορά αυτή δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση του Ισραήλ και ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ δεν συνεπάγεται απεμπολή δικαιωμάτων, διατύπωσε την ετοιμότητα να αποδεχθεί τα σύνορα του 1967.

Πρόκειται για μια θέση η οποία σε τελική ανάλυση αποτελεί διαπραγματευτική θέση συζητήσιμη, καθώς αποτελούσε και αποτελεί πρόταση των αραβικών χωρών που απορριπτόταν μέχρι στιγμής, τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ, με το δεύτερο να επικαλείται λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια νέα θέση της Χαμάς η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται προθυμία επίλυσης του προβλήματος, αλλά προσπάθεια να συνεχίσει να απολαμβάνει της υποστήριξης και γενναιόδωρης χρηματοδότησης από τους Άραβες (βασικότερο κίνητρο), με την ευθυγράμμιση της πολιτικής της ισλαμιστικής οργάνωσης με αυτή των «χορηγών», πάντα στην κατεύθυνση της πρόκλησης προβλημάτων στο Ισραήλ και τη βραχυκύκλωση των επικείμενων πρωτοβουλιών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα, όντως προκύπτει η πρόθεση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα (και με την Τουρκία;), την οποία τόσο η γειτονική Αίγυπτος, όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Σαουδική Αραβία, η Συρία και το Μπαχρέιν έχουν κατηγοριοποιήσει ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Επίσης, προφανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής και διατήρησης των «αντιστασιακών περγαμηνών» που έχουν εξασφαλίσει ευημερία για τους λίγους και εκλεκτούς της παλαιστινιακής νομενκλατούρας, η ρητορική κατά του δικαιώματος ύπαρξης του εβραϊκού κράτους εξακολουθεί, καθώς επίσης και το κάλεσμα για ένοπλο αγώνα.

Η πρωτοβουλία της Χαμάς έρχεται δυο μέρες πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αντιμετωπίζει ισχυρό κύμα αμφισβήτησης, ενώ η Φατάχ που ελέγχει τη Δυτική Όχθη, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί η εξουσία της από τη Χαμάς, η επιρροή της οποίας είναι σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εμπλοκή του ονόματος του φυλακισμένου στο Ισραήλ επικεφαλής της πολιτοφυλακής Τανζίμ, Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι.

Η πρώτη αντίδραση των ισραηλινών ήταν αρνητική, με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Νετανιάχου να κατηγορεί τη Χαμάς ότι επιχειρεί αν κοροϊδέψει τον κόσμο διά του τερματισμού των σχέσεων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ είναι η ίδια οργάνωση που σκάβει τούνελ τα ποία οδηγούν στο Ισραήλ, από όπου εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις (π.χ. οι απαγωγές Ισραηλινών στο παρελθόν) και εξαπολύει πυραύλους εναντίον αστικών κέντρων της χώρας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top