GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσούκ σε μια πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε τα εξής:”Το ΑΚΡ (κυβερνών κόμμα) τελειώνει. Έχει ήδη τελειώσει στα δικά μου μάτια. Το πείραμα της ισλαμικής διακυβέρνησης τελείωσε ανεπιστρεπτί . Αυτό βέβαια έχει μια συνέπεια. Νίκησε ο Κεμαλισμός. Αυτό μπορώ να το δηλώσω ξεκάθαρα.

Το ΑΚΡ δεν ήρθε στην εξουσία, το έφεραν. Εκείνο δεν έκανε τίποτα. Άλλοι έκαναν τα πάντα για εκείνο. Ίδρυσαν, ενίσχυσαν το ΑΚΡ για να υλοποιήσουν το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής”.

Σεβαστές οι απόψεις του καθηγητή, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που τον διαψεύδουν.

Ο Ερντογάν φαίνεται έχασε τη γοητεία που ασκούσε στους πολίτες. Ελάχιστοι οπαδοί πήγαν να δουν την ταινία “ο ηγέτης” που αφορά την ζωή του Προέδρου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη Συρία και στο Ιράκ είναι τεράστια και φαίνεται να προσπαθεί να πιαστεί από το σκοινί του Μπαρζανί για να σωθεί, από το πιγκ –πονγκ που παίζουν σε βάρος του Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο “μεγάλος” ηγέτης δεν μπόρεσε να πάει να προσευχηθεί στο τέμενος της Δαμασκού, όπως υποσχόταν στους οπαδούς του, αλλά ο Άσαντ με τη βοήθεια της Ρωσίας και της Αμερικής έφθασε στο Μένμπιτς , στα σύνορα της Τουρκίας.

Τα ίδια κατάφερε να κάνει και στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τρομοκράτες του ISIS! Διατυμπάνιζε ότι “θα είμαστε και στο πεδίο μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Μοσούλη”. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά.

Στην απελευθέρωση του Σιντζάρ από τον ISIS μετείχε το ΡΚΚ. Ο Νταβούτογλου τότε δεν τόλμησε να πει την αλήθεια και συνεχάρη τον Μπαρζανί για την επιτυχία των Πεσμεργκά! Τώρα ελπίζουν να εκδιώξει ο Μπαρζανί το ΡΚΚ από το Σιντζάρ. Είναι, όμως ποτέ δυνατόν, ο Μπαρζανί που δήλωνε εδώ και χρόνια ¨δεν χύνω αίμα Κούρδων¨ να πολεμήσει το PYD για χάρη της Άγκυρας;

Ο γνωστός συνεργάτης της CIA Henry Berktay δήλωσε το 2012 ότι ηγέτης των Κούρδων της Συρίας θα είναι ο Μπαρζανί και όχι το PYD.

Στη σύγχρονη εποχή έγκυρα think tanks διαμορφώνουν την πολιτική που πρέπει να ασκήσουν οι ΗΠΑ. Ένα από αυτά είναι και το Rand Corporation που καλλιέργησε παλαιότερα την ιδέα του “ήπιου Ισλάμ”, με χώρα πρότυπο την Τουρκία.

Η ίδια δεξαμενή σκέψης δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του Αμερικανικού Πενταγώνου , με θέμα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην περιφέρεια Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ.

Συντάκτες της έκθεσης είναι οι Alireza Nader, Larry Hanauer, Brenna Ailen, Ali Scott. H έκθεση αποτελείται από 179 σελίδες και δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. (www.rand.org/pubs/research_reports/RR1452.html)

Βασικό συμπέρασμα από την ανάγνωση της έκθεσης είναι το εξής: “Το ΑΚΡ στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ και είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το “ανεξάρτητο Κουρδιστάν”.

Στην έκθεση προβλέπονται τρία σενάρια για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν και εξετάζονται αναλυτικά οι αντιδράσεις που θα προκληθούν σε κάθε ένα από αυτά από την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

Τα σενάρια είναι:

1-Μονομερής, ξαφνική ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Βορείου Ιράκ.

2-Διαμελισμός του Ιράκ με εμφύλιο και κήρυξη ανεξαρτησίας

3-Σταδιακή απομάκρυνση, βήμα-βήμα από τη Βαγδάτη

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ως ορθότερο το τρίτο σενάριο, βάσει του οποίου το Ερμπίλ θα συνεχίσει να αντλεί πετρέλαιο, θα το πουλάει στις διεθνείς αγορές, παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης , με την οποία δεν θα μοιράζεται τα έσοδα. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο, οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα θα βοηθάει πολιτικά και οικονομικά το Ερμπίλ.

Η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πολιτικά και κοινωνικά, κατά την άποψη τους, έγινε για αυτό το σκοπό . Από την εποχή του Προέδρου Γκιουλ το 2009 έγινε συμβολικά , το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του Κουρδιστάν, όταν επισκέφθηκε το Ερμπίλ και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της κουρδικής περιφέρειας του Βορείου Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Άγκυρα βοήθησε πολλές φορές την κυβέρνηση του Ερμπίλ για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αγόρασε πετρέλαιο και αποθήκευσε μεγάλες ποσότητες μέχρι να βρεθεί αγοραστής από το εξωτερικό.

Για τις αντιδράσεις του Ιράν αναφέρουν ότι η ελίτ της Τεχεράνης είναι διχασμένη . Μια μερίδα πιστεύει ότι ένα διαμελισμένο Ιράκ θα μειώσει την περιφερειακή δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα μικρά κρατίδια που θα προκύψουν θα μπορούν ευκολότερα να χειραγωγούνται από τις ξένες δυνάμεις. Μια άλλη ομάδα πάλι πιστεύει ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν που θα διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη θα ωφελήσει το Ιράν.

Ελπίζουμε να παρακολουθούν με προσοχή οι αρμόδιοι τις απόψεις που διατυπώνονται στην έκθεση και να διαμορφώνουν τη στάση της χώρας μας.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top