H Μόσχα φιλοξένησε στις 15 Φεβρουαρίου μια κουρδική σύσκεψη με προσκεκλημένους Κούρδους από την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία. Τα κουρδικά ΜΜΕ έκαναν λόγω για κουρδική εθνική σύσκεψη. Οι Ρώσοι πάντως απέφυγαν να υιοθετήσουν τον χαρακτηρισμό.
Η σύσκεψη προέκυψε μετά από συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ με εκπροσώπους του κουρδικού PYD της Συρίας, στις 27 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Αμέσως η Άγκυρα μπλοκάρισε την συμμετοχή της κουρδικής οργάνωσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το συριακό.
Το PYD και το στρατιωτικό του σκέλος το YPG, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην Συρία μαχόμενο κατά του ΙΚ. Η Τουρκία δεν επιθυμεί την συμμετοχή των Κούρδων στις ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς θεωρεί το ΡYD αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ. Η συνεργασία των Αμερικανών με το ΡYD εξάλλου αποτελεί βασικό σημείο τριβής ΗΠΑ – Τουρκίας και εξωθεί την Άγκυρα σε συνεργασία με τη Μόσχα στην Συρία.
Ο Ερντογάν αναμένει ξεκάθαρα σήματα από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την στρατηγική των ΗΠΑ στην Συρία. Όμως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει εμπλακεί στη δίνη της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν.
Ο Τραμπ αναμένει τα σχέδια του Πενταγώνου για την Συρία και τον αγώνα κατά του ΙΚ ώστε να εξετάσει και την στάση του έναντι του PYD. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν όμως φαίνεται πως ετοιμάζεται να παίξει το κουρδικό χαρτί για να κατοχυρώσει τη ρωσική παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Ακόμα και η ημερομηνία που επελέγη για την κουρδική σύσκεψη επελέγη για να παίξει η Μόσχα με τα νεύρα Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Η 15η Φεβρουαρίου ήταν η 18η επέτειος της σύλληψης του Αμπτουλάχ Οτσαλάν, μετά από κοινή επιχείρηση Αμερικανών και Τούρκων στην Κένυα.
Πάντως ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασούντ Μπαρτζανί, απέρριψε την πρόσκληση της Μόσχας καθώς δεν θέλησε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με την Άγκυρα, την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Εξάλλου ο Μπαρτζανί είναι αντίπαλος και ο ίδιος του ΡΚΚ και των συμμάχων της οργάνωσης στην Συρία.
Κατά ειρωνεία της τύχης ο ηγέτης του PYD ο Σαλίχ Μουσλίμ, ο οποίος αναγνωρίζει τον Οτσαλάν ως καθοδηγητή του, κάποτε ήταν εκλεκτός της Άγκυρας στην περίοδο 2012-15 στην περίοδο που ήταν σε εξέλιξη ο διάλογος για την επίλυση του Κουρδικού.
Στην σύσκεψη της Μόσχας συμμετείχε και ο Κούρδος βουλευτής του HDP Οσμάν Μπαϊντερίμ, ο οποίος είχε προσφάτως συλληφθεί στην Τουρκία για «προσβολή του Ερντογάν και της Τουρκικής δημοκρατίας» αλλά απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο.
Τo κόμμα αυτό, του οποίου ο ηγέτης Σελεχατίν Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή, έδρασε ως μεσάζων μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης, Οτσαλάν και ΡΚΚ. Στην σύσκεψη της Μόσχας όμως μετείχε και η ανεψιά του Αμπτουλάχ, η Ντιλέκ Οτσαλάν, επίσης βουλευτής στην τουρκική Βουλή.
Την ώρα δε που ελάμβανε χώρα η κουρδική σύσκεψη στη Μόσχα, στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν, η διαδικασία σταμάτησε, καθώς συριακές αντικαθεστωτικές ομάδες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι επιτρέπει στις δυνάμεις του Άσαντ να τους επιτίθεται.
Η Τουρκία από την πλευρά της επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία και το πολιτικό μέλλον της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί στις συνομιλίες της Γενεύης που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 23 Φεβρουαρίου.
Το θέμα είναι τι θα κάνει η Τουρκία έναντι της επιμονής Ρώσων και Αμερικανών να συμμετάσχουν σε αυτές και εκπρόσωποι του κουρδικού PYD. Θα αποχωρήσει η Τουρκία από τις συνομιλίες; Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η κουρδική σύσκεψη στη Μόσχα ίσως να αποτελεί το σημείο καμπής των εξελίξεων για το μέλλον όχι μόνο της Συρίας αλλά όλης της Μέσης Ανατολής. πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου