GuidePedia

0

Της Λιάνας Μυστακίδου

Κάθε φορά που ο Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος θυμάται να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να ανοίξει την Αγία Σοφία για ναμάζι ή αυξάνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη ρητορική εναντίον της Ελλάδος.

Τα σχέδια του στην Συρία ναυάγησαν. Η χώρα του απομονώθηκε σχεδόν από όλο τον κόσμο. Η οικονομία καταρρέει. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν Τράπεζες. Και στο εσωτερικό οι δημοσκοπήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων δείχνουν επικράτηση του όχι στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Βέβαια, οι πολίτες που χρησιμοποιούν υπολογιστές είναι συγκριτικά μικρή μερίδα του πληθυσμού. Το κυβερνών κόμμα αναμένει το ναι να αγγίξει ποσοστό 70%. Για να συσπειρωθεί ο κόσμος καταφεύγουν ξανά στον εθνικισμό .

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε τα 18 άρθρα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκτά υπερβολικές εξουσίες.

Έγκριτοι νομικοί που μελέτησαν λεπτομερώς τα επίμαχα άρθρα ανακάλυψαν ότι το άρθρο 16 κρύβει μια ωρολογιακή βόμβα. Η απλή ανάγνωση του άρθρου δεν γεννά καμία υποψία. Η διατύπωση του είναι τέτοια που κρύβει έντεχνα τη βόμβα που περιέχει. Ο Πρόεδρος με το άρθρο αυτό αποκτά την αρμοδιότητα να διαιρέσει τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες-πολιτείες με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.

Σε κανένα σημείο του άρθρου δεν αναφέρεται η λέξη “πολιτεία”, “αυτονομία”, “διοικητική αυτονομία”. Πώς τα κατάφεραν; Άλλαξαν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς το άρθρο 123 του Συντάγματος που ρυθμίζει τα θέματα διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

Γιατί χρειάζεται ο Ερντογάν αυτή την αρμοδιότητα; Μια λογική απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να δοθεί από τη συνέντευξη που έδωσε στο CnnTurk στις 29/3/2013, στην δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ και ομάδα συνεργατών της. Στην συνέντευξη του αυτή ο Ερντογάν υποστήριξε την ομοσπονδιακή δομή και το περιφερειακό σύστημα διακυβέρνησης. Επικαλέστηκε παραδείγματα από την εποχή των Οθωμανών , όπως την περιφέρεια Λαζιστάν και Κουρδιστάν.

Η ισχυρή Τουρκία τόνισε δεν πρέπει να φοβάται το σύστημα των αυτόνομων διοικητικών περιφερειών. Η ομοσπονδιακή δομή δεν καταλύει , κατά την άποψη του, την ενότητα μιας χώρας.

Στην έναρξη της εκστρατείας του “ναι” στις αλλαγές, σημειώθηκαν ευτράπελα. Μιλώντας στα εγκαίνια Νοσοκομείου στην Μερσίνα απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες και τους έθεσε το ερώτημα “Τι λέτε για την κατάσταση που επικρατούσε την εποχή του Κιλιντσάρογλου στον τομέα της υγείας ναι ή όχι”. Ο κόσμος που είχε προετοιμαστεί κατάλληλα απάντησε χωρίς να ακούσει το ερώτημα “ναι”, νομίζοντας ότι ρωτούσε για το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν κατάλαβε το λάθος του και δεν έθεσε άλλο ερώτημα.

Στην ίδια ομιλία του, όμως έδειξε ότι είναι λίγο μπερδεμένος. “Είμαστε έθνος του Ισλάμ” είπε. Υπάρχει έθνος Ισλάμ; Από όσα ξέρουμε υπάρχουν πιστοί του Ισλάμ που ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες. Δεν γνωρίζει αυτή την αλήθεια; ΄Η μήπως προετοιμάζει τον κόσμο για την επερχόμενη αυτονομία των Κούρδων; Ίσως η ένταση με την Ελλάδα να καλύπτει αυτό που θέλει να κρύψει καλά κάτω από το χαλί ο σουλτάνος.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top