GuidePedia

0

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, σύμφωνα με τη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα και το μέγα ερώτημα είναι εάν τελικά θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι…

Μπορεί και οι δυο πλευρές που οργανώνουν τη συνάντηση, Τουρκία και Ρωσία να συμφώνησαν επί της αρχής ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν, όμως μέχρι το σημείο της αποστολής επίσημης πρόσκλησης απέχουμε ακόμα αρκετά.

Χαρακτηριστική είναι και η αποφυγή απάντησης από την πλευρά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση, ο οποίος μάλιστα προτίμησε μια γενική αναφορά επιδεχόμενη επιμέρους ερμηνειών: «…είμαστε υπέρ της όσον τον δυνατόν ευρύτερης εκπροσώπησης όλων των πλευρών», ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία περί της μορφής που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς «είναι στο στάδιο των συζητήσεων».

Ένα σοβαρό θέμα είναι ακόμα και το ποια πλευρά θα προσκαλέσει τους Αμερικανούς. Η Τουρκία φέρεται να είναι η πλευρά που ήγειρε το θέμα κατά τις συνεννοήσεις με τη Ρωσία, ενδεχομένως για να μη δώσει ένα ακόμα δείγμα αντισυμμαχικής συμπεριφοράς.

Ας μην ξεχνούμε, ότι οι εντυπώσεις είναι ακόμα νωπές από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον συντονισμό των ενεργειών των αεροποριών τους στο μέτωπο της Συρίας, αν και συμπίπτει με την απόσυρση δυνάμεων στην οποία προβαίνει η Ρωσία από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή και το State Department διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπό του, Μαρκ Τόνερ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα.

Το ζήτημα που εγείρεται αφορά δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει πως ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διευρύνει τη λίστα των συμμετεχόντων, καλώντας την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, μη αποκλείοντας και τη συμμετοχή του ΟΗΕ.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θέσουν προϋπόθεση συμμετοχής των Αμερικανών, τη συμμετοχή της Αιγύπτου που είναι «κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν, ενώ δεδομένου ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν ενώ θα έχει αναλάβει ο νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ, σε περίπτωση πρόσκλησης θα μπορούσαμε να έχουμε μια πρώτη επαφή ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς.

Η Ουάσιγκτον σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί από τον νέο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ως επικεφαλής της ExxonMobil, είχε οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους Ρώσους και τον Πούτιν προσωπικά. Όλα δείχνουν ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τους όψιμους άσπονδους… φίλους, Ρωσία και Τουρκία, ίσως και να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top