GuidePedia

0

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Από το Αιγαίο περνά η αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ε.Ε

Από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και από το γεωγραφικό περίγυρο της Ελλάδας, περνάει σε μεγάλο βαθμό η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Στη Σύνοδο συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Στο περιθώριο, μάλιστα, της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα Σάββατο (09/07/2016) συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι εργασίες της Συνόδου άνοιξαν την Παρασκευή (08/08/2016), με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Κοινή Δήλωση δίνει έμφαση στην επιχειρησιακή συνεργασία για ζητήματα μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο. Επίσης, θέτει ως στόχο την οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας και ικανότητας ασφάλειας και υιοθέτησης της ευελιξίας των συμμάχων στην Ανατολή και τον Νότο μέσω εξειδικευμένων πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ναυτικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και με αφορμή τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών. Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει διπλωματική άδεια στα πλοία της συμμαχίας να πλέουν και νότια της Κρήτης, παρέχει τα ελληνικά λιμάνια προς ελλιμενισμό, έχοντας επίγνωση ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνει τη διασύνδεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο τόξο Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο – Μεσόγειος, στο δίαυλο δηλαδή που διασχίζουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία προς τη Συρία.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου, που είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία. Η Σύνοδος επικυρώνει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, με την ανάπτυξη τεσσάρων ενισχυμένων ταγμάτων σεΛετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Επίσης, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη «πυραυλικής ασπίδας» στην Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς και το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τις υποθέσεις «ασφάλειας και άμυνας» της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, είναι όλα θέματα τα οποία αυξάνουν την αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική» δήλωσε με νόημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πριν από την έναρξη της Συνόδου, προσθέτοντας ότι «αν πρόκειται να ψάχνετε για εχθρό για να προωθήσετε μια αντι-ρωσική υστερία, και μετά, συνεχίζοντας απ’ αυτό το συναισθηματικό υπόβαθρο, αναπτύσσετε νέες αεροπορικές μονάδες, χερσαίες μονάδες, μετακινώντας τες κοντά στα ρωσικά σύνορα, ασφαλώς δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει έδαφος για συνεργασία. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πλησιάζουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ» κατέληξε.

Από την πλευρά του, στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, αλλά και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Αφού επισήμανε, δε, ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και «για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας».

Ο Τσίπρας κατέστησε επίσης σαφές ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία, η οποία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης.
«Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση, ενώ ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης υλοποίησης του έργου της Συμμαχίας με βάση τη διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ελλάδα συντάσσεται με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες επιθυμούν να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Ως προς τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη συνέχισής της και ζητά εγγυήσεις για τη νατοϊκή δράση στη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα της συνεργασίας της Συμμαχίας με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αλλά και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Η Αθήνα επιζητεί ρόλο σε αυτή την επιχείρηση, στο πλαίσιο και της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής.

Να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διακινδυνεύουν την ασφάλεια της Τουρκίας, κάλεσε, τέλος, το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου βρέθηκε η προσφυγική κρίση, η αποσταθεροποίηση της περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Τη στάση της Τουρκίας άλλωστε ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση, να δει πώς θα διαμορφωθεί, μετά και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα με τη «συγγνώμη» του Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Πάντως, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, σημειώθηκαν τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά…

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top