του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
H Toυρκία δέχθηκε νέο κτπημα στο εσωτερικό της από επίθεση ανταρτών και αυτό συνέβη στον Πόντο, όπου δραστηριοποιούνται, μεν, κουρδικές επαναστατικές οργανώσεις, αλλά έχουν κάνει και την εμφάνισή τους ποντιακές κρυπτοχριστιανικές ένοπλες ομάδες.
Ετσι ταυτόχρονα με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που κόστισε την ζωή σε 11 άτομα και τραυμάτισε άλλα 36 είχαμε ενέδρα σε τουρκική στρατιωτική φάλαγγα στον Πόντο και πιο συγκεκριμένα στην Αργυρούπολη στην τοποθεσία Torul İlçesi.
Η επιθεση αυτή επισημως κόστισε την ζωή σε έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυματίστηκαν βαριά άλλοι δύο. Οι Κούρδοι του ΡΚΚ μιλάνε για "πολύ περισσότερους νεκρούς" κθώς η φάλαγγα χτυπήθηκε με καταιγισμό πυρών κατά την έξοδό της από το τούνελ αυτοκινητόδρομου.
Στην επίθεση συμμετείχαν, κατά του Κούρδους "και άλλες οργανώσεις της περιοχής", χωρίς να διευκρινίζεται, ποιοι...
Πάντως είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός της περιοχής αποκτά καθημερινά την συναίσθηση ότι έχει ελληνική καταγωγή.
Στον Πόντο έχει εμφανιστεί «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούν όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους είναι μια 28χρονή κοπέλα και αυτή ομάδα δεν έχει σχέση με κουρδικές και ακροαριστερές οργανώσεις.
Θυμίζει το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο».
Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας συχνά αναγκάζονται να μεταθέσουν τους επικεφαλείς αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι σους Κούρδους αντάρτες , επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωριά, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό. Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία , για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.
Η αντάρτικη ομάδα,έχει καταφέρει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ έχει απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο.
Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.
Πληροφορίες φέρουν ότι η ομάδα παραμένει σε δράση παρά τις Τουρκικές προσπάθειες και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία.
Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κων/πόλη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι.
Το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών έιχε ζητήσει την ίδρυση Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα. Το αίτημα φυσικά απορρίφθηκε. Είχε προηγηθεί η απέλαση του Ε.Χ. τον Δεκέμβριο του 1997, από το Ελληνικό Προξενείο της Κων/πόλης.
Ο Έλληνας αξιωματικός υπηρετούσε με διπλωματική κάλυψη στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Σταθμάρχης στην Κων/πόλη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
Οι Τούρκοι μη μπορώντας να ελέγξουν την δράση του Έλληνα κατάσκοπου, σκηνοθέτησαν μια υπόθεση κατασκοπείας και τον απέλασαν. Ακολούθησε απέλαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τουρκικής ΜΙΤ από το Προξενεία της Τουρκία στην Θεσ/νίκη.
Στην Σμύρνη και την Άγκυρα, υπηρετούν Έλληνες κατάσκοποι, με αμείωτη δράση. Στις 29 Ιουνίου 1998, σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος, αναφέρει μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Συνελήφθη ο Τούρκος Αξιωματικός της Αεροπορίας Μεχμέτ Μπαρούτ, για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας.
Ενοχοποιούνται άλλοι 5 Τούρκοι αξιωματικοί.
Συλλαμβάνεται και άλλος Τούρκος Αξιωματικός. Ο Σμηναγός Αλίμ Ασλάν ομολογεί τι έδωσε όλα τα σχέδια ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας, αλλά και όλες τις μυστικές συχνότητες επικοινωνίας του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Καρανταγί.
Η ΤΙΚΚΟ ( Απελευθερωτικός Στρατός των ΤουρκωνΑγροτών και Εργατών) δραστηριοποιείται από τα μέσα της δεκατίας του 1970 στην επαρχία TUNCELI .Είναι οργάνωση ανταρτών με Μαρξιστική ιδεολογία .
Οι στόχοι της ήταν αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας και κοινοτάρχες των κοινοτήτων και χωριών. Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η δράση της μειώθηκε λόγω εσωτερικών διαφωνιών και τον θάνατο ηγετικών στελεχών της σε συγκρούσεις με τον Τουρκικό στρατό.
Η ΤΙΚΚΟ συνεργάζεται στενά με το κουρδικό PKK και διατηρούσαν την δεκαετία του 1980 απο κοινού στρατόπεδα εκπαίδευσης στην κοιλάδα ΜΠΕΚΑΑ στον ΛΙΒΑΝΟ. Ωστόσο σε δογματικό επίπεδο οι ιδεολογικές πλατφορμες τους διαφέρουν .
Η δε TIKKO, ως κύριο στόχο έχει τον σχηματισμό κράτους .Σύμφωνα με πηροφορίες του ειδησιογραφικού πρακτορείου Reuters το 1998 μετά απο διμερή συμφωνία που υπογράφηκε στο TUNCELI μεταξύ ΤΙΚΚΟ και PKK , εξαπέλυσαν απο κοινού επιχειρήσεις ,κυρίως ενέδρες , στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές η δύναμη της ΤΙΚΚΟ δεν ξεπερνά τους 100 άνδρες και γυναίκες.
Η επαρχία TUNCELI βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων στον Νότο του Ελληνικού Πόντου , κοντά στην AMASIA . Δεν έχει σχέση με το Κουρδιστάν και το θέατρο επιχειρήσεων της είναι αποκλειστικά ο Πόντος.Παρόλο που αποκαλείται Απελευθερωτικός Στρατός των ΤουρκωνΑγροτών και Εργατών είναι φανερό ότι αποτελεί ένοπλο τμήμα του αποσχιστικού κινήματος του Πόντου.
Η δράση των ένοπλων οργανώσεων στον Πόντο προφανώς είναι πιο περιορισμένη απο αυτή του PKK διότι σε αντίθεση με τους Κούρδους η οι αντάρτες του Πόντου δεν μπορούν να διασχίσουν σύνορα μετά τα χτυπήματα για να κρυφτούν σε άλλη χώρα όπως οι Κούρδοι που μπορούνε να καταφύγουν σε Συρία-Ιρακ-Ιραν.
Επίσης η δεξαμενή μαχητών είναι περιορισμένη εφόσον οι Βόρειες επαρχίες της Τουρκίας είναι σαφώς πιο αστικοποιημένες -στο μέτρο του δυνατού παντα- και η παρουσία των Τουρκικών αρχών πιο έντονη. Η δράση των ανταρτών του Πόντου δεν έχει καμμία υποστήριξη απο την διεθνή κοινότητα, απο την φανερή και μυστική διπλωματία.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ορισμένες επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στον Πόντο από διάφορες ομάδες :
Το καλοκαίρι του 1998 μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει την περιοχή της Τοκάτης. Βόμβες χτυπούν μονάδες στρατοχωροφυλακής, αποθήκες οπλισμού , δημαρχεία και την νομαρχία της περιοχής.
Τον Ιούλιο του ‘98 σκοτώνεται ο κοινοτάρχης του χωριού Τσακιρσέ. Ο κοινοτάρχης συνεργαζόταν με την τουρκική κυβέρνηση ενάντια στους αντάρτες. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα ΤΙΚΚΟ.
Τον Αύγουστο του 98 ο τουρκικός στρατός κτυπά αντάρτες του ΡΚΚ και του DHKP-C. Απολογισμός 2 στρατιώτες νεκροί.
Τον Απρίλιο του ‘99 δολοφονούνται ο νομάρχης της Τοκατης και ο οδηγός του. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ΤΙΚΚΟ.Τον Σεπτέμβριο του ‘99 οι αντάρτες αναλαμβάνουν επιθέσεις στις περιοχές Νικσάρ και Ερμπάα της Τοκάτης.
Τον Οκτώβριο του 2001 στη περιοχή Τουρχάλ (στην Τοκάτη ) αντάρτες χτυπούν την τουρκική χωροφυλακή (jandarma). Ένας Τούρκος νεκρός και ένας τραυματίας. Στις 12-5-02 ένα ειδικό τμήμα ανταρτών εισβάλει στην περιοχή Γιαγλίντερε της Κερασούντας και απαγάγει τον δήμαρχο , τον αρχηγό της ένοπλης δασοφυλακής , τον οδηγό του δημάρχου και τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ένας σωματοφύλακας νεκρός.
Μια ημέρα μετά αντάρτες της ΤΙΚΚΟ χτυπούν μια ομάδα της στρατοχωροφυλακής προκαλώντας 3 νεκρούς και 2 τραυματίες. Στις 28-5-02 στην Κερασούντα αντάρτες ανοίγουν πυρ σε τμήμα της στρατοχωροφυλακής. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις. Ο τουρκικός στρατός δηλώνει πως οι αντάρτες υποστηρίζονται από τον ντόπιο πληθυσμό.
Στην πόλη TUNCELI ΤΗΝ 24 Σεπ 2012 ισχυρή έκρηξη κατστρέφει ολοσχερώς στρατιωτικό αυτοκίνητο που κινούταν σε δρόμο της πόλης με δεκάδες νεκρούς.
Τον Απρίλιο του 2011 αντάρτες πυροβολούν εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ.Ερντογάν . Δείτε το παρακάτω βίντεο.
http://www.youtube.com/watch?v=uCC0pnSkLWk&feature=player_embedded
Το αντάρτικο του Πόντου σήμερα αποτελεί πραγματικότητα και αποσταθεροπιητκό παράγοντα της Τουρκίας , αλλή μια φυγόκεντρο τάση η οποία στο μέλλον θα απασχολήσει ακόμα πιο εντονα την Τουρκία .
Ανησυχεί η Άγκυρα και για τον υποβόσκοντα Κρυπτοχριστιανισμό που θεωρείται βέβαιο ότι έχει λάβει μεγάλη έκταση όπως αποδεικνύει και η πώληση 10 εκατομμυρίων Αγίων Γραφών τα τελευταία χρόνια στην γείτονα χώρα.
Η επίθεση αυτή προστιθεται στις τελευταίες επιθέσεις σε διάφορα σημεία του ορεινού κυρίως Πόντου, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του κουρδικού ΡΚΚ ότι "με την συνεργασία ανταρτικών ομάδων του Πόντου θα μεταφέρει τον πόλεμο στην περιοχή τους".
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις του PKK στην περιοχή του Πόντου.
Στη μια, οι Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται στο Κιουρτούν, του νομού Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανά), προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Μετά την επίθεση ακολούθησε μικρής κλίμακας συμπλοκή μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην δεύτερη επίθεση, ομάδα Κούρδων επιτέθηκε στο σταθμό της στρατοχωροφυλακής της ορεινής κωμόπολης Τσάλνταγ, που βρίσκεται νότια της Κερασούντας και ανατολικά της Πουλαντζάκης.
Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα, από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής του σταθμού, ανθυπασπιστής Ζαφέρ Τσαλισκάν.
Μετά την επίθεση ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής και του στρατού έχουν μεταφερθεί στην περιοχή και με τη βοήθεια των 750 πολιτοφυλάκων του νομού Κερασούντος που πήραν όπλα από το κράτος τους προηγούμενους μήνες για να συμβάλουν στην καταπολέμηση του αντάρτικου του PKK, προσπαθούν να εντοπίσουν τους μαχητές του PKK.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όσον αφορά τη δράση του PKK στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο
Σημειώνεται ότι η επαρχία της Κερασούντας βρίσκεται εκτός του συνήθους πεδίου δράσης του PKK συνεπώς η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.
Το ζήτημα του Πόντου πάνω στο οποίο ποντάρουν οι Κούρδοι είναι υπαρκτό. Παρά την Γενοκτονία των Ποντίων παρέμειναν ελληνογενείς φυλετικά πληθυσμοί υπό την κάλυψη του κρυπτοχριστιανισμού και της επιφανειακής αποδοχής του σουνιτικού μουσουλμανισμού.
Στην Άγκυρα ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο καθώς η "φλόγα" της σύγκρουσης με τους Κούρδους έχει φτάσει στην Τραπεζούντα και στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και συνεχίζονται μέχρι τώρα, από αντάρτες του ΡΚΚ, θυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του ενενήντα όταν στην περιοχή του Πόντου μαίνονταν ο εσωτερικός πόλεμος με διάφορες τοπικές ανταρτικές ομάδες, ελληνικής ποντιακής συνείδησης και κρυπτοχριστιανικών καταβολών.
Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς πριν λίγα μόλις χρόνια στον Πόντο από την δεκαετία του 90 μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000 , είχε εμφανιστεί τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούσαν όμως όλοι Ποντιακά.
Αρχηγός τους ήταν τότε μια 28χρονή κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν είχε σχέση με τις κουρδικές οργανώσεις ή άλλες ακροαριστερές. Η Τουρκία με αφορμή το κουρδικό ζήτημα είναι ένα "ηφαίστειο" εθνοτήτων έτοιμο να εκραγεί.
Σε αυτό βοήθησε και ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον ισλαμικό χαρακτήρα που έδωσε στο τουρκικό κράτος,κάνοντας τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες να νιώσουν ως ξένα "σώματα" που σκέφτονται ότι ήρθε ίσως η ώρα να τραβήξουν το δικό τους δρόμο.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το είχε προβλέψει άλλωστε «1/3 των Τούρκων θα γίνουν Χριστιανοί»,και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μεταξύ 2009-2012 στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό... των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές το αναρωτιούνται πάντως. Oι Τούρκοι φοβούνται δύο πράγματα: Τις υψηλές πωλήσεις της Αγίας Γραφής στην Τουρκία και την ύπαρξη 15.000.000 Αλεβιτών (σιιτική αίρεση με χριστιανικές προεκτάσεις) οι οποίοι θεωρούνται εν δυνάμει Χριστιανοί σε κάποια μελλοντική συγκυρία. Στην Τουρκία ανησύχησαν σφόδρα όταν τα προγούμενα αχρόνια πωλήθηκαν 8.000.000 αντίτυπα της Αγίας Γραφής προκαλώντας φόβο ότι κάποιοι έψαχναν τις ρίζες τους και ήταν πάρα πολλοί αυτοί.
Θεωρείται ότι πολλοί Χριστιανοί προσχώρησαν στον Αλεβιτισμό ο οποίος έχει σαφείς χριστιανικές επιροές (δέχονται τον Τριαδικό Θεό) για να αποφύγουν την βαριά φορολόγηση και τους κινδύνους της ζωής μέσα στο οθωμανικό κράτος.
Επειδή η Οθωμανική Αυτκρατορία ήταν πολυεθνική και πολυφυλετική επεδίωκε με κάθε μέσο να έχει θρησκευτική ομοιογένεια, ή τουλάχιστον γλωσσική. Με το μπλε σημειώνονται οι περιοχές που έχουν έντονο αλεβιτικό στοιχείο.
Έτσι έβαζε βαρύτατους φόρους στους Χριστιανούς με αντάλλαγμα την γλώσσα ή την θρησκεία για την απαλλαγή τους.
Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης των Ελληνορθόδοξων Γκαγκαούζιων που υπάρχουν μέχρι την σημερινή Μολδαβία και ζητούν ανεξαρτησία και ένωση με την Ορθοδοξη Ρωσία, που μιλούν όμως τουρκικά διότι επέλεξαν να "δόσουν" την γλώσσα όχι όμως την Θρησκεία.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου