"Μπορεί ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάσσει δολοφονίες σε ευρωπαϊκό έδαφος;", διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Για σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας σε περίπτωση που αποδειχθεί η εμπλοκή πρακτόρων της Άγκυρας στην εκτέλεση των τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενόψει της επικείμενης έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας. Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης είναι ο Τούρκος μετανάστης Ömer Güney, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν ο τελευταίος που είδε ζωντανά τα θύματα.
Οι τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής βρέθηκαν νεκρές τα ξημερώματα της 10ης Ιανουαρίου 2013 στα γραφεία του Κουρδικού Ινστιτούτου που βρίσκονται στην οδό La Fayette 147 της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως αποκάλυψαν οι γαλλικές αρχές, και οι τρεις εκτελέστηκαν με σφαίρες διαμετρήματος 7,56mm στο κεφάλι ενώ η μία από τις δολοφονημένες έφερε και χτυπήματα στην κοιλιά και το πρόσωπο. Τα θύματα ταυτοποιήθηκαν ως:
- Sakine Cansiz, 54 ετών, ιδρυτικό στέλεχος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και υπεύθυνη του τομέα γυναικών του κινήματος στην Ευρώπη
- Fidan Doğan, 32 ετών, αντιπρόσωπος του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου (KNC) στο Παρίσι
- Leyla Şaylemez, 24 ετών, ακτιβίστρια με ενασχόληση τις διπλωματικές σχέσεις του κουρδικού κινήματος.
Το περιεχόμενο της εν λόγω ηχογραφημένης συνομιλίας, που προδίδει την ιεραρχική σχέση μεταξύ του Güney και των άλλων δύο ατόμων, αφήνουν ελάχιστη αμφιβολία για τη χρηματοδότηση, την καθοδήγηση και την εφαρμογή σχεδίου δολοφονίας από την Άγκυρα. Πέραν αυτού, ο σχεδιασμός της επιχείρησης αποκαλύπτεται σε διαβαθμισμένο έγγραφο της ΜΙΤ που διέρρευσε δύο ημέρες αργότερα, αναγκάζοντας τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να διαψεύσουν με επίσημη ανακοίνωση την εμπλοκή τους στην τριπλή δολοφονία.
Το προφίλ του εκτελεστή
Ο Ömer Güney συλλαμβάνεται στις 21 Ιανουαρίου 2013 με άκρως επιβαρυντικά στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, ίχνη πυρίτιδας στα προσωπικά του αντικείμενα και κατοχή μεγάλου αριθμού κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, ο Güney δήλωσε μέλος του ΡΚΚ τα τελευταία δύο χρόνια, στοιχείο που αξιοποιεί η Άγκυρα για να στηρίξει την εκδοχή του «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». «Δεν είναι Κούρδος, και ακόμα λιγότερο Κούρδος ακτιβιστής», σημειώνει ο Mehmet Ülker, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κουρδικών Ενώσεων της Γαλλίας ενώ ο ιμάμης του Polatpaşa που κατακλύζεται από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επιβεβαιώνει ότι η οικογένεια του Güney ψήφιζε πάντα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Στα τουρκικά ΜΜΕ, η οικογένεια Güney αρνείται επίσης την συμμετοχή του στο PKK. «Είμαστε μια εθνικιστική οικογένεια» δηλώνει ο θείος της οικογένειας και ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο ύποπτος πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και παρουσιάζει συχνές απώλειες μνήμης.
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι βασικός στόχος ήταν η 54χρονη Sakine Cansiz και «παράπλευρες απώλειες» οι Fidan Doğan και Leyla Şaylemez που βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Η Cansiz γεννήθηκε το 1958 στην πόλη Tunceli (Dersim στα κουρδικά) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το 1978, σε ηλικία μόλις 20 ετών, συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΡΚΚ και έκτοτε ασχολήθηκε ενεργά με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Το 1979 συνελήφθη για πρώτη φορά, δικάστηκε, καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Diyarbakir όπου υπέστη βασανιστήρια. Μετά την αποφυλάκισή της, βγήκε στην παρανομία και άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική και ένοπλη δράση του ΡΚΚ με το ψευδώνυμο «Sara». Η Cansiz εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο του κινήματος στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου ασχολήθηκε με τον συντονισμό των τομέα γυναικών του ΡΚΚ και ύστερα εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, δρώντας κυρίως στη Γερμανία όπου υπάρχουν οι μαζικότερες οργανώσεις Κούρδων μεταναστών. Εθεωρείτο προστατευόμενη του Murat Karayilan, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ
Δημοσίευση σχολίου