Όταν ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος εμφανίζει πρωτοσέλιδα κατά του Ισραήλ για το θέμα της Γάζας δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι συνομιλίες με το Ισραήλ για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων βαίνει κατά κρημνό, είτε η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει την Ιερουσαλήμ να αποδεχθεί άμεσα και τον τελευταίο τουρκικό όρο που αφορά την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Έτσι το δημοσιογραφικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, η εφημερίδα Yeni Safak, επανέφερε προ ημερών στην επιφάνεια την αντί-ισραηλινή ρητορική με επίκεντρο τη Γάζα. Στα 10 χρόνια του ισραηλινού αποκλεισμού, γράφει οι υποδομές στην πόλη έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και δεν υπάρχουν σχολεία και νοσοκομεία. Φυσικά αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελεί «μισή αλήθεια». Ωστόσο, βολεύει την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων.
Η εφημερίδα δημοσιεύει έκθεση της τουρκικής «ανθρωπιστικής» (τρομοκρατικής για το Ισραήλ) ΜΚΟ ΙΗΗ, της γνωστής που παρέα με «πεφωτισμένους» Έλληνες προοδευτικούς, είχε προκαλέσει -προφανώς με άνωθεν εντολή- την προβοκάτσια του 2010 με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά.
Η τουρκική ΜΚΟ αναφέρει ότι χρειάζονται 250 σχολεία και νέα νοσοκομεία στη Γάζα τα οποία δεν υπάρχουν λόγω των «κακών» Ισραηλινών και του αποκλεισμού. Φυσικά η ΙΗΗ παραλείπει να αναφέρει ότι τα χρήματα που λαμβάνει ως βοήθεια η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας πηγαίνουν για την ανάπτυξη ρουκετών και την κατασκευή νέων τούνελ.
Η ΜΚΟ ισχυρίζεται πως ο ισραηλινός αποκλεισμός είναι υπεύθυνος για όλες τις «πληγές του Φαραώ» που πλήττουν τη Γάζα, ξεχνώντας και πάλι να αναφέρει πως και η Αίγυπτος ακολουθεί την αυτή με το Ισραήλ πρακτική. Επίσης, αναφέρει τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φαγητό. Δεν λέει τίποτα όμως για την ηγεσία της Χαμάς που ζει στη χλιδή.
Η ΙΗΗ κατηγορεί όμως και το ΝΑΤΟ που επέτρεψε το άνοιγμα ισραηλινής αντιπροσωπείας στην έδρα του στις Βρυξέλλες. «Η Τουρκία ήρε το βέτο για το άνοιγμα ισραηλινής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Καμία ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις συνθήκες. Για μας το πιο σημαντικό είναι η άρση του αποκλεισμού», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της ΙΗΗ, Μπουλέντ Γιλντιρίμ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου