GuidePedia

0

 Μια σημαντική πτυχή της τουρκικής πολιτικής στη Συρία, φωτίζει η πρόσφατη αναλυτική έκθεση της της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης. Το φιάσκο της Τουρκίας στην Αλ Ράι σηματοδοτεί άραγε εξελίξεις στο θέμα της ίδρυσης συριακού Κουρδιστάν;

Η Έκθεση που συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, αναφέρει σχετικά:

Ύστερα από την πρόταση του Ερντογάν στον Ομπάμα να αναλάβει να εξουδετερώσει η Τουρκία το Ισλαμικό Κράτος, εφόσον οι Η.Π.Α. εγκατέλειπαν τους Κούρδους στη Συρία, η Τουρκία έκανε μια πρώτη απόπειρα για να αποδείξει την ικανότητά της να φέρει σε πέρας την αποστολή και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο έδαφος.


Η απόπειρα αυτή, όμως, αποδείχθηκε αποτυχημένη σε πρώτη φάση.
Στις 7 Απριλίου ένας συνασπισμός Τουρκμένων, Σαλαφιστών και δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την στρατηγική πόλη Αλ Ράι, η οποία βρίσκεται στο κέντρο περίπου της ζώνης ασφαλείας που οραματίζεται η Τουρκία, εντός των βορείων συνόρων της Συρίας και μεταξύ των δύο κουρδικών θυλάκων Αφρίν και Κομπάνι.

Ωστόσο, τέσσερις μόνο ημέρες αργότερα, οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν την Αλ Ράι και όλες τις γύρω περιοχές που είχαν προηγουμένως περιέλθει στον έλεγχο του συνασπισμού.

Οι Η.Π.Α. δεν προτίθενται μεν να απαρνηθούν την συμμαχία με τους Κούρδους, αναζητούν όμως τρόπους να καθησυχάσουν την Τουρκία και να την εμπλέξουν πιο ενεργά στον πόλεμο στη Συρία.

Οι Κούρδοι εμφανίζονται πιο ευέλικτοι ως προς το πεδίο δράσης τους, αρκεί να μην βγουν από το κάδρο.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε η επιχείρηση στην πόλη Αλ Ράι.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και σε “πολιτική συμφωνία” που επετεύχθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι, με αεροπορική και χερσαία υποστήριξη από τα εδάφη τής Τουρκίας και χωρίς να σταλούν αμερικανικές ή τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, θα μπορούσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός να καταλάβει εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Στόχος της Τουρκίας ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας της ζώνης ασφαλείας.

Στις επιχειρήσεις της 7ης Απριλίου η Τουρκία παρείχε την στήριξη του πυροβολικού της από τα σύνορά της, ενώ συμμαχικά αεροπλάνα από την βάση Ιντσιρλίκ προσέφεραν αεροπορική κάλυψη.

Η κατάληψη της Αλ Ράι δημιούργησε αρχικά ευφορία στην Τουρκία, η οποία όμως κράτησε για πολύ λίγο. Στις 11 Απριλίου, το Ισλαμικό Κράτος  ανακατέλαβε με ευκολία την Αλ Ράι.
Το φιάσκο της Αλ Ράι είναι κάτι περισσότερο από απλά μια στρατιωτική ήττα από το Ισλαμικό κράτος: αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι διαφορετικοί στόχοι και προτεραιότητες της Τουρκίας και των Η.Π.Α. εμποδίζουν την εναντίον του εκστρατεία.

Αυτό που αρχίζει να απασχολεί ιδιαίτερα τις Η.Π.Α., και αναμένεται να τις απασχολήσει ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, είναι ότι όσο αυτές δυσκολεύονται να βρουν ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Σύριων Κούρδων, η Ρωσία το εκμεταλλεύεται προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τους Κούρδους σε μία κίνηση που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για την μελλοντική ισορροπία της ισχύος στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης να στείλει εξοπλισμό και δυνάμεις της να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων στην βορειοδυτική Συρία και στο Ιράκ μπορεί να ανατρέψει την συμμαχία των τελευταίων ετών των Η.Π.Α. με τους Κούρδους και να αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top