Οι άγνωστες πτυχές του μυστικού πολέμου στους Τουρκομάνους
Μία στενή λωρίδα γης με τέσσερις βουνοκορφές στα νότια της επαρχίας Χατάι. Ανατολικά εκτείνονται τα καντόνια των Κούρδων της Συρίας έως το σημείο όπου για 98 χιλιόμετρα το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία. Πέρα από αυτόν τον θύλακα από όπου διακινείται το λαθραίο πετρέλαιο των Τζιχαντιστών καθώς και όπλα και άλλα εφόδια από την Τουρκία, εκτείνονται και πάλι τα κουρδικά εδάφη κλείνοντας την Τουρκία σε ένα εσωτερικό κέλυφος.
Νίκος Γεωργιάδης
Δυτικά από τις τέσσερις βουνοκορφές βρίσκεται η Λαττάκεια, η έξοδος προς την θάλασσα. Σε αυτήν την μικρή λωρίδα ανάμεσα από τις κοιλάδες ζουν οι Τουρκομάνοι της Συρίας. Αν πέσει και αυτή η μικρή περιοχή, οι Κούρδοι θα αποκλείσουν τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Το σχέδιο των Αμερικανών για ένα Κουρδιστάν από τον Βορρά του Ιράκ έως την Μεσόγειο θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα ώστε τα πετρέλαια του Κιρκούκ και της Μοσούλης όταν αυτή ανακαταληφθεί από τους Τζιχαντιστές (είναι ζήτημα χρόνου), θα μπορούν να διοχετεύονται μέσω αγωγού στη θάλασσα χωρίς να περνούν από τουρκικά εδάφη όπως τώρα. Αυτός είναι ο απόλυτος φόβος και ο ουσιαστικός τρόμος που διακατέχει την Άγκυρα.
Σε αυτά τα πλαίσια και μετά την οριστικοποίηση ότι ΗΠΑ – Γαλλία –Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία δεν επιθυμούν την δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης με απαγόρευση πτήσεων κατά μήκος της τουρκο-συριακής συνοριακής γραμμής και σε αρκετό βάθος εντός των συριακών εδαφών την οποία διακαώς προκρίνει η Άγκυρα, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αποτελεί μία μείζονος σημασίας εξέλιξη διότι απλά ΛΥΝΕΙ τα ΧΕΡΙΑ της Μόσχας. Οι άριστες σχέσεις Κρεμλίνου – Άγκυρας, «φρέναραν έως και προς ολίγων ημερών τον ρωσικό παράγοντα και μείωναν τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει η Ρωσία στην περιοχή αυτή της Συρίας. Σημειώνεται πως το 17,5% του φυσικού αερίου που εμπορεύεται η ρωσική GAZ PROM, διοχετεύεται στην Τουρκία, το 1/5 της παραγωγής δηλαδή, ενώ η Ρωσία είναι αυτήν την στιγμή ο 2ος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Διακυβεύονται τεράστια οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέρονται δηλαδή.
Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων την Τετάρτη που μας πέρασε κατά τουρκικής εφοδιοπομπής που πέρασε στη Συρία καταδεικνύει την απόφαση της Μόσχας να επεκτείνει τον έλεγχο των εδαφών των Τουρκομάνων. Η φάλαγγα των φορτηγών μετέφερε κατά τα επίσημα έντυπα ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκομάνους. Την οργάνωση ωστόσο της αποστολής είχε αναλάβει η ΜΚΟ που στο παρελθόν οργάνωσε την περίφημη αποστολή Μαβί Μαρμαρά που έληξε με την τραγωδία ανοικτά του Ισραήλ και στοίχησε την απόλυτη επιδείνωση των τουρκο- ισραηλινών σχέσεων. Αυτή η ΜΚΟ διατηρεί αποδεδειγμένα σχέσεις με την παλαιστινιακή «Χαμάς» και σύμφωνα με πληθώρα πληροφοριών και αναλύσεων στο διεθνή, τον τουρκικό και τον ισραηλινό τύπο, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών «ΜΙΤ».
Τα ρωσικά αεροσκάφη που έπληξαν τις τουρκικές νταλίκες την Τετάρτη που μας πέρασε, βομβάρδισαν και έναν άλλο στόχο αλλά η πληροφορία επί της ουσίας αγνοήθηκε. Οι ρωσικές βόμβες ισοπέδωσαν και το αρχηγείο της τουρκικής ΜΙΤ, εντός του συριακού εδάφους, στη γη των Τουρκομάνων. Μερικές ώρες αργότερα άρχισαν να σχηματίζονται τα πρώτα κύματα Τουρκομάνων προσφύγων προς την Τουρκία. Την Πέμπτη το πρωί η Δαμασκός ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τα τέσσερα υψώματα και τις ενδιάμεσες εκτάσεις με την βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων.
Λίγες ώρες αργότερα και αφού πρώτα το τουρκικό επιτελείο δήλωνε πως δεν γνώριζε ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ήταν ρωσικό, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε με έμφαση πώς εάν κάτι τέτοιο επαναληφθεί η Τουρκία θα καταρρίψει και πάλι αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρος της. Αυτή η ανακοίνωση ή λεονταρισμός ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση της Μόσχας πως ήδη εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Συρία συστοιχίες πυραύλων SS400 με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων καθώς και ότι από τούδε και εις το εξής τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από ρωσικά καταδιωκτικά, προφανώς MIG 29, η παρουσία των οποίων αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς.
Το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν πολυπληθή ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών στη Μόσχα με σκοπό να τους απελάσουν. Το ίδιο συνέβη με μία άλλη ομάδα Τούρκων πολιτών που έφθασαν στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας και που απελάθηκαν αμέσως. Το μεσημέρι της Πέμπτης διεκόπη κάθε πιθανή επικοινωνία μεταξύ της Κριμαίας και της Τουρκίας. Είναι προφανές πως η Μόσχα επέλεξε να αντιδράσει μέχρι στιγμής με ελεγχόμενη κλιμάκωση μέτρων χωρίς να πλήξει τον πυρήνα των σχέσεων της με την Τουρκία που είναι η Ενέργεια, η κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και το εμπόριο πρώτων υλών. Αντιθέτως, άρχισε η γραφειοκρατικού τύπου παρακώλυση εισόδου τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, λόγω «ελέγχων για το εάν πληρούν τις προδιαγραφές». Πρόκειται για τη γνωστή πάγια τακτική.
Την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες περί του πολέμου στη Συρία αφού πρώτα συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ, η τουρκική διάσταση στην υπόθεση αυτή μοιάζει με καρικατούρα πλην όμως αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Ήδη το Παρίσι πρέπει να αμβλύνει τις δύο βασικές και ανυπέρβλητες ως φαίνεται διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Α) Το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ και προσωπικά του ιδίου και Β) Την τακτική που ακολουθεί η Μόσχα ως προς τον βομβαρδισμό των θέσεων ακόμη και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τα υπόλοιπα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, χρηματοδότηση της εκστρατείας, αναποτελεσματικότητα των αεροπορικών βομβαρδισμών, αδυναμία πολιτικής αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, αδυναμίες στην οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της, δεξαμενή τζιχαντιστών εντός του γαλλικού και βελγικού εδάφους, το βάρος από ένα «τουρκικό γινάτι» στην Εγγύς Ανατολή μπορεί να αποβεί καθοριστικό ενίοτε και επικίνδυνο στην παρούσα φάση. Διά στόματος Ερντογάν η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ πώς κάθε τι που συμβαίνει στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο την αφορά άμεσα. Πρόκειται για μία μαξιμαλιστική εκδοχή η οποία έρχεται σε άμεση σύγκρουση τουλάχιστον με τα ρωσικά συμφέροντα σε πρώτη φάση, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στη συνέχεια και προφανώς τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ καθώς και του Ιράν. Εκτός εάν η συνθηματολογία της Άγκυρας έχει περισσότερο ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και όχι τόσο τους διεθνείς συσχετισμούς. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ωστόσο κατέδειξε πως μόνον κατά λάθος δεν συνέβη το κακό και μάλιστα μέσα σε 17 δευτερόλεπτα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου