GuidePedia

0

Με εντολή της ΕΚΤ εξετάζεται η κατάσχεση από τις τράπεζες των μετοχών που έχουν δοθεί ως collateral για «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που συστηματικά δεν εξυπηρετούνται.
Το «γόρδιο δεσμό» των θαλασσοδανείων ναυτιλιακών εταιρειών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φέρεται αποφασισμένη να λύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εν όψει των stress test του Οκτωβρίου στις τράπεζες, κάνει φύλλο και φτερό «κόκκινους» φακέλους μεγάλων δανειακών συμβάσεων.
Ένα από τα ανοιχτά ζητήματα, το οποίο προβληματίζει τις συστημικές τράπεζες, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ποσοστό αυτών, τα οποία αν και έχουν αναδιαρθρωθεί, όμως, και πάλι, δεν εξυπηρετούνται. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της, τα τελευταία 24ωρα, χίλιες «κόκκινες» υποθέσεις επιχειρηματικών και ναυτιλιακών δανείων.
Πρόκειται για μεγάλες συμβάσεις επώνυμων ομίλων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Deal News». Αρκετοί από αυτούς τους ομίλους παραμένουν κραταιοί, αλλά δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν μετατραπεί σε... χιονοστιβάδα.
Η διενέργεια των τεστ αντοχής, θα φέρει αναγκαστικά και το τελικό ξεκαθάρισμα, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Οι συνέπειες αναμένονται σκληρές, για τους επιχειρηματίες και εφοπλιστές οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ούτε την ύστατη ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανή ακόμα και η αναγκαστική έξωσή τους από τα μετοχολόγια των εταιρειών και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους, λύση την οποία φέρεται να προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Η ΕΚΤ κατέληξε στους χίλιους αυτούς φακέλους μετά από ένα πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου και αφορούσε συνολικά σε 4.500 συμβάσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση, από την οποία θα προκύψουν περίπου 500 «κόκκινοι» φάκελοι. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως πρόκριμα για μια ενδεικτική απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των υπό έλεγχο τραπεζών. Επίσης, αναμένεται να αποτελέσουν αφορμή για την απόδοση ευθυνών, ως προς τη διαχείρισή τους, σε περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν δικαιολογούν τη μεταχείρισή τους.
Έρχεται, έτσι, η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βάλουν τάξη στα θαλασσοδάνεια τα οποία αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια λάμβαναν κάποιοι «εκλεκτοί», τα «φέσια» των οποίων πλήρωσε και θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.
Τουλάχιστον, ας γίνει αφορμή ο έλεγχος της ΕΚΤ για την απόδοση ευθυνών και το σπάσιμο του «συστήματος της διαπλοκής» στην πράξη, το οποίο ξεκίνησε μεν η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top