GuidePedia

0


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αλλάξει την στάση του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία και το τελευταίο διάστημα είναι «πολύ πιο θετική » προς ένα μέλλον χωρίς τον νυν Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν γράφει σήμερα σε κύριο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com .

«Είδα έναν πιο θετικό Ρώσο Πρόεδρο κατά το τετ τα τετ που είχα μαζί του στο Μπακού, καθώς και σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα λίγο αργότερα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων που τον συνόδευαν σε ένα ταξίδι του στην Ινδονησία.

«Αυτός (Πούτιν) δεν έχει την αρχική του στάση . Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι μπορεί να εγκαταλείψει τον Αλ-Άσαντ, κινούμενος σε μια πολύ πιο θετική κατεύθυνση », πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Πρόκειται όμως για ευσεβείς πόθους απο τον Τούρκο Πρόδρο διότι η πολιτική της Ρωσίας στο συριακό ζήτημα δεν έχει αλλάξει ούτε χιλιοστό.

Οι δύο χώρες έχουν στενές οικονομικές σχέσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, διαφωνούν όμως πολύ έντονα όσον αφορά την προσέγγισή τους στην σύγκρουση της Συρίας. Η Άγκυρα επιθυμεί μία πιο δραστική πολιτική αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία, ενώ η Μόσχα παραμένει ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου .

Η Τουρκία πραγματοποιεί πολεμικές δραστηριότητές κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στη Συρία, αλλά και εναντίον του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο Ιράκ και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών.

Την ίδια στιγμή σήμερα Δευτέρα, δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) εξουδετέρωσαν οκτώ μαχητές του ISIS και έξι ακόμα ισλαμιστές αντάρτες στο Βόρειο Καύκασο σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο .

Η Μόσχα αγωνίζεται να καταστείλει επίσης εξέγερση από φανατικούς ισλαμιστές μαχητές που έχουν ανακηρύξει το χαλιφάτο του Βορείου Καυκάσου, αποτελούμενο από ένα συνοθύλευμα κυρίως μουσουλμανικών δημοκρατιών στο νότιο κομμάτι της Ρωσίας.

Οι μάχες ξέσπασαν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς το ρωσικό έθνος , σχετικά με την αμφισβήτηση του κύρους του Ramzan Kadyrov , ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής απο το Κρεμλίνο στην Τσετσενία.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικριτές του Κρεμλίνου κατηγορούν τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για ανελέητες τακτικές στο Βόρειο Καύκασο, τονίζοντας ότι αυτές στοχεύουν όχι μόνο στους ισλαμιστές μαχητές, αλλά και σε τυχόν πολιτικούς διαφωνούντες.

Θεωρούμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχοντας να αντιμετωπίσει την περίπτωση μιας γενικευμένης εξέγερσης στην Τσετσενία , της ήδη πιστοποιημένης παρουσίας του ISIS, μέσω του τουρκικού διαδρόμου στην ίδια περιοχή , δεν πρόκειται να αλλάξει στάση σε σχέση με το συριακό ζήτημα, διότι τα ζητήματα αυτά θεωρούνται ότι επηρεάζουν ολόκληρη την νότια ρωσική επικράτεια . Η Συρία αποτελεί ανάχωμα στα σχέδια του ισλαμικού στρατού να εισβάλει μαζικά στην Τσετσενία αλλά και σε χώρες της περιοχής αυτής όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν που θωρούνται ‘‘ρωσικά προπύργια‘‘. Η ρωσική πολιτική δεν αλλάζει εύκολα , αλλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα , οι σκοποί όμως του στρατηγικού ‘‘περιορισμού‘‘ της τουρκικής επεκτατικότητας παραμένουν αναλλοίωτοι, παρά τα ‘‘δώρα‘‘ που προσφέρονται ‘‘κάτω από το τραπέζι‘‘ στην Μόσχα απο την δύση και την Τουρκία. Απόδειξη αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση απο το Κρεμλίνο στην απόφαση, του σχεδίου των ΗΠΑ να υποστηρίξουν στρατιωτικά τον αποκαλούμενο ελεύθερο συριακό στρατό FSA, λαμβάνοντας ‘‘θέση‘‘ ενατίον του επίσημου συριακού καθεστώτος του Άσαντ για πρώτη φορά. Ο λόγος είναι απλός , εάν ενδώσει η Ρωσία στο συριακό ζήτημα θα έρθει ακόμα ταχύτερα η δική της ‘ σειρά‘. Η αντίδραση του Β.Πούτιν θα είναι δυναμική και άμεση . Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top