Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα στην περιοχή, αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους έδωσε ο Θεός να είναι γείτονες. Αυτά δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος υπηρετεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από το 1993 και υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ένας από τους ανθρώπους κλειδιά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Για πάνω από 25 χρόνια δεν υπήρξα κάποιος που ζητά να πληγεί η Τουρκία. Είμαι αυτός που εργάζεται για ειρηνικές λύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς που έχουμε κοινά συμφέροντα. Πρέπει να εργαστούμε βασιζόμενοι σε αυτά», δήλωσε ο υπουργός.
Όσον αφορά την ένταση και τις αερομαχίες στο Αιγαίο, μια εκ των οποίων σημειώθηκε στις 12 Μαΐου, καθώς αυτός μετέβαινε στην Άγκυρα, ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Ενημερώθηκα για αυτό. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά συμβαίνει. Μια λύση μπορεί να είναι η υιοθέτηση μέτρων εμπιστοσύνης».
«Καταθέσαμε πρόταση στην Τουρκία. Οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων συναντήθηκαν, δύο φορές, στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήσαμε στα θέματα ναυτικής ασφάλειας. Υπάρχουν εννέα σημεία στην συμφωνία. Τα τρία βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός. Είπε ακόμα πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για τα διμερή προβλήματα στο Αιγαίο, περιλαμβανομένης της οριοθέτησης της υφαλοκριπίδας, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.
«Τα θέματα τέθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, το 2011 και το 2013. Τώρα θα υπάρξει πραγματικός διάλογος. Ελπίζω να έχει θετικά αποτελέσματα», είπε. Ερωτώμενος για την κίνηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Ίμια, από ελικόπτερο, ο Ν. Κοτζιάς είπε πως η τουρκική πλευρά θα ήταν ευτυχής να δει τον Π. Καμμένο στην Τουρκία. «Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική επαφή. Έχει προσκληθεί. Θα έρθει στην Τουρκία πριν τον Δεκέμβριο», είπε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.
«Είναι απολύτως φυσικό ο Καμμένος να πετά πάνω από τα Ίμια και να ρίχνει λουλούδια για τους νεκρούς Έλληνες αξιωματικούς. Δεν ήταν επιθετική κίνηση. Ήταν πράξη απόδοσης τιμής. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε αξιωματικούς μας εκεί και τους αφήσαμε λίγα λουλούδια, δεν στείλαμε τανκς ή αεροπλάνα», είπε.
«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ώστε να πω πως δεν υπάρχουν διαφορές ή δυσκολίες. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αυτές μπορούν να υπερπηδηθούν. Τουρκία και Ελλάδα, ο Θεός έλαβε την απόφαση, είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες. Έδωσε το ένα εξάρι στην Τουρκία και το άλλο σε εμάς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα του παιχνιδιού του Θεού», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και χαρακτήρισε Ελλάδα και Τουρκία αιχμαλώτους της ιστορίας.
«Είπα στους Τούρκους πως πρέπει να πάψουμε να είμαστε αιχμάλωτοι της Ιστορίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως θετικό στοιχείο για το μέλλον», είπε ο κ. Κοτζιάς στην τουρκική εφημερίδα. Ο Ν. Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μ. Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεδριάσει ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στα τέλη του 2015.
Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε ακόμα τον σχηματισμό ενός νέου πλαισίου στο οποίο θα μετέχει και η Ιταλία. Είπε ακόμα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επισκεφτεί την Τουρκία εντός του 2015 και να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου. Όλα αυτά θα κανονιστούν έναν μήνα μετά τις τουρκικές εκλογές.
«Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όντας ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησαν επί μια και μισή ώρα. Έχουν καλή χημεία μεταξύ τους. Ο Τσίπρας θέλει να συναντήσει τον Νταβούτογλου, να μάθει ο ένας τον άλλο και να δουν πως μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, ώστε οι διμερείς σχέσεις να γίνουν καλύτερες από ότι ήταν στο παρελθόν», είπε.
Σχολιάζοντας την εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα, ο υπουργός είπε πως ο Ακιντζί νιώθει Κύπριος και όχι μόνο Τουρκοκύπριος. «Υπάρχει, τώρα, μια καλή συγκυρία. Η νέα γενιά πολιτικών μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία. Αργότερα η συμφωνία θα είναι πιο δύσκολη.
»Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολες στιγμές το 1963-64, λόγω της συμπεριφοράς μέρους του κυπριακού πληθυσμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να έχουν τα δικαιώματα που ζητούν», είπε. Είπε επίσης πως ο ελληνικός και ο τουρκικός Στρατός πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου