Από τις 25 Ιανουαρίου και την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα ζούμε το ίδιο έργο. Η οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι ,έχει προκαλέσει θέμα ρευστότητας και η προαναγγελίες και τυπικής χρεοκοπίας της χώρας είναι καθημερινές. Απλά τις ημερομηνίες αλλάζουν ,οι οποίες έρχονται παρέρχονται και πάμε …στην επόμενη.
Δεν θα ασχοληθούμε με τους οικονομικούς δείκτες, τους αριθμούς και την επιμονή των δανειστών για περικοπές. Θα ασχοληθούμε με το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας το οποίο πάντα θεωρούσαμε σημαντικό. Ακόμη κι όταν αυτές τις απόψεις κάποιοι κυβερνώντες τις θεωρούσαν “παράλογες” και “γραφικές”. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στο “γεωπολιτικό πλεονέκτημα” της Ελλάδας. Μπορεί να έχει αποτέλεσμα;
Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει παραδεχτεί ότι “η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα”, ανησυχεί ωστόσο για τις γεωπολιτικές συνέπειες όχι μόνο στην περιοχή αλλά σ΄ όλη της Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται προφανώς να υπενθυμίσουμε πόσες φορές και με πόση ένταση έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη της. Γιατί ο μόνος δρόμος που της απομένει είναι “προς ανατολάς”. Μας αρέσει ,δεν μας αρέσει θα είναι μονόδρομος. Και αυτό είναι σενάριο που οι αμερικανοί το θεωρούν σενάριο τρόμου.
Το ερώτημα είναι αν αυτό το “γεωπολιτικό χαρτι” είναι ικανό να οδηγήσει σε μια εκτόνωση της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Αν δηλαδή αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την διαπραγμάτευση από την πλευρά των ευρωπαίων είναι ικανοί να κατανοήσουν τις γεωπολιτικές συνέπειες της “ελληνικής πτώσης”. Πολύ φοβόμαστε πως όχι! Και αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αγνοήσει.
Οι “οικονομικοί γραφειοκράτες” της οικονομίας των “δεικτών” έχουν αποδείξει στα χρόνια της ελληνικής κρίσης ότι δεν έχουν καμία επαφή ούτε με την πραγματική οικονομία πόσο μάλλον με την…γεωπολιτική!
Θα σας μεταφέρουμε την εικόνα όπως ακριβώς μας την έχει διηγηθεί άνθρωπος που βρέθηκε το 2012 σε μία από τις πολλές διαπραγματεύσεις με τους υπαλλήλους -διαπραγματευτές των δανειστών. Ο Α/ΓΕΕΘΑ τους εξήγησε αναλυτικά γιατί η Ελλάδα όχι απλά πρέπει αλλά επιβάλλεται να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν η εποχή που ζητούσαν επί της ουσίας να …τις καταργήσουμε. Ο επικεφαλής των υπαλλήλων απάντησε με τρόπο ψυχρό, ότι “αν η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει να κάνει τότε δεν θα έχετε Ένοπλες Δυνάμεις”! Αυτή είναι η νοοτροπία τους και δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Η άποψη ότι “δυνατός και χρήσιμος” είναι μόνο όποιος έχει το χρήμα.
Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι απόψεις περί γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί έχουν αρχίσει να ακούγονται όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά. Έπαιξαν ρόλο το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και αυτό του Καμμένου που βρίσκεται εκεί. Προκλήθηκαν σμαντικές ανησυχίες στους ευρωπαίους.
Αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση. Αλλά έχοντας απέναντί της τους “γκουρού” της οικονομίας των …δεικτών που είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν ακόμη και γεωγραφία παίρνει σημαντικό ρίσκο ποντάροντας “όλα τα λεφτά” της στο γεωπολιτικό χαρτί.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου