Με τη συνέχιση της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές, σήμερα ένας βετεράνος των αγορών αναφέρει αναφέρει πως η δυτική προπαγάνδα επιταχύνεται και ακόμη πως η Κίνα κινείται προς υπέρτατη παγκόσμια κυριαρχία.
O John Embry αναφέρει χαρακτηριστικά «Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω στις βραχυπρόθεσμες αγορές χαρτιού. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο βρίσκονται στην οικοδόμηση όλο και μεγαλύτερων βάσεων, η οποία θα οδηγήσει σε μαζική αντίστροφη κίνηση στο εγγύς μέλλον. Ο λόγος που δυσκολεύει η αντιστροφή είναι επειδή οι δυτικές κεντρικές τράπεζες και οι φίλοι τους απελπίζονται όλο και περισσότερο επειδή οι οικονομικές, δημοσιονομικές και πολιτικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται».
«Εν τω μεταξύ, είμαι γοητευμένος από την προπαγάνδα που βγαίνει από τη Fed. Κάποιος θα βγει και θα πει ότι άλλος ένας γύρος ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να είναι απαραίτητος, τότε ένας άλλος θα πει ότι η δράση της Fed για τα επιτόκια θα είναι εξαρτώμενη από τα δεδομένα. Στη συνέχεια, ένας άλλος διοικητής της Fed θα αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι επικείμενη. Πιστεύω ότι το κάνουν αυτό γιατί δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και ουσιαστικά χρησιμοποιούν μια μορφή ψυχολογικής πίεσης και να κρατήσουν το κοινό προσηλωμένο. Έτσι, ασκούν την πολιτική τους για «παράταση και υποκρισία» ελπίζοντας σε ένα θαύμα, ακόμη και αν δεν είναι στα χαρτιά. Αυτό έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά απογοητευτική περίοδο για τους ορθολογική επενδυτές, αλλά η Fed θα συνεχίσει για όσο χρονικό διάστημα μπορεί, όπως έγινε την περίοδο 1999 – 2000, πριν από το χρηματιστηριακό κραχ».
Σε μια ξεχωριστή νότα, υπήρξαν κάποια ενδιαφέροντα κινεζικά στοιχεία σήμερα το πρωί που δείχνουν πολύ χαμηλότερες τις εξαγωγές από τις αναμενόμενες. Αυτό βάζει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κινεζική οικονομία, η οποία ήδη μαστίζεται από σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και σαφώς εξασθενεί. Ωστόσο, τα χρήματα που συνεχίζουν να ρέουν από την κεντρική τράπεζα τροφοδοτούν μια επική χρηματιστηριακή φούσκα στην Κίνα.
Ο τεχνολογικός τομέας της Κίνας είναι εκτός ελέγχου και τα προκλητικά επίπεδα αποτίμησης σε μετοχές τεχνολογίας έχουμε δει και γνωρίζουμε πως τελείωσαν. Το παράδειγμα των ΗΠΑ το 2000 αποτελεί το αποκορύφωμά. Την ίδια στιγμή, το κοινό ανοίγει λογαριασμούς αποθέματος με τους μεσίτες με ρυθμό ρεκόρ. Δεν έχει κανείς ιδέα πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό, αλλά όταν τελειώνει, δεν πρόκειται να είναι όμορφο.
Ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα πιστωτής που κατέχει επίσης μια τεράστια ποσότητα χρυσού που έχει αποκτήσει κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα κρατήσει την Κίνα σε άνοδο από την άποψη της εξουσίας, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Θα τη βάλουμε επίσης σε υπέρτατη θέση εξουσίας στην απόλυτη οικονομική και χρηματοπιστωτική διαδικασία ανοικοδόμησης, η οποία πρόκειται να απαιτείται σε όλο τον κόσμο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον μετά από μια μεγάλη κατάρρευση.
Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί αυτές τις μέρες καθώς αντιμετωπίζουν μαζικά υπερτιμημένες αγορές ομολόγων, μετοχές φούσκες παντού, και πολύ φουσκωμένες τιμές ακινήτων, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τεράστιες ποσότητες του χρέους.
Έτσι, χωρίς μόχλευση τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που είναι για τη θέση της κορυφής της λίστας είναι και ο χρυσός και το ασήμι, επειδή είναι τόσο εντυπωσιακά υποτιμημένα λόγω του συνεχιζόμενου Δυτικού συστήματος συμπίεσης των τιμών των κεντρικών τραπεζών. Όταν το σύστημα καταστολής τους καταρρέυσει, θα δούμε μια από τις μεγαλύτερες ανάποδες κινήσεις στην ιστορία των αγορών χρυσού και αργύρου».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου