Η Ουκρανία και η Ελλάδα παραμένουν ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την Γερμανία επισημαίνει ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «Ukraine and Greece Divide Germany’s Attention» σημειώνοντας ότι παρά την ισχυρή πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας η Γερμανία έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, βρίσκονταν χθες στις Βρυξέλλες για την συνάντηση του Eurogroup, όπου μετείχε και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Το κυρίαρχο μήνυμα πριν από την έναρξη της συνάντησης ήταν ότι δεν αναμένονταν η επίτευξη συμφωνίας, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να δηλώνει ότι δεν ανέμενε αποτελέσματα και τον Schaeuble να αρνείται ότι το Eurogroup θα συμφωνούσε σε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Γι’ αυτό το λόγο δεν προκάλεσε έκπληξη η ολοκλήρωση της συνάντησης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ανέφερε σε tweet ότι κατά την συνάντηση οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν ενωμένοι κατά της Ελλάδας, πιέζοντας τον κ. Βαρουφάκη να δεχτεί παράταση του σχεδίου διάσωσης, κάτι που αποκλείει η Αθήνα. Άλλα tweets ανέφεραν ότι το Eurogroup παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα τελεσίγραφο. Να δεχτεί δηλαδή την παράταση του σχεδίου διάσωσης μέχρι τη Δευτέρα, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Εάν εξελίχθηκαν πράγματι τα γεγονότα κατ’ αυτόν τον τρόπο στη συνάντηση –και είναι σημαντικό να πούμε ότι πρόκειται μόνο για φήμες- τότε φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι οδηγούν τις διαπραγματεύσεις στην άκρη του γκρεμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οφείλει την ανάδυσή του στην εξουσία στην αντίθεση των Ελλήνων ως προς την ιδέα παράτασης του σχεδίου διάσωσης, γεγονός που καθιστά αδύνατο για το ριζοσπαστικό κόμμα να αποδεχθεί τη συνέχιση του status quo, χωρίς να επιτύχει κάποιες παραχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις.
Ο γερμανικός λαός εμφανίζεται να πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, παρά να της δοθούν διευκολύνσεις, ενώ η Γερμανία έχει υιοθετήσει από την αρχή σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Μία είναι η επιλογή για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των δύο μερών, να αλλάξει όνομα και να αναμορφωθούν οι όροι του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, κερδίζοντας έτσι χρόνο.
Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί την Δευτέρα, αλλά τα έως τώρα μηνύματα από την συνάντηση δείχνουν ότι ακόμη και εάν η Ευρωζώνη είναι διαιρεμένη ως προς τον χειρισμό του αδιεξόδου, η Γερμανία θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη και ένας βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός δεν πρόκειται να θεραπεύσει τη ρωγμή στη νομισματική ένωση.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου