GuidePedia

0

Ο ρόλος και η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια θα έχει επιπτώσεις και για τη Βουλγαρία, αναφέρουν βούλγαροι ειδικοί εμπειρογνώμονες, σε ειδικό συνέδριο με θέμα  την τουρκική διείσδυση στα βαλκάνια, αναφέρει το έγκυρο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων  Focus News.
«Ο ρόλος και η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια θα έχει επιπτώσεις και για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών στον τομέα της Ασφάλειας και των Διεθνών Σχέσεων, Συμεών Νικόλοφ σε χθεσινή συνέντευξή του για το πρακτορείο ειδήσεων Focus.
«Οι εκτιμήσεις για την τουρκική στάση στα βαλκάνια  κινείται από «ακραία», αν η Δύση απορροφήσει την Ουκρανία, η Τουρκία θα «απορροφήσει» την Βουλγαρία, έως την μη είσοδο  της Τουρκίας στην ΕΕ », και οι δύο εκτιμήσεις δεν είναι υπέρ της Βουλγαρίας, όμως, η   περαιτέρω η συνέχιση του εξισλαμισμού αποτελεί τον  μεγαλύτερο.. κίνδυνο για την Βουλγαρία », δήλωσε ο Νικόλοφ.
Σύμφωνα με  παλαιότερο άρθρο της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «theguardian.com» , η  Τουρκία κατέκτησε τα Βαλκάνια πριν από πέντε αιώνες. Τώρα η τουρκική εξουσία πραγματοποιεί την ίδια «επίθεση» με «φιλικότερα μέσα». Ήδη  τουρκικά πανεπιστήμια έχουν ανοίξει στην Βοσνία και στην πρώην οθωμανική πόλη του Σεράγεβο,  προσελκύοντας  τα τελευταία χρόνια, την εισροή χιλιάδων Τούρκων φοιτητών σε μια κυρίως μουσουλμανική χώρα, που εξακολουθεί να παραπαίει από έναν βάναυσο εθνοτικό πόλεμο, που έλαβε χώρα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η Τουρκική «πολιτιστική και θρησκευτική επίθεση» έχει επεκταθεί σε όλα τα Βαλκάνια, ακόμα και στην Κροατία και την Σερβία, όπου ως επί το πλείστον οι χριστιανοί κάτοικοι θυμούνται την ακραία συμπεριφορά των Σουλτάνων  από την Κωνσταντινούπολη (νυν Ισταμπούλ)  ως βάναυσοι κατακτητές, και όχι ως απελευθερωτές. Η Τουρκία πραγματοποιεί μια επιδέξια διπλωματική πολιτική μεσολαβώντας μεταξύ πρώην εχθρών στα Βαλκάνια, επιθυμώντας διακαώς να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος «άρχοντας» της περιοχής. Και αυτή ακριβώς η αυξανόμενη παρουσία έχει δώσει στην  Τουρκία ένα διευρυμένο πεδίο επιρροής της στην Ευρώπη, σε μια εποχή όπου οι προοπτικές της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται εξαιρετικά  αμφίβολες.
«Οι Τούρκοι ηγέτες εργάζονται σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία, με ήπια μέσα », δήλωσε ο Αμίρ Zukic,  επικεφαλής του γραφείου του Σεράγεβο του  το τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το οποίο έχει επεκταθεί κατά τους τελευταίους μήνες. «Η Τουρκία, μια πρώην περιφερειακή δύναμη, προσπαθεί να επανέλθει στην αναβίωση της παλαιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Η Παρουσία της Τουρκίας στη Βοσνία, βρίσκονταν  σε μεγάλο βαθμό σε πλήρη αδράνεια  κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων , που η πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία ήταν μέρος της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, η οποία δεν ήταν δεκτική στις τουρκικές θρησκευτικές και ιστορικές επιρροές. Αλλά κατά τη διάρκεια των μέσων  της δεκαετίας του 1990, καθώς διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία, η τουρκική βοήθεια άρχισε να ρέει προς τους μουσουλμάνους οι οποίοι αποτελούν περίπου το ήμισυ της Βοσνίας. Από τότε, η τουρκική χρηματοδότηση βοήθησε στην ανακατασκευή των μνημείων της Οθωμανικής εποχής, που ήταν και  στόχοι της εθνοτικής καταστροφής.
Τώρα η ισχυρή πολιτιστική επιρροή της Τουρκίας είναι δύσκολο να σταματήσει . Τούρκοι  αξιωματούχοι είναι συχνοί επισκέπτες στο Σεράγεβο. Η νέα μεγάλη τουρκική πρεσβεία είναι έτοιμη  κοντά στους δρόμους   που δρούσαν οι « ελεύθεροι σκοπευτές» , κατά τη διάρκεια της τριετούς πολιορκίας της πρωτεύουσας στον πόλεμο, όπου Βόσνιοι Μουσουλμάνοι μάχονταν και έπεφταν θύματα συχνά από ελεύθερους σκοπευτές που στάθμευαν στους γύρω λόφους. Οι πινακίδες στην χώρα διαφημίζουν μετ “επιστροφής πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη με  το ισοδύναμο των 75 δολαρίων. Και φέτος, η μπαρόκ σαπουνόπερα της τηλεόρασης  βασισμένη στη ζωή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, έχει γοητεύσει του κατοίκους στον θλιβερό χειμώνα της Βοσνίας.
Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, οι μαθητές που εισέρχονται στην κύρια είσοδο του κτιρίου που χτίστηκε πριν από δύο χρόνια πρέπει να περάσουν κάτω από το άγρυπνο μάτι του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, του Οθωμανού σουλτάνου  ο οποίος εισήγαγε το Ισλάμ στη Βοσνία το 1463. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο υποστηρίζεται από Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι χρηματοδότες στο κόμμα του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004 και έχει αυξηθεί σε 1.500 μαθητές. Διαθέτει δε την ικανότητα φιλοξενίας έως και  5.000 μαθητών, με την αποπεράτωση του νέου  κτιρίου του.
Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, και υπάρχει πρόγραμμα σπουδών για πρακτικά θέματα όπως η επιχειρηματικότητα  και η αρχιτεκτονική . Αλλά και οι Τούρκοι και οι Βόσνιοι φοιτητές λένε ότι η επιλογή του πανεπιστημίου αφορά πολιτιστική ανταλλαγή που λαμβάνει χώρα μεταξύ των δύο χωρών. Κάθε ομάδα πρέπει να μάθει την γλώσσα του άλλου.
Οι Βόσνιοι φοιτητές βλέπουν με θετικό μάτι την ολοένα και αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, έχοντας επίσημο ποσοστό ανεργίας στην  χώρα τους 46%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό, τι στην Τουρκία. Πολλοί από τους Τούρκους φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν το 65% του σχολείου, λένε ότι είναι εκεί για να πάρουνε μια γεύση της ελευθερίας μακριά από το άγρυπνο μάτι των οικογενειών τους. Μερικοί λένε ότι σκοπεύουν να μείνουν στην περιοχή και να αναπτύξουν  επιχειρήσεις.
«Όταν ήμουν μικρός, ήθελα να πάω σε μια ξένη χώρα. Ήθελα να μάθω μια ξένη γλώσσα», δήλωσε ο Φατίχ Σελτσούκ, 19 ετών,  πρωτοετής φοιτητής από την Σμύρνη.  «Η Βοσνία ήταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι παρόμοιο με την Τουρκία. Ο πατέρας μου είπε θα πρέπει να πάω στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή υπάρχουν πολλοί  μουσουλμάνοι», δηλώνει ό ίδιος.
Το άλλο τουρκικό σχολείο στο Σεράγεβο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Burch, το οποίο άνοιξε το 2008,  έχει συνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν  ιεροκήρυκα που οργανώνει ένα διεθνές ισλαμικό θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κίνημα από την Πενσυλβανία των ΗΠΑ, και βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν.
Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου Burch μιλούν επίσης για την επιθυμία τους να δημιουργήσουν διασυνδέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Οι μαθητές δεν τηρούν μια ακραιφνώς θρησκευτική  συντηρητική  στάση , διότι  στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, το πρόγραμμα σπουδών είναι κοσμικό.
Η τουρκική επέκταση στην περιοχή έρχεται ως μακρινό όνειρο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ το οποίο φαίνεται πολύ απομακρυσμένο. Οι δυτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυρίως η Γερμανία, έχουν μια έντονη  ανησυχία , ότι τα 75 εκατομμύρια κάτοικοι της Τουρκίας θα μπορούσαν να κατακλύσουν την Ευρώπη σε αναζήτηση θέσεων εργασίας.
Η αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας έχει αναστατώσει όμως τους Σερβοβόσνιους, οι οποίοι διατηρούν μια παράλληλη κυβέρνηση στην Βοσνία υπό το πολύπλοκο σύστημα που υπαγορεύεται από την συνθήκη του 1995. Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι  , παραπονούνται  ότι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι της χώρας «ολισθαίνουν» συνεχώς  κάτω από την επιρροή της πρώην οθωμανικής  εξουσίας.
«Για τους ισλαμιστές, η επιστροφή της Τουρκίας πίσω στα Βαλκάνια είναι μια εκπλήρωση των μεγάλων φιλοδοξιών τους. Αλλά για πολλούς Σέρβους, αλλά και για πολλούς Κροάτες, οι εθνικοί  τους αγώνες τον 19ο αιώνα είναι ακόμα στο μυαλό τους», δήλωσε ο Εσάντ Hecimovic,  συντάκτης των ειδήσεων, του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΟΜΤ, που έχει την ευθύνη παρουσίασης της σαπουνόπερας για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Παρόλα αυτά, ακόμη και η Σερβία και η Κροατία έχουν καλωσορίσει τις μεγάλες τουρκικές επενδύσεις. Η Τουρκία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην  Κροατία στα πρώτα τρία τέταρτα του 2012, και ο Ερντογάν επεδίωξε στενότερους δεσμούς με την Σερβία. Τούρκοι διπλωμάτες έχουν επίσης εργαστεί για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Σερβίας και της βοσνιακής κυβέρνησης .

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, οι προσπάθειες στα Βαλκάνια έχουν δώσει στην Τουρκία ένα νέο χώρο για οικονομική ανάπτυξη. Η Άγκυρα επιχειρεί μέσω της θρησκευτικής και πολιτιστικής επίθεσης , σε συνδυασμό με εμπορικές επενδύσεις να σαγηνέψει εχθρούς και φίλους. Στο μυαλό της όμως η τουρκική πολιτική ελίτ έχει ως στόχο να κατακτήσει τα βαλκάνια, σε μια ρεβάνς των βαλκανικών πολέμων του 1912.Απο την Αλβανία , την ΠΓΔΜ, την Βοσνία έως της Βουλγαρία και την Ελλάδα, το τουρκικό ισλαμικό τόξο «κατασκευάζεται» με μαεστρία.
Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, σε όλα τα Βαλκάνια, διότι άλλο η οικονομική κρίση και άλλο τα τεράστια τουρκικά συμφέροντα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top