GuidePedia

0

Η Τουρκία έχει ένα μόνιμο και αταλάντευτο στόχο: Την κατάργηση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου. Από το 1963, με το πραξικόπημα των Τ/κυπρίων, η κατοχική χώρα δεν σταμάτησε να μεθοδεύει και να προωθεί τον στόχο της. Από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη, παρακολουθούμε την ίδια υποχωρητική, δουλόφρονα και καταστροφική πολιτική για την ελληνική πλευρά: Υποχωρούμε για να καλοπιάσουμε το τουρκικό θηρίο. Προβαίνουμε σε συνεχείς παραχωρήσεις για να κατευνάσουμε τον Αττίλα. Φτάσαμε, διά του εγκλήματος Χριστόφια, να χαρακτηρίσουμε το Κυπριακό ως κυπριακή ιδιοκτησία, με την αποενοχοποίηση της Τουρκίας. Έτσι, αυτή εμφανίζεται ως περίπου… αγαθοεργός χώρα που νοιάζεται, τάχα, για την ειρήνη και ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλ’ όταν της συμφέρει, ισχυρίζεται ότι είναι εγγυήτρια δύναμή της.

Γιατί, λοιπόν, η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Βάρβαρος» να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ; Πρώτον, για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, για να αποδείξει ότι τέτοια Δημοκρατία δεν υπάρχει. Τρίτον, για να επιβάλει στο τραπέζι των συνομιλιών θέμα υδρογονανθράκων. Τέταρτον, για να έχει εκ προοιμίου και πρώτη λόγο στον διαμοιρασμό τους, όχι για τους Τ/κύπριους αλλά για την ίδια, αφού είναι γνωστό ότι είναι ενεργοβόρος χώρα. Πέμπτον, για να επιβάλει στις χώρες της περιοχής μας -Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κυπριακή Δημοκρατία- ότι και αυτή απαιτεί να είναι παίκτης στα ενεργειακά. Αλλά πώς; Ως πειρατής, ως κλέφτης, ως παράνομος και ως εγκληματίας. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από πρόπερσι, όχι πέρσι, όφειλε να είχε αντιδράσει στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Από πρόπερσι ο Πρόεδρος όφειλε να είχε αναστείλει τη συμμετοχή του σε συνομιλίες κωφών, που απλώς εξυπηρετούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Δεν το έπραξε παρά μετά τη δεύτερη εισβολή του «Βάρβαρου» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι πέτυχε η Τουρκία; Πρώτον, να πείσει τους Αγγλοαμερικανούς -ναι, σε αυτούς που στηρίζεται ο Πρόεδρος για βοήθεια…- ότι πρέπει «να μειωθούν οι εντάσεις». Με απλά λόγια, εννοούν πως εμείς με τις γεωτρήσεις και οι Τούρκοι με τον «Βάρβαρο» προκαλούμε εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο. Αλλ’ ακόμα και οι αόμματοι και οι πλέον αχάπαροι γνωρίζουν ότι η μεν Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματά της, ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η δε Τουρκία πραγματοποιεί εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ. Άρα, η Τουρκία, μόνη αυτή, προκαλεί τις εντάσεις και προβαίνει σε απειλές και εκβιασμούς. Δεύτερον, η Τουρκία φαίνεται να έπεισε ακόμα και τον Νορβηγό… Ντάουνερ ότι οι υδρογονάνθρακες είναι διασυνδεδεμένοι με το Κυπριακό. Γι’ αυτό και είχε εισηγηθεί και τη δημιουργία Επιτροπής Ειδικών από τις δύο κοινότητες για να διαχειριστούν το θέμα πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Η Κυβέρνηση και τα κόμματα ομόφωνα διαμηνύουν πως ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και τα όποια οφέλη θα διαμοιραστούν στους νόμιμους κατοίκους του νησιού μετά την επίλυση του Κυπριακού. Οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης στις τουρκικές μεθοδεύσεις και στις αθλιότητες Άιντα είναι χλιαρές, υποτονικές και έμφοβες, επειδή εκκινούν από απαράδεκτα τουρκικά φοβικά σύνδρομα και από την προσδοκία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν σύντομα. Οι στήλες αυτές και η «Σ» υποστηρίζουν έντονα ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να επιστρέψει σε συνομιλίες αν δεν υλοποιηθούν βασικές προϋποθέσεις, η σημαντικότερη των οποίων είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ως έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού της προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντί, λοιπόν, Πρόεδρος και κόμματα να… αναμένουν ως θλιβεροί Επιμηθείς τα νέα τουρκικά τετελεσμένα, επιτέλους ας ασχοληθούν με την ετοιμασία ενός σχεδίου Β’ για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών. Τώρα προέχει η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και όχι να πέσουμε σε νέα τουρκική παγίδα διά των συνομιλιών.
Σημερινή
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top