Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να πιέσει την Άγκυρα για να εγκαταλείψει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό διαβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες βράδυ.
Η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν μακρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές προς τον δεύτερο τη τάξει των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις συνομιλίες εάν συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων με το «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί στις 20 Νοεμβρίου την Άγκυρα και έχει αναφέρει πως το Κυπριακό και τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως «η συζήτηση, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αναστασιάδη- Μπάιντεν, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ήταν παραγωγική». Σημειώνεται συναφώς ότι από πλευράς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει μια απόλυτη σιωπή και οι όποιες τοποθετήσεις γίνονται ουσιαστικά συγκαλύπτουν τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόσφατα ο Μπάιντεν αναγκάσθηκε να απολογηθεί στον Ερντογάν, όταν αναφέρθηκε στη σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται, έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακριά από προκλήσεις και παράνομες ενέργεις, να επαναρχίσει ο διάλογος.
Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στις επαφές του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είπε πως «απαιτήσεις του δεν ήταν θετικές» και ότι «είναι απαράδεκτο να αναμένει από την Αγκυρα να τερματίσει τις μελέτες στην περιοχή και να αποσύρει τα πλοία της».
Ακόμη, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μπορεί να εξυπηρετούν την τακτική της ε/κ πλευράς να κερδίσει χρόνο, κατά την έκφρασή του, αλλά οι Τ/Κ θέλουν να επιστρέψει η Ε/Κ πλευρά στο διάλογο. Ανέφερε ακόμη ότι αν οι Ελληνοκύπριοι λάβουν μέτρα στο θέμα των υδρογονανθράκων, αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διεξάγει σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή «κατόπιν αιτήματος της τ/κ πλευράς». Ο κατοχικός ηγέτης, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας πως ακολουθεί παρελκυστική τακτική και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να το αντιληφθούν και να αντιδράσουν.
Την υπόσχεση ότι θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να προωθήσουν μία αμοιβαίως αποδεκτή προσέγγιση στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, έδωσε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες αργά το απόγευμα, αναφέρει το ΚΥΠΕ-CNA.
Αυτό αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνομιλία, στην οποία συζητήθηκαν ο στρατηγικός συνεταιρισμός ΗΠΑ – Κύπρος, όπως κι οι εξελίξεις στην περιοχή.
«Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ανανεωθείσες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και να επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών και υποσχέθηκε ότι θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να προωθήσουν μία αμοιβαίως αποδεκτή προσέγγιση στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη επανένωσης της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καλές υπηρεσίες του Ειδικού Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Άιντε.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου