GuidePedia

0

Μπορεί η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας να είναι σκληρή, ωστόσο, η τοποθέτηση του θέματος της δράσης του «Μπάρμπαρος» στην κυπριακή ΑΟΖ στον… πάτο της ανακοίνωσης, έχει και αυτό τη δική του σημασία.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ότι η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου.
Δηλαδή, μια οντότητα αναγνωρισμένη κατ’ ουσίαν μόνο από την Τουρκία, εξουσιοδοτεί τη χώρα να διενεργήσει έρευνες στο σπίτι ενός άλλου που δεν είναι διεθνώς παράνομος. Σα να εξουσιοδοτεί η ανεξάρτητη… Καλαβρία τη σικελική μαφία να μπει μέσα στα σπίτια των Ναπολιτάνων και να σκάβει, μήπως βρει χρυσό. Και όποιος πρόλαβε να πει ότι το ανωτέρω είναι απλώς «κουλό» ως παράδειγμα, αυτός ήταν ο στόχος του. Να δείξει το πόσο παρανοϊκή και εκτός πραγματικότητα είναι η στάση της Τουρκίας.
Σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τη λογική των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που ενώ το θέμα έχει καταστεί πλέον αντικείμενο συζήτησης στο καφενείο και τη γειτονιά, «παίζει» ως ένα από τα τελευταία στα περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα.

Σε μια φυσιολογική και οργανωμένη χώρα, αυτό θα αποτελούσε σκόπιμη ενέργεια, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Στην Τουρκία είναι προφανές ότι στην ατζέντα υπάρχουν άλλα θέματα που βαραίνουν στη διαδικασία λήψης απόφασης, καθότι όλα τα «μέτωπα» συνδέονται σε διάφορα επίπεδα μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα, η υποβάθμιση του ζητήματος μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στη συνήθη απάθεια και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της άμυνας και των διεθνών σχέσεων της χώρας, τα οποία αναδεικνύονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα ο αιφνιδιασμός της κοινής γνώμης και η «πεπατημένη» του εντυπωσιασμού προς άγραν θεαματικότητας από την πλευρά των καναλιών, τελικώς να οδηγούν σε κλιμάκωση, αυτό δηλαδή που υποτίθεται πως θέλουμε να αποτρέψουμε…

Για την ιστορία, η διάρκειας 10 ωρών συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε ως κεντρικό θέμα τη σύγκρουση με το «παράλληλο κράτος» των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλαδή τον ισλαμιστικό εμφύλιο. Το άλλο θέμα, αυτονόητα, ήταν η κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία και η δράση των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top