Συνέντευξη στη Δανάη Δασοπούλου
Τι πυροδότησε την έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας; Αιτία ή αφορμή στάθηκε η απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών, για να δώσει η κυβέρνηση Νετανιάχου το «πράσινο φως» στον στρατό, ώστε να εξαπολύσει μία από τις πιο σφοδρές επιθέσεις κατά των μαχητών της Χαμάς; Πότε θα τελειώσει το αιματοκύλισμα και ποια η στρατηγική του Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών;
Ο βουλευτής Ντάβιντ Τσουρ του κόμματος Χατνούα της υπουργού Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μιλάει στο protothema.gr και εξηγεί τις πτυχές της κρίσης και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ δεν επιδίωξε τη συμπλοκή με τη Χαμάς, υποστηρίζει ο Ισραηλινός βουλευτής, παρότι είναι γνωστό, όπως επισημαίνει, ότι η ισλαμιστική οργάνωση είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και επιθυμεί τη σύγκρουση.
Εντούτοις, τονίζει πως δεν ήταν σκοπός της κυβέρνησης να ανοίξει μέτωπο μετά την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Τσουρ, η Χαμάς έπειτα από το έγκλημα, κλιμάκωσε την ένταση εκτοξεύοντας ρουκέτες κατά του Ισραήλ και παρόλα αυτά για δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνει, το Τελ Αβίβ δεν πραγματοποίησε χερσαία επέμβαση, καθώς «δεν είναι στόχος η κατάληψη της Γάζας... Δεν θέλουμε τα εδάφη αυτά. Δε θέλουμε να μπούμε και να παραμείνουμε. Αυτό είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί».
Πότε, όμως, το σφυροκόπημα των ανδρών των Δυνάμεων Ασφαλείας θα ολοκληρωθεί; Σύμφωνα με τον κ. Τσουρ, οι τίτλοι τέλους θα πέσουν όταν θα είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρχει άμεση απειλή μέσω των υπόγειων σηράγγων και μόλις πάψει η τρομοκρατική δράση της Χαμάς, καθώς αυτό που ενδιαφέρει το Ισραήλ είναι να μην δει να γιγαντώνεται ένα κράτος τρομοκρατίας στα σύνορά του.
Εξάλλου, όπως αναφέρει, το Ισραήλ είναι ένα μία πολύ μικρή χώρα σε μία νησίδα μουσουλμανικών κρατών, εκ των οποίων κάποια είναι μετριοπαθή, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και κάποια, όπως η Συρία και το Ιράκ, βρίσκονται σε κατάσταση χάους.
Μέχρι να συμβεί αυτό, βέβαια, ουδείς μιλάει ανοιχτά για το πόσος θα είναι ο φόρος αίματος και για τα πόσα παιδιά θα πέσουν νεκρά, ενώ ο τερματισμός των εχθροπραξιών φαντάζει πολύ μακρινός.
Παρότι ο βουλευτής της Χατνούα υποστηρίζει ότι η Χαμάς θυματοποιείται, τονίζει πως το Ισραήλ δεν θέλει να βλέπει παιδιά και αθώους να σκοτώνονται, αλλά επισημαίνει ότι, σε έναν τέτοιο πόλεμο, πρέπει κανείς να αντιδράσει.
Μάλιστα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ο κ. Τσουρ αποκαλύπτει πως πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι κρατάει μετριοπαθή στάση, ασκώντας του πίεση για ακόμα πιο σκληρή αντίδραση.
Πώς, όμως, μία ακόμα πιο σφοδρή απάντηση θα φέρει άμεση ηρεμία στην περιοχή, κάτι που όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός της χώρας είναι το επιθυμητό;
Ο κ. Τσουρ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επιλογή όταν κάποιος ανοίγει πυρ εναντίον σου, καθώς «δεν μπορείς να απαντήσεις στέλνοντας τριαντάφυλλα».
Παραθέτει, δε, ένα παράδειγμα ελληνικής διάστασης, ώστε να γίνει κατανοητή η αντίδραση του Ισραήλ.
«Φανταστείτε αν κάποιος εξαπέλυε επίθεση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στην αρχαία αγορά, με 2.500 πυραύλους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Είναι απίστευτο. Φανταστείτε την Τουρκία να εξαπολύει επίθεση αύριο, θα πρέπει να αμυνθείτε και να προστατευτείτε» επισημαίνει ο κ. Τσουρ, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ισραήλ-Ελλάδος της Κνεσέτ και διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Ελλάδα.
Πόσο στοχευμένη είναι η επιχείρηση, όμως, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών μέχρι τη συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών, η οποία κράτησε μόλις λίγες ώρες, είχε αγγίξει τους 1.500 και τι σχολιάζει για τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στα σχολεία-καταφύγια και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ;
Το στέλεχος του Χατνούα απαντά πως ρουκέτες της Χαμάς εκτοξεύονται από σχολεία και ιδιωτικά σπίτια, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να μην πλήξει αμάχους, ειδοποιώντας μέσω γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πριν την επίθεση.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η Χαμάς έχει προειδοποιηθεί να αποσύρει τον οπλισμό και τους πυραύλους από τα κτίρια της αρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των Παλαιστίνιων προσφύγων UNRWA, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Τονίζει, δε, πως η Χαμάς ευθύνεται για τις επιθέσεις και λέει χαρακτηριστικά: «Σχετικά με το σχολείο του ΟΗΕ, το κτίριο ήταν άδειο. Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς εκείνη την κατεύθυνση. Εξαιτίας της τεχνολογίας που διαθέτουν, οι ρουκέτες τους πέφτουν σε άλλα σημεία από αυτά που κανονικά θα έπρεπε. Κανένας από τους πυραύλους αυτούς δεν προέρχεται από το Ισραήλ».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως το Ισραήλ «χρησιμοποιεί το σύστημα "Σιδηρούς Θόλος" για να προστατεύσει το λαό, ενώ εκείνοι χρησιμοποιούν τους πολίτες για να προστατεύσουν τους πυραύλους τους και αυτή είναι η βασική διαφορά».
Προσθέτει, δε: «Ναι, έχουμε πολύ λιγότερα θύματα και ευχαριστούμε το Θεό για αυτό. Και αυτό συμβαίνει χάρη στην τεχνολογία μας. Δεν πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή δεν έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς. Θρηνούμε πολύ για όσους πέφτουν στη μάχη και λυπόμαστε για όσους αμάχους εμπλέκονται».
Ο κ. Τσουρ που υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής αστυνομίας και συμμετείχε στη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, φέρνει στην επιφάνεια και το ζήτημα της χρηματοδότησης της Χαμάς, τονίζοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταβληθεί τεράστια ποσά από διεθνείς οργανισμούς, με το ίδιο το Ισραήλ να παρέχει πολλά, εκ των οποίων και ηλεκτροδότηση, στους πολίτες.
«Ο ηγέτης της Χαμάς ζει σε παλάτι»
Ωστόσο, από τα ποσά που προσφέρονται το μεγαλύτερο ποσοστό αντί να καταλήγει στην κατασκευή δρόμων, σχολείων και νοσοκομείων, φτάνει στα χέρια των ανδρών της Χαμάς.
«Με αυτά χρηματοδοτούνται οι τρομοκράτες, για πυραύλους και τούνελ, ενώ πολύ λίγα φτάνουν για κατασκευές και ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό. Παράδειγμα είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, που ζει στο Κατάρ σε ένα παλάτι με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων, τα οποία δε νομίζω να τα συγκέντρωσε χάρη στη δουλειά του, αλλά τα πήρε από τα χρήματα που προορίζονταν για τους πολίτες» επισημαίνει.
Με την ισλαμιστική οργάνωση να πληρώνει τους άνδρες της για να σκορπίσουν τον τρόμο, με το φόβο ότι θα γεννηθούν νέα μέλη και υποστηρικτές της, ποια τελικά είναι η στρατηγική του Ισραήλ για τον τερματισμό της κρίσης αυτής;
Ο Ισραηλινός βουλευτής υποστηρίζει ότι, παρά τις διαφωνίες, η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική που μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα.
Ωστόσο, όσο εξακολουθεί να υφίσταται η βία, ολοένα περισσότερο Ισραηλινοί απομακρύνονται από την ιδέα αυτή, «γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους Παλαιστινίους ότι επιθυμούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να συζητήσουν μαζί μας».
Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όμως, ότι η χρήση βίας αυτής της κλίμακας όχι μόνο θα αποδυναμώσει, αλλά θα ενισχύσει τη Χαμάς με νέα μέλη και υποστηρικτές;
«Το κόμμα μας πιστεύει ότι ο Άμπου Μάζεν (όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί τον Μαχμούντ Αμπάς) πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο. Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να μεσολαβήσει για διαπραγμάτευση και συμφωνία ανάμεσα στα δύο κράτη. Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό, γιατί δεν είναι με το μέρος κανενός. Έχει τελείως διαφορετική ιδεολογία» υποστηρίζει ο βουλευτής.
Επομένως, η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει καθόλα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση, με τον κ. Τσουρ να τονίζει ότι δεν είναι αποδεκτή η ιδεολογία της Χαμάς για τον αφανισμό του Ισραήλ και να υποστηρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στη δεκαετία του 1940 με το Ολοκαύτωμα και να γίνουμε θύματα. Γνωρίζουμε ότι είμαστε οι καλοί της υπόθεσης, ότι είμαστε ηθικό κράτος και οι αξίες της δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικές για εμάς».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου