GuidePedia

0


Μετά από έναν μήνα βίαιων χερσαίων επιθέσεων και βομβαρδισμών που άφησαν πίσω τους πάνω από 1.800 νεκρούς - κυρίως άμαχους - το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα του από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της τριήμερης κατάπαυσης πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς στο Κάιρο για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία. Η εκεχειρία έρχεται μετά από διεθνή κατακραυγή και πλήθος διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για τη σφαγή που συντελέστηκε από το στρατό του Νετανιάχου στη Γάζα.
Γιατί όμως το Ισραήλ  αποφάσισε τώρα να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός; «Αποστολή εξετελέσθη. Έχουμε καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς που οδηγούν  από τη Γάζα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι πλέον πιο ασφαλές», διατράνωσε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Είναι όμως αυτός ο λόγος; Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν δυο ημέρες ο Νετανιάχου δήλωνε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ακόμη κι αν καταστραφούν όλες οι σήραγγες της Χαμάς.
Μιλώντας στο Democracy Now ο ειδικός αναλυτής και συγγραφέας Norman Finkelstein εκτιμά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λειτουργεί με δυο περιορισμούς κι αυτοί είναι, πρώτον, η διεθνής πίεση και δεύτερον η εσωτερική πίεση που δέχεται καθώς η κοινή γνώμη  του Ισραήλ δεν αποδέχεται μεγάλο αριθμό  θανάτων στρατιωτών.
Ρυθμιστικός παράγοντας για τη στάση του Νετανιάχου είναι επίσης, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Κάθε φορά που προχωρούσε στη δήλωση ότι ο Ισραήλ «έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» έδινε το πράσινο φως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συνεχίσει τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γάζα. «Σε όλα όμως υπάρχει ένα όριο κι εδώ το όριο ξεπεράστηκε όταν το Ισραήλ άρχισε να χτυπά σχολεία και καταφύγια του ΟΗΕ. Ακόμη και ο σε κωματώδη κατάσταση γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν - μια μαριονέτα των ΗΠΑ στην πραγματικότητα - έπρεπε κάτι να πει. Ο Ομπάμα βρέθηκε πλέον στριμωγμένος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις ενέργειες ως «απαράδεκτες» κι Μπαράκ Ομπάμα έδωσε σήμα στο Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.  Αυτό έγινε γιατί ο Νετανιάχου είχε ξεπεράσει το όριο της διεθνούς ανοχής, δηλαδή των ΗΠΑ».
Ο Norman Finkelstein εξηγεί επιπλέον πως η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα σε καμία περίπτωση δεν οφειλόταν στα τούνελ της Χαμάς, από τα οποία περνούσε στο ισραηλινό έδαφος. «Υπήρχαν πολύ περισσότερες σήραγγες μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου σφράγισε όλες τις σήραγγες. Δεν κατέστρεψε ολόκληρη τη Γάζα. Το Ισραήλ δεν μπορούσε να σφραγίζει τις σήραγγες; Η επίθεση δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Αυτό που ήθελε να κάνει το Ισραήλ ήταν να καταστρέψει το δίκτυο των τούνελ εντός της Γάζας που είναι πολύ αποτελεσματικό για τους αντάρτες σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ. Αυτό που θέλει το Ισραήλ είναι στην επόμενη επίθεση να μην υπάρχουν πια σήραγγες. Εκείνοι το ονομάζουν «κούρεμα του γκαζόν».
«Αυτές οι σήραγγες δεν μπορούν να καταστραφούν με βομβαρδισμούς από αέρος γι' αυτό το Ισραήλ προχώρησε στη χερσαία επιχείρηση. Κατέστρεψε ό,τι μπορούσε αλλά για να συνεχίσει έπρεπε να προχωρήσει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εκεί όμως θα είχαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Εξάλλου θα υπήρχαν και αντιδράσεις από το εσωτερικό του Ισραήλ. Η κοινή γνώμη δεν ανέχεται στρατιωτικές απώλειες» προσθέτει ο Norman Finkelstein. Και -αυτή είναι η δεύτερη αιτία της αποχώρησης- οι απώλειες  ήταν αυτή τη φορά πολύ μεγάλες, ακριβώς εξ αιτίας του συστήματος των τούνελ. Στον προηγούμενο πόλεμο της Γάζας το 2008 το Ισραήλ έχασε 10 στρατιώτες, εκ των οποίων 4 είχαν σκοτωθεί από φίλια πυρά. Αυτή τη φορά έχασε 65.
Όσο για την έκβαση των νέων συνομιλιών και την επόμενη ημέρα ο Norman Finkelstein εκτιμά ότι θα συμφωνηθεί να δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ο έλεγχος του περάσματος της Ράφα και θα γίνει μερική άρση του αποκλεισμού. Επιπλέον, «στο Ισραήλ ήδη μιλούν για μια τεράστια διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Κανείς δεν θα μιλήσει φυσικά για καταβολή αποζημιώσεων από το Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα πληρώνει και το Ισραήλ καταστρέφει και κανείς δεν μιλά ούτε καν για το ενδεχόμενο καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους του».
Ο αναλυτής τέλος προβλέπει ότι αυτή η εκεχειρία θα κρατήσει γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το σχετικό σύνθημα. «Τώρα ο Νετανιάχου θα βρεθεί υπό εσωτερική πίεση για να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Για να το κάνει θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Δεν του μένει τίποτα άλλο πια να κάνει. Τώρα θα φέρουν την Παλαιστινιακή Αρχή(της δυτικής όχθης που συγκρούεται με την Χαμάς) για να προσπαθήσει να αφοπλίσει τη Χαμάς και αυτή θα το κάνει πρόθυμα» τονίζει. Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κέρι που θα ισοδυναμεί με παράδοση των Παλαιστινίων και αυτό θα είναι η χαριστική βολή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top