23-7-2014
Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Το σημερινό πρωινό είναι απο εκείνα τα πρωινά που σε κάνουν να νοιώθεις καλύτερα βλέποντας άγραφες αλήθειες.
Για την εποχή της Χούντας έχουν ακουστεί πολλά πράγματα, όμως το “παρόν” πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε το “παρελθόν” και τo κατά πόσον είναι αληθινή η ιστορία της χώρας, όπως αυτή κατεγράφη για εκείνη τη περίοδο. Είναι καθήκον κάθε πολίτη να κάνει αυτό αλλά και κάθε άλλου που θέλει να βγάλει αμφίσημα συμπεράσματα για το πού, πώς και γιατί οδεύει αυτή η χώρα σε λάθος δρόμο.
Το ότι ο Φάκελλος της Κύπρου δεν έχει ανοίξει ακόμη είναι μια πράξη ενοχής στην οποία εμπλέκεται όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Τό ότι δεν άνοιξε ο Φάκελλος αυτός πρίν τα μνημόνια αλλά και μετά τόσα χρόνια, ότι δεν εμφανίσθηκε κάποια αναφορά στα Wikileaks δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μια ανάλυση των γεγονότων για όσα έγιναν εκείνη τη περίοδο οδηγεί σε πολλές ασάφειες. Ασάφειες σημαίνει συγκάλυψη. Η μεγαλύτερη συγκάλυψη για εκείνη τη περίοδο θα ήταν μια πολεμική ήττα. Αδυνατώ να φαντασθώ ότι χάθηκε η “συνέχεια” της πολιτικής αυτών που κουνούν τα νήματα σε αυτή τη χώρα, κατά τη διάρκεια της Χούντας. Και τότε όλοι παρέα πρέπει να ήταν. Και τώρα παρέα είναι.
Στη περίπτωση αυτή προσπαθείστε να σκεφτείτε ψύχραιμα τι συμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά και το ρόλο των σημερινών πολιτικών σε αυτή. Ανατριχιάζω να το σκέφτομαι.
Αντιλαμβάνεσθε σε τι είδους βάρκα μπορεί να είσθε επάνω και προς τα που αυτή η βάρκα πορεύεται;
Ο ρόλος της Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου δεν τελείωσε με τη κατοχή
Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναφερθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και στους υδρογονάνθρακες που περιέχονται στην ΑΟΖ της. (βλέπετε εδώ).Στο χάρτη με μετρήσεις ΜΑD φαίνεται με αχνή κίτρινη γραμμή η Κυπριακή ΑΟΖ που ακουμπάει την Ελληνική. Στο χάρτη αυτό φαίνονται και οι περιοχές στις οποίες είναι δυνατόν να υπάρχουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων.
Παρατηρείστε τη περιοχή με διακεκομμένες άσπρες γραμμές, ανάμεσα στις οποίες είναι η περιοχή της Τουρκοκυπριακής ΑΟΖ. Με βάση τα δεδομένα αυτού του χάρτη, τα κοιτάσματα στη Τουρκοκυπριακή ΑΟΖ είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στην Ελληνοκυπριακή.
Με ποιά λογική θα επιθυμούσε κάποιος Έλληνας ή πατριώτης Κύπριος πολιτικός να δεί πλέον τη Κύπρο ενιαίο κράτος πλήν των Αράβων που θέλουν περάσουν τον αγωγό τους (απο Νότο προς Βορρά) μέσα από τη Κυπριακή ΑΟΖ πρός τη Τουρκία;
Tην Ελλάδα δεν τη συμφέρει η παραμονή αλύτων προβλημάτων πλέον στην εξωτερική της πολιτική. Πρέπει να σταματήσει να παίζει τον Μπαλαντέρ σε παιγνίδια τρίτων. Είναι γνωστό ότι η FYROM είναι τιγκα σε υδρογονάνθρακες και έχω συζητήσει παλαιότερα για αυτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η FYROM δεν αναγνωρίζεται ως κράτος απο την Ελλάδα. Είναι πολλά τα λεφτά και υπάρχουν συμφωνίες. Προσπαθείστε να σκεφτείτε με ποιούς και γιατί.
Μετά την “ανακάλυψη” των υδρογοναθράκων λόγω της ανάγκης ΗΠΑ και ΕΕ να υπάρξει απεξάρτηση της ΕΕ απο τη Ρωσία, την Ελλάδα αλλά και τη Κύπρο δεν την συμφέρει η επανένωση του νησιού σε ένα. Μόνο τα αποθέματα της Ελληνοκυπριακής ΑΟΖ να εξορρυχθούν, τα κέρδη αρκούν για να μη δουλεύει κανένας στο νησί για πολλά πολλά χρόνια.
Γιατί να ενωθεί Ελληνοκυπριακή με τη Τουρκοκυπριακή πλευρά και να μοιράσει τα τεράστια πλούτη της; Aυτό συμφέρει μόνο τη Τουρκία και τους Άραβες υποστηριχτές της, που κατά σύμτωση με τους Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν επι χρόνια τα πετρέλαια τους δεν επιθυμούν την ςξαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελληνική και τη Κυπριακή ΑΟΖ.
Για το λόγο αυτό δεν γνωρίζει κανένας τί και πως υπογράφεται απο το ΥΠΕΚΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι και κανένας στη Βουλή δεν ρωτάει για το θέμα…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου