Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φοβάται μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, και προσέφερε τη διαμεσολάβηση του για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό “εξέφρασε το φόβο του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης” της σύγκρουσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στις συνθήκες κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Ολάντ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να δείξουν ‘αυτοσυγκράτηση’
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να δείξουν “αυτοσυγκράτηση”, καθώς οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται ήδη στην τρίτη ημέρα τους.
Σε ομιλία του στο Φρούριο Πομπέλ, κοντά στη Ρεν, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι το μοναδικό μήνυμα που έχει να στείλει το Παρίσι στις δύο πλευρές “είναι το μήνυμα του διαλόγου, της αυτοσυγκράτησης, της ειρήνευσης”.
Την Τετάρτη, ο Ολάντ είχε πάρει σαφώς θέση υπέρ της στρατηγικής που ακολουθεί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Γαλλίας στο Ισραήλ και καταδικάζοντας “με τον εντονότερο τρόπο” την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Σημείωσε μάλιστα ότι είναι καθήκον της ισραηλινής κυβέρνησης “να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τον πληθυσμό (του Ισραήλ) από τις απειλές”.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα, για τρίτη ημέρα, τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της επιχείρησης “Προστατευμένη Παρυφή” στους 82.
Εκεχειρία ζητά ο Μπαν Γκι-μουν στη Λωρίδα της Γάζας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο κ. Μπαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ΜΠΑΝ κι ΜΟΥΝ
Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε.
Ο κ. Μπαν αναφέρθηκε «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» και εκτίμησε ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.
Τέλος, ο κ. Μπαν υπογράμμισε ότι «μόνο μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμη ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».
Μιλώντας μετά τον κ. Μπαν, ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ κάλεσε «το Συμβούλιο να δράσει άμεσα για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων». «Το Συμβούλιο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ επιβάλλοντάς του να τερματίσει άμεσα την επίθεσή του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από την Ελβετία, θεματοφύλακα της 4ης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, να ζητήσει τη σύγκληση των χωρών μελών της Σύμβασης αυτής του 1949 ώστε να τους ζητήσει να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ ως “δύναμη κατοχής” και άρα υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο Ισραηλινός Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ πήρε στη συνέχεια τον λόγο για να επαναλάβει ότι «το Ισραήλ λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να μην πλήξει αθώους παλαιστίνιους πολίτες». Ο κ. Πρόσορ πρόσθεσε ότι πέντε ρουκέτες ερρίφθησαν εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και έβαλε τους πρεσβευτές στο Συμβούλιο να ακούσουν τη σειρήνα του συναγερμού που ηχεί προτού μια ρουκέτα πλήξει το ισραηλινό έδαφος, έναν ήχο που έχει καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο.
Οι Ισραηλινοί «έχουν στη συνέχεια 15 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο», πρόσθεσε. «Έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσετε τη Χαμάς για αυτό που είναι», δηλαδή μια τρομοκρατική οργάνωση, υπογράμμισε ο κ. Πρόσορ. «Η απειλή της τρομοκρατίας είναι μια παγκόσμια απειλή (. . .) και κανένα κράτος δεν είναι προστατευμένο από αυτή», κατέληξε.
Στο μεταξύ, τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων δύο αναχαιτίστηκαν πάνω από την πόλη και οι δύο άλλες έπεσαν σε υπαίθρια περιοχή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Μία από τις ρουκέτες έπεσε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και μια άλλη έπεσε κοντά σε μια ισραηλινή στρατιωτική φυλακή κοντά στη Ραμάλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που ηχούν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ.
Οι σειρήνες ήχησαν επίσης στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ και μια έκρηξη ακούστηκε στη Ραμάλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου