24/07/2014
Τι δείχνει η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας. Ανάλυση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών
Η αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας δεν είναι συντριπτική, ούτε και προεξοφλεί ότι το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης με την Ελλάδα θα αποβεί υπέρ της Άγκυρας
Δημήτρης Κυπριανού
Ανάλυση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών - Η αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας δεν είναι συντριπτική, ούτε και προεξοφλεί ότι το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης με την Ελλάδα θα αποβεί υπέρ της ΆγκυραςΣτρατιωτικά, η Τουρκία έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος σε διάφορους τομείς - σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική. Παρά ταύτα, με εξαίρεση το ανθρώπινο δυναμικό, η θέση της Τουρκίας δεν είναι ούτε συντριπτική, ούτε και προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους αναμέτρησης. Όμως, οι δραστικές περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας και οι επιδράσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τείνουν να διαβρώσουν σε βάρος της τη σχέση αυτή.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ποσοτική σύγκριση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων στην Ελλάδα και την Τουρκία το 2014, τα οποία παραθέτει στην τελευταία του έκθεση το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ).
Τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, παρουσιάζει και αναλύει ο επικεφαλής του Κέντρου, πρώην βουλευτής δρ. Άριστος Αριστοτέλους.
Τα στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό αναφέρουν ότι η Τουρκία με 511.000 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει το μεγαλύτερο στρατό στον ευρωπαϊκό χώρο και η Ελλάδα με 143.350 τον τέταρτο. Συγκρίνοντας το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στις δύο χώρες οι αναλογίες δυνάμεων σήμερα είναι 3,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα στρατιώτη σε σύγκριση με 3,1 προς 1 το 2004. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και στη γήρανση του πληθυσμού της κατά την τελευταία δεκαετία.
Όσον αφορά στα εξοπλιστικά μέσα του στρατού, τα στοιχεία αναφέρουν ότι για κάθε ένα ελληνικό άρμα μάχης αναλογούν 1,7 τουρκικά σε σύγκριση με 2,4 το 2004, ένεκα της απόσυρσης μεγάλου αριθμού Μ-48 από την Τουρκία. Μικρή αύξηση παρατηρείται στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού στην ελληνική πλευρά σε σχέση με το 2004 με αποτέλεσμα οι αναλογίες να μειώνονται από 2,2 τουρκικά για κάθε ένα ελληνικό σε 1,9:1 το 2014.
Ιδιαίτερα μειωμένο είναι το δυναμικό της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το πυροβολικό, ενώ αντίθετα παρατηρείται ενίσχυση στην Τουρκία. Σε αριθμό αντιαρματικών μέσων η Ελλάδα παρουσιάζεται περισσότερο ενισχυμένη από την Τουρκία παρόλο που η δεύτερη συνεχίζει να υπερτερεί ελαφρά. Τα μεταφορικά αεροσκάφη Στρατού στην Ελλάδα έχουν μειωθεί στο διάστημα της δεκαετίας από 43 σε 27, ενώ στην Τουρκία αυξήθηκαν από επτά στα 38.
Την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο στόλος των ελικοπτέρων κατά 17 στην Ελλάδα φθάνοντας στα 150. Στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 21 φθάνοντας τα 292. Ενισχυμένη είναι η αντιαεροπορική άμυνα των δύο χωρών όπου όμως η Τουρκία διαθέτει διπλάσια μέσα, κυρίως ένεκα της έκτασης του χώρου που έχει να καλύψει.
Όσον αφορά στο Nαυτικό, η Ελλάδα διαθέτει οκτώ υποβρύχια (δηλαδή τρία λιγότερα από ό,τι το 2004) και η Τουρκία 14. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες (μία λιγότερη από ό,τι το 2004) και η Τουρκία 19 όπως και προ δεκαετίας. Η Ελλάδα διαθέτει 5 «κορβέτες», 28 περιπολικά (7 λιγότερα από το 2004) και 19 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Η Τουρκία, από την άλλη, διαθέτει 6 Κορβέτες, 54 περιπολικά και 54 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.
Σε σχέση με την Ναυτική Αεροπορία, τα στοιχεία αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-C Orion κατά υποβρυχίων και η Τουρκία 10 από τα οποία τα 4 είναι περιπολικά (αστυνόμευσης) και τα έξι ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 21 ελικόπτερα (19 κατά υποβρυχίων και δύο πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.
Για την Αεροπορία, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει σχεδόν αμετάβλητος. Το 2014 η Ελλάδα διαθέτει 277 σε σχέση με 283 το 2004, ενώ αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά όπου από 445 μειώθηκαν σε 390.
Από τα ανωτέρω αεροσκάφη τα 28 στην Ελλάδα και τα 38 στην Τουρκία είναι αναγνωριστικά.
Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης διαθέτουν και οι δύο πλευρές: Η Ελλάδα διαθέτει 4 ΕΜΒ-145, ΑΜΒ-145AEW και η Τουρκία 1 B-737 AEW (τρία υπό παραγγελία).
Η Ελλάδα διαθέτει 23 μεταφορικά αεροσκάφη (C-160, Hercules και Spartan) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 86 μεταφορικά αεροσκάφη (C-27, Hercules και Spartan) και 40 ελικόπτερα.
Επιπλέον η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επτά αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.
Όσον αφορά την αεροπορική άμυνα η Ελλάδα παρουσιάζεται σε καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 Hawk ΜΙΜ- Nike Hercules.
Για τις αμυντικές δαπάνες, τα στοιχεία αναφέρουν ότι στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τις αμυντικές δαπάνες και σχεδιασμούς, ένεκα δραστικών περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Από $10,6 δισ. που διέθετε το 2009 η χώρα για την άμυνα της, το 2013 διέθεσε σχεδόν τα μισά, ήτοι $ 5.9 δισ.
Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, που είναι από τις υψηλότερες στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έφθασαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο, 2.,3% και 2,4% για το 2012 και 2013 αντίστοιχα. Εάν δεν μειωνόταν δραστικά και το ΑΕΠ, το ποσοστό αυτό θα ήταν πολύ πιο μικρό.
Στην Τουρκία οι αμυντικές δαπάνες από $16,1 δισ. το 2009 έφθασαν τα $19 δισ. το 2013, θέτοντας τη 14 θέση ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα. Το 2012 και 2013 η Τουρκία διέθεσε για την άμυνα της το 2,4% και 2,3% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία τα οποία είναι ποσοτικά προέρχονται από έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο πηγές, όπως το IISS, to SIPRI, OSCE, καθώς και από οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και τη CIA, περιλαμβανομένου και πληροφοριακού υλικού που διαθέτει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου