GuidePedia

0

4-7-2014
Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί να αναδειχθεί σε πυρηνική δύναμη. Η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάσει τη δημιουργία τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στην τουρκική επικράτεια. Κατά πόσο όμως το όραμα αυτό έχει τελικά βάση; Η γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, Λαλέ Κεμάλ, η οποία επισκέφτηκε το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, όπου υποτίθεται ότι χτυπά η καρδιά του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος, μάλλον δεν συμφωνεί με τα οράματα του Ερντογάν.
Του Παντελή Καρύκα (με πληροφορίες από το «Nuclear plans of Turkey and Mideast under spotlight» της Lale Kemal, στην «Today’s Zaman»)
Παραδέχτηκε ότι η επίσκεψή του στο εν λόγω ίδρυμα την απογοήτευσε. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας που υπάρχει εκεί και υποτίθεται ότι λειτουργούσε, στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ πλήρως λειτουργικός. Τα δε μέτρα ασφαλείας του προσωπικού από το ραδιενεργό υλικό που χειρίζονταν ήταν ανύπαρκτα. Δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας του προσωπικού και ο οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει στον χώρο.
Δεν υπάρχει καν προστατευτικός εξοπλισμός και τα κατάλληλα ενδύματα για τους εργαζομένους, οι οποίοι εργάζονται απολύτως απροστάτευτοι. Ακόμα και αυτοί που εργάζονται στην αίθουσα του πυρηνικού αντιδραστήρα, δεν διαθέτουν προστατευτικά ενδύματα και μέσα. «Η όλη κατάσταση μου θυμίζει την πρόσφατη κατάσταση που οδήγησε στην καταστροφή στο ορυχείο της Σόμα», κατήγγειλε η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα δε με την ίδια, ένας καθηγητής πυρηνικής φυσικής που εργάζεται στο κέντρο, αποκάλυψε ότι παλαιότερα είχε δει εργαζομένους να κολυμπούν στο νερό ψύξης του δεύτερου τουρκικού πυρηνικού αντιδραστήρα, στο Τσεκμετσέ, της Κωνσταντινούπολης!
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατασκευής – από Ρώσους – του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στη Μερσίνα, διοργανώθηκε ένα τριήμερο συνέδριο, μεταξύ 26 και 25 Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Τα όπλα μαζικής καταστροφής και η πυρηνική ενέργεια στη Μέση Ανατολή».
Στο συνέδριο μετείχαν Αμερικανοί και Άραβες επιστήμονες, αλλά και στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου. Ωστόσο, με επιμονή της Σαουδικής Αραβίας, δεν επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, προφανώς για να μην ενημερωθούν οι Σαουδάραβες πολίτες, το γεγονός ότι αυτή η αραβική χώρα επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Όσον αφορά την Τουρκία, στο συνέδριο ανακοινώθηκε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Μερσίνας δεν θα ανήκει αποκλειστικά στους Τούρκους, αλλά θα ανήκει και στους Ρώσους. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας όμως απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και δήλωσε, ότι το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εργοστασίου είναι τυπικό.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς. Το ίδιο άλλωστε υποστηρίζουν και άλλες 22 αραβικές χώρες, το Ιράν και το Ισραήλ, που θεωρούν ότι η πυρηνική ενέργεια θα τους εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας , έστω και για ειρηνικούς σκοπούς, απέχει ένα μόλις βήμα από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top