GuidePedia

0
Image

3-7-2014
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η κατευθυνόμενη από την Άγκυρα τα τελευταία χρόνια καμπάνια  για έγερση θέματος δήθεν τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα με αφορμή την ύπαρξη στην Ρόδο και στην Κω αριθμού μουσουλμάνων εστιάζεται σε αυτή την φάση στην λειτουργία μουσουλμανικού  ιεροσπουδαστήριου στο νησί των Ιπποτών!

Σε συνέχεια παλαιότερων αλλά και πρόσφατων κινήσεων από κατευθυνόμενους συλλόγους ή ανθρώπους επιρροής της ΜΙΤ στην Τουρκία,   χθες εκδηλώθηκε νέα συντονισμένη παρουσία στην κρατική τουρκική τηλεόραση και σε μερίδα εφημερίδων θέματος όπου εμφανιζόμενοι ως Τούρκοι της Ρόδου ζητούν να επαναλειτουργήσει  τώρα  το Τουρκικό Σχολείο της Ρόδου  Süleymaniye που είχε κλείσει από τις αρχές της δεκαετίας του '70 επειδή είχε προβλήματα το κτήριο ενώ από το 1991 δεν είχε καν μαθητές.

Οι μουσουλμάνοι  ονομάζουν ''Τουρκικό Σχολείο'' το ιεροσπουδαστήριο (μεντρεσέ) Süleymaniye που κατασκεύασε κοντά στον Πύργο του Ρολογιού ο Οθωμανός Fethi Paşa το 1856 .

Ο 84χρονος Süleyman Bazlamba που φέρεται να αποφοίτησε από το λεγόμενο Τουρκικό Σχολείο στην Ρόδο αποκαλύπτει με τα όσα λέει στην κρατική τουρκική τηλεόραση την γραμμή της Αγκυρας  που είναι δήθεν η ''αμοιβαιότητα'' - καθώς συγκρίνει ανόμοια δεδομένα που είναι απ τη μια η ελληνική μειονότητα στην Πόλη και από την άλλη μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα πολίτες:

«Εφόσον υπάρχει σχολείο που παρέχει εκπαίδευση στους Ρωμιούς της '' İstanbul'' θα πρέπει να υπάρχει και ένα σχολείο στη Ρόδο που θα παρέχει εκπαίδευση στους Τούρκους. Θέλουμε να επαναλειτουργήσει το σχολείο μας».

Το Μεντρεσέ Süleymaniye.

Ο κ.Bazlamba ανέφερε επίσης ότι η οικογένεια του μετανάστευσε στη Ρόδο από την Ανατολία μετά την κατάκτηση της Ρόδου από τον Σουλτάνο Süleyman τον Νομοθέτη.
«Γεννήθηκα στη Ρόδο. Έξι χρονών άρχισα να φοιτώ στο Μεντρεσέ Süleymaniye. Σε αυτό το μεντρεσέ έμαθα να γράφω και να διαβάζω».
Ο κ Bazlamba είπε ότι είχαν και μαθήματα θρησκευτικών στο ιεροσπουδαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι οι ομογενείς νέοι που ζουν στο νησί στερούνται αυτών των ευκαιριών.


Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah - που γράφει για 6.000 ''τούρκους'' στην Ρόδο - είπε :«Η επαναλειτουργία του σχολείου είναι σημαντική για εμάς, τους Τούρκους Μουσουλμάνους της Ρόδου, για να διαφυλάξουμε τη γλώσσα και τη θρησκεία μας» .
Δεν είναι πρώτη φορά που με ψεύδη και παραποίηση της πραγματικότητας  και των διεθνών συνθηκών μια ομάδα μουσουλμάνων της Ρόδου επιδιώκει να δημιουργήσει θέμα δήθεν ...τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα - προπαγάνδα  που γίνεται κατ' επιταγήν κύκλων της Άγκυρας εμφανώς  με παρότρυνση του επίσημου τουρκικού κράτους.

 Καθοδήγηση από ΜΙΤ 

Για παράδειγμα πριν λίγα  χρόνια οι  εφημερίδες Milliyet και  Star έγραφαν ότι οι  μουσουλμάνοι  που ζουν στη Ρόδο, ζήτησαν να εφαρμοστούν και τους ίδιους τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην Τουρκία, στις μειονότητες, τα τελευταία χρόνια και ζήτησαν βοήθεια από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Γκιουλ. Τότε  ο  Μουσταφά Σιγιεχί, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδελφοσύνης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων της Ρόδου, , υποστήριξε ότι στη Ρόδο ζουν 3.500 ''Τούρκοι'' και ζήτησε τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στις μειονότητες στην Τουρκία να αναγνωριστούν και στους ''Τούρκους'' της Ρόδου. Ο ίδιος υποστήριξε: «Έχουμε πολλά προβλήματα. Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας το μάθημα της γλώσσας. Δεν έχουμε σχολείο. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Το μοναδικό τουρκικό σχολείο έκλεισε το 1970. Από τότε το σχολείο είναι κλειστό και σε άσχημη κατάσταση».Εχει γραφεί κατα κόρον ότι ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου», εδρεύει στη Σμύρνη και καθοδηγείται από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια (συστάθηκε το 2000). Εμφανίζεται μόνο σε  συνέδρια, καθώς και στις ευρωπαϊκές αρχές για να καταγγείλει δήθεν καταπίεση  της "τουρκικής" μειονότητας στη Ρόδο. Και εκπρόσωπος  της τουρκικής Πρωθυπουργίας!

Εντος του 2014 οργανώθηκε  Συνέδριο με θέμα τους ...«Ξεχασμένους Τούρκους» της Ρόδου και της Κω που φιλοξενήθηκε και στηρίχτηκε από την Κοινότητα Ερευνών του Τουρκικού Κόσμου του πανεπιστημίου της Τουρκίας Bilkent και στο οποίο ως αντικειμενικό σκοπό είχε να αναθεωρηθεί η  Συνθήκη της Λωζάνης με την αναγνώριση θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα ως τουρκικής .Στο συνέδριο που είχε τίτλο «Τα δικαιώματα των άλλων: Τούρκοι της Ελλάδας, από τη Ρόδο ως τη Δυτική Θράκη» και διοργάνωσαν από κοινού η «Ένωση Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου» αλλά , όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT, είχε  κάλυψη από πολύ υψηλά καθώς παρέστη και χαιρέτησε εκπρόσωπος  της τουρκικής Πρωθυπουργίας,ο κ. Birol Dok !Ο πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν,όπως έχει αναφέρει το OnAlert, ο Πρόεδρος του λεγόμενου ''Συλλόγου Αλληλεγγύης  και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου'' καθηγητής Δρ.Mustafa Kaymakçı, ο οποίος απροκάλυπτα και προφανώς τελών σε διατεταγμένη υπηρεσία από κύκλους της Αγκυρας που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στους λίγους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσου και να τους χρησιμοποιήσουν για προσωπική προβολή και άνομες ενέργειες, υποστήριξε ότι η κατάσταση των - προσέξτε- ''Τούρκων'' που ζουν σε Ρόδο και Κω είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους ''Τούρκους'' της Δυτικής Θράκης, επειδή, όπως συνέχισε  να λέει, οι δήθεν ''τουρκικές'' κοινότητες των δύο νησιών της Ελλάδας δεν έχουν καθεστώς μειονότητας, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους με τον τερματισμό της ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.

 Επιδιώκουν  ''μοντέλο της Θράκης''!

Όπως έχει επισημάνει και άλλη φορά το ΟνΑλερτ, οι αρμόδιες υπηρεσίες και αναλυτές στην Ελλάδα έχουν δει ότι κύκλοι  της Άγκυρας επιχειρούν να δημιουργήσουν στην Ρόδο και στην Κω  ''μοντέλο της Θράκης'', με σκοπό να δημιουργηθούν παράλληλες δομές στην καθημερινή ζωή των μουσουλμάνων.
Είναι σαφές ότι το καθεστώς των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Ρόδου και της Κω δεν διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνεπώς δεν υπάρχει εκεί αναγνωρισμένη μειονότητα,. Ωστόσο από πολλά λάθη του παρελθόντος η Αθήνα έχει αναχθεί   σε κύκλους ελεγχόμενους από την Αγκυρα και το τουρκικό προξενείο Ρόδου να δραστηριοποιούνται, αδιαφορώντας για τους νόμους και να κάνουν προπαγάνδα- κόντρα πολλές φορές με την πλειονότητα των φιλήσυχων ντόπιων μουσουλμάνων.

<<Εισαγόμενο>> το πρόβλημα και οι εμπνευστές 

Η επιχείρηση της Αγκυρας κατά καιρούς παίρνει διάφορες μορφές - άλλοτε το σχολείο, άλλοτε ο ιμάμης , άλλοτε τα τζάμια κοκ Πάντα όμως το θεμα είναι ''εισαγόμενο'' από κύκλους της Τουρκίας όπως πρόσφατα από καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Αγκυρας
. Η κινητικότητα της Αγκυρας δεν εδράζεται πλέον σε εθνικιστικά θεμέλια όσο στην εκμετάλλευση του Ισλάμ, έγραφε σε σχετικό ρεπορταζ του το ''Βήμα''  και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με την απροκάλυπτη ισλαμική στροφή δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση.Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω είναι απολύτως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία των νησιών και αρκετοί εξ αυτών έχουν μεγάλες περιουσίες, καθώς κατέχουν σημαντικές παραθαλάσσιες εκτάσεις. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική τους συμπεριφορά είναι πολύ λιγότερο τυπικοί στο θρησκευτικό τελετουργικό σε σχέση με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Τέλος, οι μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων δεν αποτελούν μειονότητα και δεν εφαρμόζεται στην περιοχή ο ισλαμικός νόμος (Σαρία). Το σημαντικότερο δε είναι ότι στη Ρόδο και στην Κω δεν υπάρχουν μουφτείες - σε πλήρη αντίθεση με τη Θράκη - και αυτό διότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία και όχι από την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια όμως, με την ενθάρρυνση της Αγκυρας, διεξάγεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η παρουσία μουσουλμάνων στα δύο νησιά για διεύρυνση της επιρροής της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συγγραφεί έκθεση για την κατάσταση των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω έπειτα από την έκθεση που έκανε το Συμβούλιο για την Ιμβρο και την Τένεδο, ανέφερε το ''Βημα''.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το προαναφερθέν ρεπορτάζ  του «Βήματος», ο σύλλογος «Αδελφοσύνη» ενισχύει τους δεσμούς του με τους φιλοτουρκικούς κύκλους στη Θράκη. Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του μάλιστα στη Ρόδο, τα έξοδα των οποίων έχει αναλάβει να καλύψει το τουρκικό προξενείο στο νησί, παρευρέθη ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς.
Στην Κω

Επιπλέον η ηγεσία της «Αδελφοσύνης» μετέβη . εντός του 2012 στην Θράκη  , όπου και συμμετείχε σε... σεμινάρια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Τα σεμινάρια αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο ίδρυσης συλλόγων, τον προσηλυτισμό και το άνοιγμα των τουρκικών σχολείων. Αλλά και στην Κω το θέμα άρχισε να εγείρεται από το 2010, όταν ζητήθηκε από την τοπική μουσουλμανική κοινότητα η  θεσμοθέτηση της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας και η επαναλειτουργία τουρκικών σχολείων που έκλεισαν το 1971. Ήταν  η πρώτη φορά που ακούστηκε  τόσο ηχηρά το αίτημα ενώ  υποστήριξαν ακόμα ότι θα ήταν καλύτερα να διδάσκονται τα παιδιά των μουσουλμάνων τη θρησκεία τους σε ιδιαίτερο μάθημα στα σχολεία, αντί να βγαίνουν έξω την ώρα των θρησκευτικών..
Να σημειώσουμε εδώ ότι  ο τουρκικός τύπος ασχολείται ειδικά με θέματα που αφορούν διάφορα τεμένη της Ρόδου υποστηρίζοντας ψευδώς ότι…καταρρέουν, ενώ είναι γνωστό ότι στα περισσότερα έχουν γίνει αναστηλώσεις, ενώ σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις με την φροντίδα και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα ανάλογο  είχε επιχειρήσει να εγείρει και ο ίδιος ο κ Νταβούτογλου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top