GuidePedia

0
Ραγδαίες εξελίξεις: Ηρθε η ώρα της ανεξαρτησίας μας, δήλωσε ο Μπαρζανί

Ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Massoud Barzani, έδωσε την ισχυρότερη έως σήμερα ένδειξη των προθέσεών του, μιλώντας στην εκπομπή της Christiane Amanpour στο CNN ότι το Κουρδιστάν θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ («EXCLUSIVE: Iraqi Kurdistan leader Massoud Barzani says ‘the time is here’ for self-determination», Mick Krever).
«Το Ιράκ προφανώς καταρρέει και είναι πρόδηλο ότι η ομοσπονδιακή ή κεντρική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των πάντων. Όλα καταρρέουν, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν προκαλέσαμε την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ήρθε η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού».
Η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελούσε διαχρονικό στόχο, ενώ η επαρχία διέθετε αυτονομία από τη Βαγδάτη για πάνω από δύο δεκαετίες, ποτέ πριν ωστόσο δεν είχαν δηλώσει ότι θα υλοποιούσαν το όνειρο. Η πρόσφατη κρίση, κατά την οποία μια τεράστια έκταση στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν καταλείφθηκε από Σουνίτες εξτρεμιστές, φαίνεται ότι ώθησε τους Κούρδους στα άκρα.
«Σήμερα ζούμε σε ένα νέο Ιράκ, ολοκληρωτικά διαφορετικό από το Ιράκ που ξέραμε, το Ιράκ που ζούσαμε πριν από δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ αποδείχθηκε ότι ο κουρδικός λαός πρέπει να αδράξει την ευκαιρία τώρα. Ο κουρδικός λαός πρέπει τώρα να καθορίσει το μέλλον του» δήλωσε ο Barzani προσθέτοντας ότι θα διατύπωνε τις απόψεις του στο Αμερικανό ΥΠΕΞ, John Kerry, κατά την επίσκεψή του στο Ερμπίλ. Οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος των Κούρδων αλλά αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. «Θα τον ρωτήσω πόσο καιρό πρέπει να μείνει έτσι ο κουρδικός λαός. Ο κουρδικός λαός είναι αυτός που υποτίθεται θα καθορίσει την μοίρα του και κανένας άλλος» τόνισε.
Η επανασυμφιλίωση, δήλωσε ο Barzani, θα ήταν εφικτή «εάν υπήρχε κατανόηση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών και εάν υπήρχε εγγύηση μιας πραγματικής συνεργασίας στην εξουσία, αλλά η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετη και αυτός που ευθύνεται πρέπει να παραιτηθεί». Σε ερώτηση της Amanpour εάν εννοεί τον Πρωθυπουργό al-Maliki, απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι «είναι ο γενικός διοικητής του στρατού. Διοικεί τον στρατό υπό το δόγμα της προσωπικής νομιμοφροσύνης σε αυτόν και όχι προς ολόκληρη τη χώρα, ενώ μονοπωλεί την εξουσία. Ηγήθηκε του στρατού και να τα αποτελέσματα».
Το ιρακινό Κουρδιστάν διατηρεί από καιρό οξυμένες σχέσεις με τη Βαγδάτη, ενώ η περιοχή διαθέτει αυτονομία από το Ιράκ για πάνω από δύο δεκαετίες. Το Κουρδιστάν διαθέτει επίσης τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις, τους Peshmerga, οι οποίες μάχονται στους εξτρεμιστές του ISIS, μαζί με τον ιρακινό στρατό, ο οποίος αποδείχθηκε αδέξιος και ερασιτεχνικός στην υπεράσπιση της χώρας, ενώ οι Peshmerga εμφανίζονται με αξιοσημείωτες ικανότητες. Η Amanpour ρώτησε τον Barzani εάν ο Nouri al-Maliki, ζήτησε την στρατιωτική στήριξη των Κούρδων. «Ο Πρωθυπουργός δεν μας ρώτησε. Αντίθετα απέρριψε κάθε πρόταση συνδρομής» δήλωσε ο Barzani προσθέτοντας ότι είχε προειδοποιήσει τον al-Maliki για την επικείμενη απειλή του ISIS πολύ πριν την κατάληψη της Μοσούλης, κοντά στα ιρακινο-κουρδικά σύνορα. «Προειδοποίησα τον κ. Πρωθυπουργό όχι μόνο λίγες ημέρες πριν αλλά μερικούς μήνες πριν από την πτώση της Μοσούλης. Τον προειδοποίησα αλλά δεν έλαβε σοβαρά την προειδοποίηση και έχω πολλούς μάρτυρες ότι τον είχα προειδοποιήσει», σημείωσε ο Barzani.
Δεν συνέβησαν όλα εξαιτίας του ISIS, αλλά καθώς οι εξτρεμιστές έχουν την οργάνωση και τα μέσα εκμεταλλεύτηκαν την δυσαρέσκεια κατά του al-Maliki, δήλωσε στην Amanpour προσθέτοντας ότι «ο λαός σε αυτές τις περιοχές θεώρησε ότι ήταν η ευκαιρία για να ξεσηκωθεί κατά μιας εσφαλμένης πολιτικής. Αυτή είναι η οργή του λαού και είναι σημαντικό να διαχωρίσει κανείς τι αποτελεί νόμιμα δικαιώματα και τι επιχειρούν να επιτύχουν οι τρομοκράτες».
Το ιρακινό Κουρδιστά και οι ΗΠΑ διαθέτουν στενές σχέσεις, που παγιώθηκαν μετά τη δημιουργία από τους Αμερικανούς της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την επαρχία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ώστε να προστατευθούν οι Κούρδοι από τον Saddam Hussein. Κατά την σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Barzani ευελπιστούσε ότι η σχέση αυτή και οι επενδύσεις των ΗΠΑ στο ιρακινό Κουρδιστάν θα πείσουν τον Kerry για την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης.
«Οι ΗΠΑ ήταν πάντα πραγματικοί φίλοι και εμείς οι Κούρδοι δείξαμε ότι αξίζουμε αυτή τη φιλία. Η επιτυχία της περιοχής του Κουρδιστάν ήταν η μόνη επιτυχία που προήλθε από τις αμερικανικές πολιτικές. Οι ΗΠΑ έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους Ιρακινούς να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, ένα πλουραλιστικό κράτος, ένα ομοσπονδιακό κράτος, αλλά δυστυχώς οι άλλοι δεν κατόρθωσαν να αδράξουν την ίδια ευκαιρία».
Η Amanpour ρώτησε τον Barzani εάν θεωρεί ότι οι 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μπορούν να μεταβάλλουν την ισορροπία δυνάμεων επί του εδάφους. «Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά. Μετά από αυτό μια στρατιωτική λύση μπορεί να εφαρμοσθεί ευκολότερα, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία και πολιτική εξουσία», σημείωσε ο Barzani.
Κατά την προάσπιση του ιρακινού Κουρδιστάν από το ISIS ο Barzani φαίνεται ότι άδραξε μία ακόμη ευκαιρία, καθώς οι Peshmerga απέκτησαν πρόσφατα τον έλεγχο του Κιρκούκ, μιας περιοχής πλούσιας σε πετρέλαιο την οποία οι Κούρδοι θεωρούν αναπόσπαστο μέρος του εδάφους τους. «Δεν αμφιβάλαμε ποτέ εάν το Κιρκούκ αποτελεί μέρος του Κουρδιστάν» δήλωσε ο Barzani. Το ιρακινό Σύνταγμα προβλέπει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για το μέλλον του Κιρκούκ, εάν θα προσαρτηθεί στο Κουρδιστάν ή εάν θα ανήκει στην υπόλοιπη χώρα, μέσω της διενέργειας απογραφής και δημοψηφίσματος στην περιοχή. «Την τελευταία δεκαετία περιμέναμε την εφαρμογή του άρθρου, αλλά δεν υπήρξε σοβαρότητα από την κεντρική κυβέρνηση. Καθώς έχουμε νέες εξελίξεις στο Ιράκ τώρα, αυτές επέφεραν τη νέα κατάσταση με την επιστροφή του Κιρκούκ στο Κουρδιστάν. Δεν πραγματοποιήσαμε ακόμη το δημοψήφισμα αλλά θα το κάνουμε και θα σεβασθούμε τη γνώμη των πολιτών ακόμη και εάν αρνηθούν τη δημιουργία του Κουρδιστάν, ως ανεξάρτητου κράτους» τόνισε ο Barzani.
«Αισθάνεστε ότι πλησιάζετε στην ολοκλήρωση του έργου της ζωής σας;» ρώτησε η Amanpour τον Barzani για να απαντήσει: «Ελπίζω πράγματι να είναι αυτή η περίπτωση».
http://amanpour.blogs.cnn.com/2014/06/23/exclusive-iraqi-kurdish-leader-says-the-time-is-here-for-self-determination/?hpt=hp_t1

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top