Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Κρίση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά, οχυρωμένη πίσω από το έγγραφο Ντάουνερ αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο προσαρμόζει με βάση τους δικούς της σχεδιασμούς.
Ανάβοντας κόκκινο σε θέματα που εγείρει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, ο Κουντρέτ Οζερσάι επικαλείται τις συγκλίσεις που καταγράφονται στο γνωστό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι προφανές πως η τ/κ πλευρά επιλέγει την οδό της έντασης, στο τραπέζι του διαλόγου αλλά και δημοσίως, ακολουθώντας την τακτική επίρριψης ευθυνών. Η συνάντηση της περασμένης Τρίτης των δύο διαπραγματευτών πραγματοποιήθηκε, όπως πληροφορούμαστε, σε πολύ τεταμένο κλίμα. Κι αυτό γιατί ο Κουντρέτ Οζερσάι επιχείρησε πολλές φορές με αλαζονικό ύφος να κάνει από καθέδρας μαθήματα πολιτικής και διπλωματίας ενώ δεν δεχόταν να συζητήσει θέματα που έθετε ο Ε/κ διαπραγματευτής.
Επί της ουσίας και ενόψει της αυριανής νέας συνάντησης των διαπραγματευτών, η τακτική που υιοθετείται είναι πρόδηλη από τις κινήσεις του ιδίου του Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, ξεκαθάρισε χθες πως «εάν συνεχίσουν να θέλουν επανεξέταση του εγγράφου συγκλίσεων, θα ξεπεράσει το στάδιο της μίνι κρίσης. Και μάλιστα τώρα δεν είναι ούτε μικρή, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, ένα αδιέξοδο». Όπερ σημαίνει πως η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς είναι πρώτα κρίση και μετά αδιέξοδο, ναυάγιο της διαδικασίας με την ευθύνη να βαρύνει, δήθεν, την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πώς κωδικοποιείται αυτή η τακτική;
Πρώτο, υποστηρίζουν πως «η ένσταση που έχει φέρει η ε/κ πλευρά σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί από το 2008 μέχρι τώρα σε πολλά θέματα, θα είναι λόγος καθυστέρησης της διαδικασίας των συνομιλιών ή ακόμη και κατάρρευσής τους».
Δεύτερο, ερμηνεύουν ότι οι ενστάσεις της ε/κ πλευράς για το έγγραφο συγκλίσεων συνδέονται, όπως υποστηρίζουν, με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και το ψευδοκράτος «και μπορεί να έχουν στόχο το παιχνίδι με τον χρόνο». Ο Οζερσάι είπε πως είναι λάθος να ενταχθεί στο πλαίσιο των εκλογών η λύση του Κυπριακού και το πιο λογικό, ανέφερε, είναι να πεις «ελάτε να το λύσουμε πριν τις εκλογές».
Τρίτο, θεωρούν πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη θέση ότι «χρειάζεται να επωφεληθούμε από αυτά που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τώρα και να μην ξεφύγουμε». Ο Οζερσάι είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι αυτά που έφεραν κοντά τις πλευρές και αυτή είναι μια διαδικασία των ΗΕ. «Η διαδικασία ίσως δεν έχει κολλήσει, δεν καταρρέει, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό εμάς μας ανησυχεί», σημείωσε.
Τέταρτο, ο Οζερσάι εξήγησε πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρει αυτές τις συγκλίσεις, η τουρκοκυπριακή θα πει ότι «αφού δεν θέλετε αυτή τη σύγκλιση, δεν θέλω το άλλο» και «αυτό θα μας φέρει στο σημείο μηδέν».
Προπαρασκευή εδάφους με τεχνικές έρευνες και μελέτες για Αμμόχωστο
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, σε δήλωσή του στον «Φ» σημειώνει πως στην παρούσα φάση, μια σειρά από τεχνικές έρευνες και μελέτες για την Αμμόχωστο μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ρωτήθηκε από τον «Φ» για τη θέση της χώρας του στο θέμα της Αμμοχώστου.
Στην απάντησή του ο Τζον Κόνιγκ ανέφερε τα εξής:
«Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία χαιρέτισε την Κοινή Δήλωση τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ως μέσο για νέα δυναμική στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εναπόκειται στις πλευρές να συμφωνήσουν την ουσία και τον χρόνο τέτοιων μέτρων, αλλά ενδιαφερόμαστε να εργαστούμε μαζί τους και με άλλους για να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευκαιρία για λύση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Μας ενθαρρύνει η μεγάλη στήριξη του κοινού και από τις δύο κοινότητες για σειρά βημάτων που θα φέρουν νέα ζωή στην Αμμόχωστο στο πλαίσιο λύσης. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι μια σειρά από τεχνικές έρευνες και μελέτες των σχετικών θεμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην προπαρασκευή του εδάφους για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην κατάλληλη στιγμή, καθώς και για την εφαρμογή μιας συμφωνίας».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου