GuidePedia

0

Μεγαλώνουν συνεχώς τα προβλήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορα σημεία της υφηλίου, με τις εξελίξεις να έχουν διττή σημασία, μια θετική και μια αρνητική…
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η είδηση που μεταδίδουν κορεατικά μέσα ενημέρωσης αφορά στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Σεούλ και το Τόκιο, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, με άξονα αναφοράς τον κοινό εγγυητή της ασφάλειάς τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που αποτελεί τη «γέφυρα» στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι τραυματικές ιστορικές μνήμες.
Οδεύαμε λοιπόν ολοταχώς προς την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding), υπό τον τίτλο «Προστασία Στρατιωτικών Πληροφοριών», το οποίο όμως αποκωδικοποιημένο σημαίνει την πλήρη συνεργασία των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών έναντι «κοινών κινδύνων», με την επίσημη εκδοχή να αναφέρει ως απειλή τη Βόρεια Κορέα, όμως όλοι διαβάζουν πίσω από αυτό και το «Κίνα»…

Την τελευταία στιγμή έκανε πίσω το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, που δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αφενός θα αποτελούσε επιτυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφετέρου όμως, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι – εάν υπάρχουν – πιστεύουν ότι αυτό δεν θα έσπρωχνε Ρωσία και Κίνα, τη μία στην «αγκαλιά» της άλλης, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία…
Εν ολίγοις, ίσως το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ή απλώς να ενταθεί, θα ήταν ίσως πολύ χειρότερο από αυτό που θα λυνόταν. Και το να κερδίσεις στο τακτικό, χάνοντας στο στρατηγικό επίπεδο, δεν είναι και πολύ έξυπνο. Η στρατηγική των ΗΠΑ χρήζει ταχείας αναθεώρησης και επανεξέτασης, κάτι πολύ δύσκολο εξαιτίας του εσωτερικού πολιτικού «παιχνιδιού» στην Ουάσιγκτον.
Από την άλλη πλευρά όμως, εάν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό είναι ένας πρόεδρος που δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, άρα δεν ανησυχεί και τόσο για το πολιτικό κόστος. Τότε θα πρόσφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα του και θα τον κατέγραφε η Ιστορία.Ίσως, η άρνηση της Σεούλ την ύστατη ώρα, να οφείλεται σε πιο ψύχραμες σκέψεις και υπολογισμούς, είτε στη Σεούλ, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε και στις δυο πρωτεύουσες.

Μια κατάσταση που κλιμακώνεται τόσο ραγδαία στην Ουκρανία, πέραν των τετελεσμένων που θα δημιουργήσει, θα «δηλητηριάσει» για πολλά χρόνια το κλίμα στις σχέσεις των ισχυρών πόλων του σημερινού διεθνούς συστήματος, άρα και τις εξαιρετικά ευαίσθητες και υπό διαμόρφωση ισορροπίες. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν πραγματικοί ηγέτες, αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «Statesmen»…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top