Μια παρασκηνιακή και εις βάθος ενημέρωση των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, απέναντι στη Ρωσία και της ενέργειες της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας.
Η ενημέρωση περιλαμβάνει στιγμιότυπα που αποκαλύπτουν προβληματική κατανόηση όσων συμβαίνουν και ενδεχομένως μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ενώ σε άλλα σημεία, οι ενέργειες θα μπορούσαν να φέρουν μακροπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα.
Διαβάζοντας την απομαγνητοφώνηση που έδωσε στη δημοσιότητα το «http://mignatiou.com/», το πρώτο σημείο που χρήζει ξεχωριστής αναφοράς, είναι όταν ένας από τους τρεις μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην ενημέρωση, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ανησυχούμε καθώς παρακολουθούμε την κατάσταση, ότι οι Ρώσοι παραέχουν υπολογίσει λάθος. Υφίσταται μια περήφανη και άγρια παράδοση στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Μέχρι τώρα, η Ουκρανία και οι Ουκρανοί ατομικά, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, υπό την ηγεσία της κυβέρνησής τους, που έχει επιμείνει οι [στρατιωτικές] δυνάμεις της να παραμείνουν στα στρατόπεδα. Αλλά όσο συνεχίζει αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερο γίνεται πιο ευαίσθητη.
Εάν η αναφορά αυτή τερμάτιζε την ενημέρωση, το συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική και ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να διακρίνει σωστά όσα γίνονται στο έδαφος. Επειδή όμως είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με την απουσία ετοιμότητας, τα απαρχαιωμένα και ελλιπώς συντηρημένα οπλικά συστήματα, τείνουμε να εκλάβουμε την αναφορά ως αναγκαίο επικοινωνιακό μήνυμα με στόχο την ηγεσία και την κοινωνία της Ουκρανίας.
Κατά τα άλλα, η στρατηγική των ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί στα οικονομικά αντίμετρα. Επισημαίνουν εμφατικά, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι η οικονομία της χώρας του δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, ενώ το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 8,3% από την αρχή του έτους.Ο Πούτιν γνωρίζει ότι «εξαρτάται» από τις καλές εμπορικές σχέσεις με τη Δύση («με όλους εμάς» ήταν η ακριβής έκφραση), κυρίως με την Ευρώπη και θα του είναι δύσκολο να συνεχίσει να διατηρεί καλές εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, ενόσω χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του απειλώντας και εκφοβίζοντας έναν γείτονα.
Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική κυβέρνηση, η ρωσική οικονομία είναι ευάλωτη, δεδομένου του επιπέδου εμπλοκής της στις διεθνείς αγορές, όπως διαπιστώνεται και από την αντίδραση των αγορών ως αποτέλεσμα όσων εξελίσσονται στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί εστιάζουν πολύ και στον τομέα της ενέργειας. Ίσως αυτό και να αποτελεί το πιο ρεαλιστικό – αν και μακροπρόθεσμα – μέρος της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως αποκαλύφθηκε στην παρασκηνιακή ενημέρωση στις ΗΠΑ, ακυρώθηκε η μετάβαση Ρώσου αξιωματούχου στην Αμερική όπου θα συζητιόταν η συνεργασία των δυο πλευρών στη διεθνή αγορά.
Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τις δυο χώρες, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει στο «defence-point.gr». Η έλευση του σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στη ζωή μας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν κολοσσιαίες ποσότητες, αλλάζει εντελώς το τοπίο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τεράστια αποθέματα διαθέτει και η Ρωσία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει κάθε συμφέρον να μην ξεκινήσει την αξιοποίησή τους.
Εάν πλημμυρίσει η αγορά με φυσικό αέριο, τότε με βάση τον νόμο «προσφοράς και ζήτησης» (supply and demand), η τιμή του προϊόντος θα υποχωρήσει. Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία που είναι μονοδιάστατα εξαρτώμενη από τους υδρογονάνθρακες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πούτιν να το αλλάξει.
Πρακτικά, η Ρωσία χρειάζεται τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών για να είναι συντονισμένη η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου, κατά τρόπον που δεν θα καταβαραθρώσει την τιμή του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πληγούν και αμερικανικές βιομηχανίες, σημαίνει όμως ότι πιο εξαρτώμενη, με μεγάλη διαφορά, είναι η Ρωσία, που θα χάσει και τα περισσότερα.Ένα άλλο επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχει ενδιαφέρον, σχετίζεται με τη Συρία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για ασυνέπεια: Ένας από τους βασικότερους λόγους που ο Πούτιν αντιτίθεται στην επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, είναι ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, το οποίο είναι βασικός πυλώνας του διεθνούς δικαίου.
Με βάση αυτό, καταλογίζουν στον Πούτιν «μεγάλη ρωσική υποκρισία σε όσα βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα». Και οι Αμερικανοί αναρωτιούνται: Πως αυτό συνάδει με τις επιλογές τους στην Ουκρανία; Είτε σέβεσαι τους κανόνες είτε όχι.
Επίσης, μια αναφορά που ρίχνουν στο τραπέζι εν είδη συγκεκαλυμμένης απειλής, είναι ότι η Ρωσία είναι εξαιρετικά ευάλωτη εξαιτίας των κεφαλαίων που διατηρούν σε τράπεζες της Ελβετίας ή στο Λονδίνο της Βρετανίας, λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να υποστούν βαρύ πλήγμα» εάν προχωρήσει κανείς σε αυτό τον δρόμο. Οι τρεις αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας εξετάζονται όλες οι επιλογές.
Αυτό καθαυτό όμως το γεγονός ότι τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και η ιδιαίτερη «ευαισθησία», ιδιαίτερα του Λονδίνου, που τους τελευταίους μήνες διατηρούν στενές σχέσεις με τη ρωσική ηγεσία, παρεκκλίνοντας σημαντικά από τη «γραμμή» που χαράσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστούν την απειλή στην καλύτερη περίπτωση προβληματική.
Κι αυτό επειδή η Ρωσία διαθέτει το υπερόπλο που λέγεται φυσικό αέριο. Εάν πιεστεί περισσότερο του αποδεκτού, μπορεί πολύ απλά να τελειώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε ένα 24ωρο. Γι’ αυτό η γερμανική πλευρά είναι τόσο μετριοπαθής…Εάν δηλαδή ο Πούτιν τους απαντούσε αυτό που ο Αιγύπτιος στρατάρχης Σίσι τους απάντησε αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του «εσείς το θέλετε περισσότερο από όσο εγώ», η απάντηση μάλλον δεν θα απείχε και πολύ από την πραγματικότητα. Θα αρκούσε και μόνο η απειλή απομάκρυνσης των χρημάτων αυτών για να προκληθεί – λογικά – διαίρεση στο «δυτικό στρατόπεδο».
Εν κατακλείδι, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ερώτηση που υπέβαλε συντάκτης του ιστοχώρου «The Daily Beast», ο οποίος αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι στην Κριμέα έχουν στείλει ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ιδιωτικό στρατό δηλαδή, χωρίς διακριτικά, ώστε τυπικά να μην μπορούν να κατηγορηθούν για εισβολή σε ξένο κράτος.
Ο Josh Rogin, τους ρώτησε συγκεκριμένα: «Έχετε αποδείξεις ότι στην ριμέα έχουν αναπτυχθεί ρωσικές τακτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, ή δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών;». Η αρχική απάντηση έστρεψε την απάντηση στην περιοχή του Χάρκοβο, λέγοντας ότι εκεί παρατηρείται προσπάθεια να υποδαυλιστεί η ένταση, με διαδηλώσεις εκατέρωθεν, υπέρ και κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Προς το παρόν δεν βλέπουν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις.
Μη έχοντας λάβει απάντηση, ο δημοσιογράφος επανήλθε, ρωτώντας συγκεκριμένα για την Κριμέα, καθώς εκεί είναι εστιασμένη η κριτική της αμερικανικής κυβέρνησης στη ρωσική. Η απάντηση που έλαβε είναι αποκαλυπτική: «Δεν καταλογίζω ευθύνες εκεί. Απλά λέω ότι ανησυχούμε ότι οι εντάσεις υποδαυλίζονται»…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου