Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το ΝΑΤΟ στην οποία αναφέρεται στα γεγονότα στην Ουκρανία προχωρώντας σε "υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας" και αποφεύγοντας την λέξη "εγγύηση" και "εγγυόμαστε".
Που σημαίνει ότι ναι, μεν, επιχειρούν να δείξουν ότι αντιδρούν στον ρωσικό "οδοστρωτήρα" που έχει "παρκάρει" σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, αλλά με ... μέτρο.
Αλλωστε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ αν η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους; Τίποτα απολύτως.
Την ίδια ακριβώς δήλωση είχαν κάνει και οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ το 2008 για την Γεωργία. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι.
Και σε τελική ανάλυση, ποιο ΝΑΤΟ; Με την Ελλάδα και την Τουρκία; Φαντάζετε κάποιος ότι η Ελλάδα θα ... πολεμήσει τoυς Ρώσους υπερ των νεοταξιτών-μαφιόζων του ΚΙέβου; Ή ακόμα και ηΤουρκία που "ζει" από την Ρωσία. Ή η Γαλλία που ναυπηγεί πολεμικά σκάφη για την Ρωσία. Ή η Γερμανία που "ζεσταίνεται"χάρη στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ή οι ΗΠΑ που είναι στην άλλη άκρη του πλανήτη και είναι οικονομικά επώδυνο για αυτές να υποστηρίξουν πλέον ένα πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Για ποιο ΝΑΤΟ μιλάμε;
Ας δούμε τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ:
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία πολύ στενά. Αποδοκιμάζουμε τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η βία έχει σταματήσει εν μέσω διαπραγματεύσεων οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για ένα ειρηνικό αποτέλεσμα. Δίνουμε έμφαση στην σημασία μιας πολιτικής διαδικασίας η οποία θα στηρίζεται και θα εμπεριέχει τις δημοκρατικές αρχές, το σεβασμό των ανθ8ρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων και του νόμου, η οποία θα απηχεί τις δημοκρατικές ευαισθησίες όλου του ουκρανικού λαού.
ΝΑΤΟ και Ουκρανία έχουν μια διακριτή εταιρική σχέση η οποία εκφράζεται μέσω της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Ουκρανία και να την βοηθά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και η στρατιωτική συνεργασία παραμένουν βασικές προτεραιότητες.
Θέλουμε να συγχαρούμε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για το ότι δεν έχουν εμπλακεί στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Σε μια Δημοκρατία είναι επιτακτικό για τις ένοπλες δυνάμεις να μην εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα.
Τονίζουμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο στον αμυντικό και τομέα και στον τομέα της ασφάλειας με αποτελεσματική κοινοβουλευτική επίβλεψη και την ουσιαστική και ισχυρή ανάμιξη των πολιτικών δυνάμενων και πολιτών.
Στον απόηχο των πρόσφατων τραγικών γεγονότων, ή ύπαρξη διαφανών στη λειτουργία τους, δημοκρατικών και υπεύθυνων οργανισμών είναι σημαντική για το μέλλον της Ουκρανίας.
Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, απόλυτα προσηλωμένη στη Δημοκρατία και το νόμο, είναι βασική προϋπόθεση για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια.
Συνεπής με το χάρτη της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, την ανάπτυξη μέσα από την Δημοκρατία και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, ως βασικές προϋποθέσεις της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο».
"Σφυρίζει αδιάφορα" το ΝΑΤΟ ή μας φαίνεται;
πηγή
Δημοσίευση σχολίου