GuidePedia

0

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» αποδεικνύεται για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και το κυβερνητικό σύστημα που εξακολουθεί να επικρατεί στη γειτονική χώρα
Πρακτικά οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία ως αντίπαλη και όχι ως φίλη χώρα. Αυτό φαίνεται από παντού, από δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, φαίνεται και από τις συζητήσεις έχουν κάνει και οι άνθρωποι του defencenet.gr τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα με αμερικανούς αξιωματούχους με τα δεκάδες δημοσιεύματα που «στολίζουν» τον Τούρκο πρωθυπουργό με βαρείς χαρακτηρισμούς όπως «δικτάτορας» «απολυταρχικός» κλπ.
Αποκορύφωμα των δημοσιευμάτων αυτών είναι το τελευταίο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times  στο οποίο αν στη θέση του  ονόματος του Ρ.Τ  Ερντογάν βάλει κανείς το όνομα του βορειοκορεάτη δικτάτορα Kim Jong-un η ουσία του δημοσιεύματος δε θα αλλοιωθεί ούτε κατ ελάχιστον
Έτσι σε  σαφή προειδοποίηση κατά του Τούρκου πρωθυπουργού και της πολιτικής που ακολουθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προχώρησαν οι New York Times όπου σε άρθρο της η εφημερίδα επιτίθεται στον Ρ.Τ. Ερντογάν λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει ένα «απολυταρχικό καθεστώς» περιγράφοντας  παράλληλα την Τουρκία ως κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ!  
Στο editorial της αμερικανικής εφημερίδας που δεν υπογράφεται από κάποιο συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αλλά από το διοικητικό συμβούλιο της σύνταξης (έχει και αυτό τη σημασία του) αναφέρεται  ότι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή προσώπων που έγιναν στο δικαστικό σύστημα και την αστυνομία ύστερα από τις έρευνες σε βάρος στελεχών της τουρκικής κυβέρνησής, που έγιναν από τον Ερντογάν ήταν απόλυτα «καταστροφικές πολιτικές».
Αν και γίνεται μνεία στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού που επιχειρήθηκαν στα 11 χρόνια πρωθυπουργίας Ερντογάν, το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Τουρκία έχει μετασχηματιστεί σε ένα «απολυταρχικό καθεστώς».
Παράλληλα η εφημερίδα αποκαλεί τις τακτικές του τούρκου πρωθυπουργού ως εναντίον της αντιπολίτευσης ως «αδίστακτες» ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Gezi τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζονται ως «προσπάθειες για να συντρίψουν την αντίθετη άποψη».
Επικαλούμενη η αμερικανική εφημερίδα –με μεγάλη επιρροή στην Ουάσιγκτον- τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier όταν είχε πει πως η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει πίσω στην «νομιμότητα», η NYT αναφέρει πως οι πολιτικές του Ερντογάν θέτουν σε κίνδυνο αφενός τις συνομιλίες για εισδοχή της χώρας στην ΕΕ αλλά και μπορούν να δράσουν αποσταθεροποιητικά για το ΝΑΤΟ!
Η σφοδρή επίθεση όμως των NYT προς το πρόσωπο του Ρ.Τ. Ερντογάν δε σταματά εδώ.
Οι συντάκτες του άρθρου  φτάνουν μέχρι του σημείου να πουν ότι η Τουρκία εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για το ΝΑΤΟ αλλά και τις ΗΠΑ καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ  Ομπαμα «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρωθυπουργό».
Οι σχέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού με τον αμερικανικό παράγοντα κάθε άλλο παρά ομαλές θα μπορούσαν να περιγραφούν. Ο Τούρκος πρωθυπ0ουργός ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στην εξουσία από το 2003 είχε απειλήσει να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή Francis Ricciardone  στην Άγκυρα ύστερα από δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει στις 17 Δεκεμβρίου λέγοντας για την τουρκική κυβέρνηση: «Ζητήσαμε το τέλος των οικονομικών σχέσεων της Halkbank με το Ιράν αλλά αυτοί δεν μας άκουσαν. Αυτό τον καιρό παρακολουθείτε την κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας»
Βέβαια αργότερα ο Αμερικανός πρεσβευτής διε΄ψευσε ότι προχώρησε ποτέ σε τέτοιες δηλώσεις, αλλά οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί έστω και εάν δεν τις είχε κάνει ποτέ.
Κανεις δεν αμφιβάλει ότι πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκεται και ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν ο Φ. Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ στην Pennsylvania αλλά η ρήξη ΗΠΑ και Τουρκίας ξεπερνά και την προσωπική έριδα του Ερντογάν με τον Γιουλέν και αποκτά πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες διαστάσεις
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top