GuidePedia

0

Αν το δούμε κι αυτό, τότε θα τα… έχουμε δει όλα! Η σύγχρονη Τουρκία ομοιάζει έντονα με την «αυλή των θαυμάτων» και περιμένουμε να δούμε μήπως στο βάθος του τούνελ της αστάθειας που βιώνει σε πολλά επίπεδα η γείτονα, μήπως υπάρχουν κάπου νόες, που έχουν συλλάβει την ιδέα μιας… «détente» (ύφεση) ανάμεσα στο Ισλάμ και τον κεμαλισμό, θέτοντας την πορεία της χώρας σε εντελώς νέα μονοπάτια.
Των Μιχαήλ Βασιλείου και Δρ. Γιώργου Φίλη
Και όλα αυτά με έναν και μόνο χαμένο: Τον σημερινό πρωθυπουργό Ερντογάν, η υπέρ του δέοντος ενίσχυση του οποίου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη όπως αποδεικνύεται διανοητική του ικανότητα να χειριστεί την ισχύ του, χωρίς να θεωρεί ότι όλη η υφήλιος οφείλει να προσαρμοστεί στα δικά του μέτρα, έχει προκαλέσει μείζονες διαταραχές ευαίσθητων ισορροπιών. Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διάθεση εγκατάλειψης της «απροσάρμοστης» Τουρκίας και φαίνεται πως επιλέγουν τη μέθοδο της απόπειρας «προσαρμογής» και προσγείωσής της…
Πρόκειται για μια πολιτική με εξαιρετικά προβληματικές θεμελιακές παραδοχές – υποθέσεις (assumptions), οι οποίες θα τύχουν ανάλογης αξιοποίησης από όσους θεωρούν ότι η αμερικανική πολιτική πλήττει τα δικά τους συμφέροντα…

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λοιπόν, απαιτεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την υπογραφή του σε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) το 2004 η οποία ζητάει να ληφθεί μέριμνα και να σχεδιαστεί ένα πλάνο κατά του κινήματος του αυτό-«εξόριστου» Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κείμενο το οποίο αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Ταράφ» υπήρξε κίνηση του ΑΚΡ – υπό τον Ρ. Τ. Ερντογάν - να υπονομεύσει τα προπαρασκευαστικά στον δρόμο για την ανώτατη εκπαίδευση σχολεία του κινήματος Γκιουλέν, τα γνωστά και ως «Ντερσχανέ».
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως είτε υπέγραψε το έγγραφο μετά από πίεση των εκείνη την εποχή ακόμα ισχυρών Κεμαλικών, άρα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε τι υπογράφει», είτε να το έκανε εν γνώσει του, οπότε υπάρχει μείζων θέμα στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στην κοινωνία της χώρας, ειδικά σε αυτό το κομμάτι το οποίο ακολουθεί τον «εξόριστο» στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ιμάμη.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δεν παρέλειψε ακόμα να συνδέσει τις διώξεις κατά των κεμαλικών (υπόθεση Εργκενεκόν και σχεδίου «Βαριά») με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το «διπλό παιχνίδι» του Τούρκου πρωθυπουργού αναφορικά με τον Φ. Γκιουλέν, κάνοντας φυσικά… «γαργάρα» και αυτός από την πλευρά του, τόσο τα περί πραξικοπήματος, όσο και τα περί σχεδίων δημιουργίας εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πολιτικός είναι προφανές ότι φτιάχνει «κλίμα» για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου σκοπό έχει να υπογραμμίσει ότι «υπάρχει και μία άλλη Τουρκία, πλην αυτής του κυβερνώντος κόμματος», κάτι το οποίο είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτεί και η Ουάσιγκτον η οποία σκοπό έχει να «συνετίσει» τον υπερφίαλο Νεοθωμανό Σουλτάνο και τους ακολούθους του.

Κλείνουμε με μία ερώτηση. Αλήθεια, η αντιπροσωπία του CHP σχεδιάζει άραγε να επισκεφτεί τον εξόριστο Ιμάμη ή όχι; Εν κρυπτώ ή ακόμα και δημόσια σε μια απόπειρα να σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ότι το Ισλάμ και ο κεμαλισμός δεν είναι έννοιες ασυμβίβαστες; Η διαρροή και μόνο μίας τέτοιας επαφής θα έδινε ένα νέο χρώμα στην κούρσα για την εξουσία στην γειτονική μας χώρα
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top