GuidePedia

0
Το «δίκτυο Οντέσσα» πίσω από το «Νοur M»


Mια άκρως αποκαλυπτική 82σέλιδη μελέτη της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης C4ADS, που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στην έρευνα των δικτύων πώλησης όπλων και πυρομαχικών, δίνει μια νέα διάσταση στα όσα έχουν προκύψει γύρω από το φορτίο του δεσμευμένου στον λιμένα της Ακαντιάς φορτηγού πλοίου "Νour M.".

Ένα ανορθόδοξο πλέγμα εταιρειών, η δραστηριότητα των οποίων περιγράφεται στην εν λόγω μελέτη, τα διαλαμβανόμενα της οποίας αποτελούν ήδη αντικείμενο ενασχόλησης των ελληνικών αρχών, εμπλέκεται στην εξαγωγή όπλων μέσω του λιμανιού Oktyabrsk στην πόλη Νikolaev της Ουκρανίας, στο οποίο υπάρχουν ειδικά μέσα για την φορτοεκφόρτωση όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την C4ADS, το Oktyabrsk ελέγχεται από τη Ρωσία και διοικείται από απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος υπήρξε διοικητής του ρωσικού στόλου πυρηνικών υποβρυχίων της Μαύρης Θάλασσας. Το δίκτυο του λιμένα εποπτεύεται,σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από ισχυρό επιχειρηματία που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Η μεταφορά των τόνων φυσιγγίων, που έχουν δεσμευτεί στη Ρόδο, φέρεται να γίνεται από το "δίκτυο Οντέσσα" μέσω του ίδιου λιμένα ενώ το φορτηγό πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το συγκεκριμένο λιμένα την 26η Οκτωβρίου 2013. Όπως απεκάλυψε η "δημοκρατική", το φορητό πλοίο στη συνέχεια κατέπλευσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και μετά ξεκίνησε το ταξίδι του, μέσω μιας ανορθόδοξης πορείας, προς τον λιμένα της Τρίπολης, στη Λιβύη, αν και οι λιμενικοί θεωρούν, μετά και από καταθέσεις μελών του πληρώματος, ότι τελικός προορισμός ήταν το λιμάνι Ισκεντερούμ της Τουρκίας και ότι το φορτίο θα κατέληγε στη Συρία.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν αντιφάσεις σε πληροφορίες για το λιμάνι προορισμού, καθώς από το σύστημα marin trafik είχε δηλωθεί το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, σε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα δηλωνόταν ως προορισμός η Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ο πλοίαρχος αρχικά δήλωσε το Ισκεντερούμ της Τουρκίας.
Το πλοίο φέρεται να βρισκόταν την 17η Σεπτεμβρίου στο Κartal της Τουρκίας, την 29η Αυγούστου στην Tusla της Τουρκίας και την 6η Ιουλίου στο Τομπρούκ της Λιβύης. Τους τελευταίους 18 μήνες το πλοίο φέρεται να κατέπλευσε τρεις φορές στη Συρία, τον Μάιο του 2012, τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2013.
Προκύπτει επίσης ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα άλλαζε το όνομά του. Ως το 2007 ονομάζονταν Mr Lulu, ενώ φέρεται να έχει καταχωρηθεί ως Sea Hope, Athos, Sea Trader, Silvana κ.α.

Επιπλέον φέρεται να συγκαταλέγεται σε λίστα του Λιμενικού, με πλοία «ύποπτα» για εμπλοκή σε υποθέσεις λαθρεμπορίου. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε από το Λιμενικό την 8η Νοεμβρίου 2013 έξω από τη Σύμη, σε ελληνικά ύδατα, ενώ λίγες ώρες αργότερα είχε προσαράξει στα αβαθή των Ιμίων και τελούσε υπό παρακολούθηση. Εν πάση περιπτώσει το "δίκτυο Οντέσσα", που ονομάστηκε έτσι γιατί έχει έδρα την Οδησσό, χρησιμοποιείται από τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να τροφοδοτούνται με όπλα και πυρομαχικά διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη το ίδιο δίκτυο ευθύνεται και για τη μεταφορά όπλων στη Συρία και φέρεται να τροφοδοτούσε το καθεστώς του Ασάντ. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην οικεία ιστοσελίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, αναφέρεται ότι μια από τις εταιρείες που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο συγκεκριμένο δίκτυο είναι η Ουκρανική "Ukrspetsexport".

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η "μάνα" της θυγατρικής, "Ukrinmash" επ' ονόματι της οποίας έχουν εκδοθεί όλα τα παραστατικά πώλησης των πυρομαχικών αλλά και 20.000 όπλων τύπου Καλάσνικοφ στο Υπουργείο Αμυνας της Λιβύης. Η "Ukrinmash" ιδρύθηκε το 1997, έχει έδρα στο Κίεβο. Ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας είναι και το υπουργείο Βιομηχανικής Πολιτικής της Ουκρανίας κι ένας από τους κύριους τομείς δραστηριότητάς της είναι η επιδιόρθωση κι η ανακατασκευή πολεμικού υλικού και μηχανών.

Η εταιρεία κάνει εξαγωγές σε 14 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Κίνα, η Τσεχία, η Μογγολία, το Καζακστάν, η Κούβα και άλλες.

Τον Απρίλιο του 2013 είχε δημοσιοποιηθεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 δύο αεροπλάνα που προέρχονταν από τα Τίρανα προσγειώθηκαν έμφορτα με όπλα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Παραλήπτης του φορτίου εμφανιζόταν η κυβέρνηση Καντάφι. Τότε ωστόσο ως προορισμός των όπλων εμφανίζονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top