Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Οι εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου το 2014 σπρώχνουν την Τουρκία και διεθνείς παίχτες να στήσουν σκηνικό για διαδικασία-εξπρές στο Κυπριακό και λύση μέχρι τον Μάρτιο. Όπως συναφώς προκύπτει από κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά, Ηνωμένα Έθνη, Τούρκοι, Αγγλο-αμερικανοί όπως και Ευρωπαίοι, θεωρούν πώς το Κυπριακό θα πρέπει να κλείσει πριν να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο φυσικό αέριο και υπάρξουν περιπλοκές από μια πιθανή αντίδραση της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι εκτιμούν πως η εμπλοκή τους στην εκμετάλλευση του κυπριακού αερίου, είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε απευθείας, θα πρέπει να γίνει πριν αρχίσει η εκμετάλλευση.
Είναι σαφές πως τα συμφέροντα και οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω του φυσικού αερίου είναι μεγάλα και οι πρωταγωνιστές θέλουν να απαλλαγούν από τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού.
Επιδιώκουν συνεπώς να προλάβουν τις εξελίξεις που θα σημειωθούν προσεχώς στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, εντός του 2014 θα οριστικοποιηθούν συμβόλαια για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην περιοχή του Βασιλικού, με πολλές εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Παράλληλα, οι εταιρείες ENI και Total, που τώρα διενεργούν σεισμικές έρευνες σε κυπριακά τεμάχια, το 2014 θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.
Το ίδιο θα πράξει και η Noble, που θα διενεργήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «τεμάχιο 12», ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποθέματα. Ταυτόχρονα θα υπογραφεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου-Ισραήλ (τέλος Νοεμβρίου θα γίνει καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση συνάντηση των δυο πλευρών), ενώ η Λευκωσία θα επιδιώξει συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο.
Θέλοντας, λοιπόν, να ενεργήσουν πριν από όλα αυτά, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμορφώσει έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει μια διαδικασία-εξπρές, η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες.
Το αποτέλεσμα, είτε λύση είτε αδιέξοδο, θα αξιολογηθεί στο τέλος της διαδρομής, παραπέμποντας εν πολλοίς στις διαχρονικές προσπάθειες της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους που βαθμηδόν θα οδηγήσει σε αναγνώρισή του. Η Τουρκία -και σε αυτήν τη φάση- κινείται επικοινωνιακά και με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Η Τουρκία παρουσιάζεται «έτοιμη για λύση», δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας και επιδιώκει είτε μια συμφωνία στα μέτρα της είτε μια αποτυχία, την οποία θα φορτωθεί η ελληνική πλευρά.
Σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου οι δύο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ερτούγ, για να συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά τη διαμόρφωση της κοινής δήλωσης.
Φιλελεύθεροςπηγή
Δημοσίευση σχολίου