GuidePedia

0

Εμφανής προβληματισμός επικρατεί στην Άγκυρα μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ασχολούνταν προσωπικά με τον διοικητή της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν. Ο προβληματισμός αφορά στα κίνητρα της δημοσίευσης ενός τέτοιου άρθρου, αφού φαίνεται ότι την εκτίμηση πως τέτοιας θέματα δεν γράφονται ποτέ τυχαία σε κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες με τεράστια επιρροή, το συμμερίζονται και οι «απέναντι».
Οι αντιδράσεις, μέχρι στιγμής, έχουν διττό χαρακτήρα. Αφενός αυτοί που βλέπουν το ζήτημα «εθνικοπατριωτικά», πάντα όμως με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο και αφετέρου κάποιες παγωμένες προσπάθειες αμφισβήτησης της ορθότητάς του, με παράλληλο υπερτονισμό των επιπέδων όπου η συνεργασία αμερικανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εξελίσσεται ομαλά…

Η πρώτη αντίδραση που εντυπωσιάζει, είναι αυτή του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη βρήκε να πει ότι το άρθρο αποκαλύπτει τις διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία στο ζήτημα της Συρίας, αλλά και τον κεντρικό ρόλο που παίζει ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας (Ελλάδα ακούς;)…
Για να περάσει βέβαια και στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής ορθότητας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και να διατυπώσει δημόσια τον ισχυρισμό, ότι το άρθρο της WSJ, αποδεικνύει ότι η Τουρκία ασκεί μια πιο ανεξάρτητη και πιο βασισμένη… σε αρχές εξωτερική πολιτική, κάτι που προφανώς ενοχλεί κάποιους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ (δεν θα μπορούσε να λείψει η χώρα αυτή, αφού την εμπλοκή της σε κάθε «συνωμοτική» υπόθεση την παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον η εκλογική πελατεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού AKP).
Για να αρχίσει μετά το γνωστό παραλήρημα: «Τι εννοούν Αμερικανοί και Ισραηλινοί με αυτό [που γράφτηκε]; Εννοούν ότι ‘ δεν εμπιστευόμαστε την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και το πρόσωπο που τη διοικεί. Αυτή είναι η ουσία. Δεν αισθάνονται ασφαλείς», αποφάνθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός (προφανώς δεν παρακολούθησε ποτέ μαθήματα διπλωματίας), μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal 7»!

Τη γραμμή του κυβερνητικού αξιωματούχου όμως, δεν ακολούθησαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών (προφανώς από εκεί προέρχονταν) που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πείσουν, ότι η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ακόμα καλύτερη, μετά το περίφημο δείπνο στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε και ο Δρ. Χακάν Φιντάν.
Για παράδειγμα, οι πηγές αυτές ζητούν να πιστωθεί στην Τουρκία, ότι μια εβδομάδα μετά το δείπνο (23 Μαΐου), οι Τούρκοι κατόρθωσαν να περάσουν όλα τα ονόματα που στήριζαν ΗΠΑ, Βρετανία και Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (SNC) και στις 6 Ιουνίου εξελέγη ο υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία υποψήφιος (ακόμα και αυτό θα μπορούσε να έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ βέβαια…).
Οι ίδιες πηγές που προφανώς ανησύχησαν σφόδρα για το δημοσίευμα, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αναφορές ότι ο αρχηγός της ΜΙΤ είναι το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο της χώρας μετά τον πρωθυπουργό, σε μια αναφορά που μάλλον αποκαλύπτει τις εσωτερικές τριβές που προκλήθηκαν.

Άλλη ερμηνεία θέλει να στοχοποιείται ο αρχηγός της ΜΙΤ για να πάρει το μήνυμα ο πρωθυπουργός, με το ακόλουθο σκεπτικό: Όταν Ουάσιγκτον και Μόσχα είναι κοντά στη συμφωνία για τη διεξαγωγή «Γενεύης ΙΙ» με αντικείμενο τη διευθέτηση του προβλήματος στη Συρία, έχουν κάθε λόγο να θέλουν να αποφύγουν κάποια «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής από τον Ερντογάν, τη διαφωνία του οποίου με την προοπτική παραμονής του Μπασάρ Σλ Άσαντ στη Συρία με κάποιον ρόλο, τη θεωρούν δεδομένη…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top