Εξηγήσεις για το θέμα της Στρογγύλης και της γκάφας που παραλίγο να της “στερήσει” την ΑΟΖ ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
“Κυκλοφόρησε από γνωστό ιστοχώρο, ότι απορρίφθηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου ο χαρακτηρισμός της νησίδας Στρογγύλης ως “αρχαιολογικού χώρου”.
Αναφέρεται επίσης στον ιστοχώρο αυτό, ότι υπήρξε μια παράξενη “μεθόδευση” (δεν διευκρινίζεται) που πήγε να περάσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τη μεταβολή της χρήσης της νησίδας σε “αρχαιολογικό χώρο”, με αποτέλεσμα την πλήρη εξασθένηση της οικονομικής της ζωής και με συνέπεια τη μη επαφή της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.
ΕΔΕ από τον υπουργό, γιατί δεν έγινε;
Η φρουρά θα παραμένει στο νησί κανονικά μαζί με όποιους κατοίκους έχουν απομείνει;
Απαντήσεις για τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να δίνονται γραπτώς και όχι από το τηλέφωνο ή από ηχογραφημένες δηλώσεις.
Η απάντηση του αξιότιμου ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου στην ερώτηση που είχε υποβάλλει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, ήταν ως συνήθως υποτονική και ασαφής βασισμένη σε ερμηνείες κατά το δοκούν και επ ουδενί δεν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ενδελεχή. Γιατί δεν μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα ο Υπουργός ή ο Πρωθυπουργός σε συγκεκριμένες ερωτήσεις; Το να ισχυριστεί ότι άπτονται των εθνικών συμφερόντων θα ήταν πρόδηλα υπεκφυγή αφού έχουν γίνει ήδη τρεις επερωτήσεις επί τούτου.
Σε ευθεία αντίθεση όμως έρχεται η «απάντηση» του υπουργού Πολιτισμού! Είτε ισχύει η απάντηση του ΥΠΕΞ είτε ισχύει η δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου, το μήνυμα που περνάμε στους εγχωρίους και ξένους παράγοντες, είναι απίστευτα υποτιμητικό για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά την οικονομία μας και το γεωστρατηγικό μας ρόλο σε βάθος δεκαετιών και αποδεικνύει προχειρότητα και ερασιτεχνισμό στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων…
Όπως ξέρετε, για το θέμα της Στρογγύλης και της γειτνίασης της Ελληνικής ΑΟΖ με την ΑΟΖ της Κύπρου έχουν υποβληθεί τρεις επερωτήσεις στη Βουλή. Εκεί πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις.
Στόχος των επερωτήσεων αυτών, ήταν οι απαντήσεις τις οποίες πάση θυσία προσπαθεί να αποφύγει να δώσει η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο επιθυμητό να απαντηθούν στη Βουλή ερωτήματα που αφορούν το θέμα της Στρογγύλης αλλά να υπάρξει και μια συζήτηση για τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως και για την ανάγκη της συνεχούς και αυξανόμενης ενίσχυσης της οικονομικής ζωής των πλέον σημαντικών βραχονησίδων π.χ. της Στρογγύλης, που είναι το ακραίο νότιο-ανατολικό σύνορο της Ελλάδας αλλά και των δύο βραχονησίδων των Καλογήρων, που είναι στο κέντρο του Αιγαίου και των οποίων η οικονομική ζωή πρέπει να ξεκινήσει. Ένας φάρος σε μια βραχονησίδα δεν αρκεί για να της δώσει «οικονομική ζωή».
Πέραν τούτου όμως με την αλλαγή της χρήσης του «νησιού» σε «αρχαιολογικό χώρο», η Στρογγύλη παύει να είναι προσβάσιμη σε οιονδήποτε.
Όσο για το στρατιωτικό άγημα που υπάρχει επάνω του, σε λίγο καιρό αυτό αναγκαστικά θα αποχωρήσει παρά τις όψιμες θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού
Παράλληλα παύει να έχει την οικονομική ζωή που είχε μέχρι τώρα από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών σε αυτή ή έστω επειδή είχε ή επειδή πιθανόν να έχει ένα φάρο, γιατί άλλαξε η χρήση της. Σημειώστε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορεί να έχουν και άλλη χρήση. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο της υπόθεσης, η αλλαγή χρήσης που οδηγεί στην αλλαγή πάσας οικονομικής δραστηριότητας που υπήρχε πάνω στο νησί! Η σημασία είναι στις λεπτομέρειες και η αλήθεια πάντα πονάει… «Αυτονόητο» δεν υπάρχει και το «αυτονόητο» παραμένει ένα από τα όπλα της προπαγάνδας.
Το νησί δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Όσο για το στρατιωτικό άγημα που υπάρχει επάνω του, σε λίγο καιρό αυτό αναγκαστικά θα αποχωρήσει παρά τις όψιμες θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι θα χρειασθούν εκσκαφές στο νησί που θα κρατήσουν δεκαετία. Με τι λεφτά θα γίνουν;. Σε όλη την Ελλάδα οι εκσκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν σταματήσει! Η ιστορία αυτή είναι μιά νάρκη.
H Στρογγύλη λόγω του μικρού μεγέθους της μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν «βραχονησίδα» ή σαν μεγάλος «βράχος». Αν προσπαθήσετε, θα θυμηθείτε ότι επί χρόνια τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στα πολύ μικρά «νησιά» της Ελλάδας με τον όρο «βραχονησίδες» (βράχοι).
Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι αυτά έχουν οικονομική ζωή. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του άρθρου 121 του Νόμου της Θάλασσας που αναφέρεται.
Το κρίσιμο λοιπόν σημείο στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μιας χώρας είναι η ύπαρξη οικονομικής ζωής σε όσο το δυνατό περισσότερα νησιά, κάτι που τα μεγάλα νησιά δεν το χρειάζονται…
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι, πόσο αλλάζει με τη συνεισφορά του ένα νησάκι την έκταση τη συνολικής ΑΟΖ της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ενισχύεται η οικονομική του ζωή και να μη εξαφανίζεται έντεχνα όπως έγινε στη Στρογγύλη.
Δυστυχώς πολλοί «δημοσιογράφοι» και «νομικοί» αγνοούν ή «θέλουν» να αγνοούν αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια και «ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα…» για να ξεγελούν τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που σχετικά πρόσφατα συναντήθηκε με το Έλληνα Αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, στο νέο «πακέτο δημοκρατικών μέτρων» που πρότεινε για να «γλυκάνει» την Ε.Ε, αλλά και για εσωτερική κατανάλωση, όχι μόνο δεν κάνει βήματα συνεργασίας και καλής γειτονίας, αλλά αντιθέτως, για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητάει και ανταλλάγματα!!! Συγκεκριμένα, επαναφέρει το θέμα της εκλογής Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη (κατά τον Ερντογάν!) και επιπλέον, εγείρει ξανά θέματα «καταπιεσμένης» μουσουλμανικής μειονότητας! Όλα αυτά γίνονται κάτω από την υποτονική ή ακόμα και ασθενική αντίδραση του ΥΠΕΞ, το οποίο μάλλον περί άλλων τυρβάζει….!
πηγή
Δημοσίευση σχολίου